Sfintirea cu aghiasma a noii biserici a parohiei Iancu Vechi-Matasari

Duminica, 19 decembrie 2010, de la orele 9.00, Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, va oficia sfintirea cu aghiasma a noii biserici a parohiei Iancu Vechi-Matasari si Sfanta Liturghie inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie vor fi date de corul pentru copii si tineret Symbol al Patriarhiei Romane care, dupa Sfanta Liturghie, va sustine un concert de colinde.

La eveniment au fost invitati reprezentanti ai autoritatilor locale, directorii si profesorii de religie de la scolile publice din parohia Iancu Vechi-Matasari, binefacatori si donatori care au contribuit la construirea si impodobirea noului lacas de cult.

Vechea biserica a parohiei a fost construita in anul 1775 de o familie de credinciosi in timpul domniei lui Alexandru Ipsilante si a mitropolitulul Grigore al II-lea.

Cutremurele din anii 1977, 1986 si 1990 au afectat structura de rezistenta a bisericii, astfel incat a fost imperios necesara consolidarea structurii de rezistenta. In ziua de 4 aprilie 2000, din cauza unei erori de executie a lucrarilor de consolidare a fundatiei, biserica a fost deteriorata iremediabil. Fundatia din zidarie s-a deplasat spre exterior si a distrus aproape in intregime peretele de sud, bolta de acoperis a pronaosului s-a prabusit, turla de lemn de deasupra cafasului s-a rupt, iar balconul de lemn a fost smuls din peretii in care era ancorat. In urma expertizei tehnice realizata de catre reputatul specialist domnul inginer Anatolie Cazacliu, s-a ajuns la concluzia ca biserica nu mai poate fi salvata, ci trebuie demolata si construita una noua.

Noul lacas de cult al parohiei Iancu Vechi-Matasari a fost construit intre anii 2004-2009 prin stradania parintelui profesor universitar Constantin Cornitescu, cu sprijinul financiar al Primariei Sectorului 2 si a numerosi credinciosi din parohie. In anul 2008, a fost dat in folosinta subsolul bisericii, iar in ultimele sase luni au fost realizate ultimele finisaje, urmand ca din primavara annului 2011 sa inceapa lucrarile de pictura ale noii biserici.


Dupa aproape 11 ani in care sfintele slujbe au fost savarsite in spatii inadecvate (intr-o baraca metalica pana in 2008 si la demisolul noului lacas de cult in ultimii doi ani), sfintirea cu aghiasma a noii biserici si oficierea primei Liturghii reprezinta un moment deosebit si un dar de la Dumnezeu la sarbatoarea Nasterii Domnului 2010 pentru comunitatea de credinciosi a parohiei Iancu Vechi-Matasari.

In numele Consiliului parohial,
Preot Constantin Stoica
Parohul bisericii Iancu Vechi-Matasari
 

.

17 Decembrie 2010

Vizualizari: 973

Voteaza:

Sfintirea cu aghiasma a noii biserici a parohiei Iancu Vechi-Matasari 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Alexandra IoanaPostat la 2010-12-18 22:38

    Cu aceasta ocazie se va putea trece si prin Sf Altar? Multumesc!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE