Sfintii Doctori fara de arginti Chir si Ioan

Sfintii Doctori fara de arginti Chir si Ioan - Au invatat medicina in Alexandria si pentru ca tamaduiau multimea "fara onorariu", li se spunea "doctori tamaduitori fara arginti". Ca niste buni crestini, ei aratau bolnavilor ca de multe ori boala este pedeapsa de la Dumnezeu pentru pacatele savarsite.

Multi dintre cei tamaduiti primeau sfanta invatatura a Mantuitorului Hristos, Doctorul sufletelor si al trupurilor noastre. In timpul imparatului Diocletian (284-305), Sfantul Chir a fugit in Arabia si s-a calugarit acolo. Dumnezeu l-a invrednicit cu darul savarsirii minunilor, tamaduind bolile numai prin puterea cuvantului. Sfantul Ioan era din orasul Edesa (Mesopotamia) crestin si ofiter in armata romana. Auzind de minunile savarsite de Sfantul Chir, l-a cautat in Arabia si a ramas cu el. Cand Sfanta Mucenita Atanasia, impreuna cu cele trei fiice ale ei au fost prinse, Sfintii Chir si Ioan au parasit Arabia , au venit in orasul Canope (langa Alexandria) si le-au incurajat in patimire. Desi Teoctista nu avea decat 15 ani, Teodotia 13 si Eudoxia numai 11 ani, au primit cu barbatie cununa muceniciei.

In acelasi fel au primit moarte muceniceasca si Sfintii Chir si Ioan, platind pentru faptul ca le-au incurajat in patimire pe Sfanta Mucenita Atanasia si fiicele ei. Crestinii luand trupurile lor, le-au ingropat cu cinste in Biserica „Sfantul Apostol si Evanghelist Marcu”. Dupa mai multi ani, in timpul imparatului Teodosie cel Mic (408-450), Sfantul Chiril, Patriarhul Alexandriei (412-444), primind porunca dumnezeiasca, a luat moastele Sfintilor Chir si Ioan si le-a dus in satul Menuthis de langa Canope, asezat chiar pe malul marii. Acolo se afla un templu in care era cinstita zeita Isis-Manuthis, considerata de pagani ca tamaduitoare, ca si zeul Esrapis din Canope al carui templu fusese daramat in anul 391, in vremea patriarhului Teofil. Pentru a stopa inflorirea templului pagan, Teofil zidise chiar langa el o biserica inchinata Sfintilor Evanghelisti. Patriarhul Chiril a pus in aceasta biserica moastele sfintilor mucenici „doctori fara de arginti” Chir si Ioan.
Astfel, cei care se inchinau la idolul zeitei Isis-Menuthis au parasit cu timpul templul pagan care s-a ruinat si au primit noua credinta in Iisus Hristos, primind si sfantul botez.

Sursa: Radio Reintregirea

.
Pe aceeaşi temă

01 Februarie 2013

Vizualizari: 1067

Voteaza:

Sfintii Doctori fara de arginti Chir si Ioan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE