Slujba de pomenire pentru IPS Gherasim Cristea

Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea a fost pomenit marti, 8 iulie, la implinirea sorocului de trei luni de la trecerea sa la Domnul. Randuiala liturgica a fost savarsita in Catedrala arhiepiscopala „Sfantul Nicolae“ din Ramnic, de Inalpreasfintitul Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, inconjurati de un numeros sobor de preoti si diaconi.

Credinciosii si clericii ramniceni s-au rugat impreuna cu cei doi arhierei, IPS Parinte Varsanufie si PS Parinte Emilian Lovisteanul, pentru sufletul vrednicului arhipastor Gherasim Cristea, la trei luni de la nasterea sa in ceruri.

Astfel, in ziua de marti, 8 iulie, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, soborul preotilor slujitori impreuna cu cei doi arhierei au mers in mijlocul Catedralei chiriarhale, savarsind slujba Parastasului. In cuvantul de invatatura rostit la finalul slujbei de pomenire, IPS Parinte Varsanufie a evocat personalitatea Arhiepiscopului Gherasim. IPS Varsanufie a aratat ca fostul intaistatator al Eparhiei Ramnicului a fost un model de lucrare responsabila si roditoare, manifestandu-si iubirea fata de preoti, credinciosi, monahi si monahii, dar si harnicia fata de toate unitatile de cult, atat monahale cat si parohiale, de pe intreg teritoriul arhiepiscopal.

La final, cei doi ierarhi impreuna cu parintii slujitori au mers la mormantul Arhiepiscopului Gherasim aflat pe platoul din incinta Centrului eparhial, unde au savarsit o slujba de pomenire. Alaturi de sobor au participat membrii Permanentei Consiliului eparhial, angajatii Centrului eparhial, preoti, stareti si starete de la manastirile din eparhie, monahi si monahii, precum si numerosi credinciosi care au pastrat un moment de reculegere la mormantul ierarhului si s-au rugat pentru sufletul lui.
Arhiepiscopul Gherasim, repere biografice

Arhiepiscopul Gherasim Cristea s-a nascut la data de 14 noiembrie 1914, in localitatea Muntenii Buzaului, judetul Ialomita, din parintii Dumitru si Maria Cristea, ca al doilea copil si a primit la botez numele Gheorghe. Inzestrat pentru viata monahala, in primavara anului 1934 batea la poarta sfintei Manastiri Cernica, din judetul Ilfov, pentru a fi primit intre ostenitorii pastratori ai randuielilor Sfantului Calinic. A fost primit ca frate de manastire si in acelasi an s-a inscris la Seminarul monahal de aici. Dupa trei ani a fost tuns in monahism, iar in 1940 a fost hirotonit ierodiacon, iar mai apoi preot.

Dupa desfiintarea Seminarului monahal, a trecut la Seminarul „Nifon Mitropolitul“ din Bucuresti, pe care l-a absolvit in anul 1942. In anul 1948 a obtinut diploma de licentiat in teologie la Facultatea din Bucuresti, cu media 9,50. Intre anii 1943 si 1952 a slujit ca preot la Manastirea Antim din Bucuresti si, remarcandu-se prin deosebite stradanii, a fost distins cu rangul de protosinghel. In toamna anului 1952, la 1 octombrie, a fost numit staret al Manastirii Caldarusani, judetul Ilfov, vestita ctitorie a lui Matei Voda Basarab. Aici, vreme de aproape doua decenii, a desfasurat o bogata activitate pe multiple planuri, la loc de cinste situandu-se restaurarea sfintei manastiri si a dependintelor acesteia, distruse de incendiul din anul 1946. Tot aici a ostenit pentru infiintarea unui muzeu manastiresc. Dupa 36 de ani de viata monahala, vrednicul de pomenire Episcop Chesarie l-a propus Sfantului Sinod ca Arhiereu-vicar la Eparhia Dunarii de Jos, cu titulatura de Constanteanul. Aici a slujit timp de patru ani, impulsionand munca cultural-misionara si gospodareasca la parohiile din episcopie, iar la Centrul eparhial a depus eforturi pentru ridicarea noilor cancelarii ale personalului administrativ-bisericesc de la Galati. Se cuvine mentionat faptul ca, in anul 1971, cu prilejul descoperirii la Niculitel, judetul Tulcea, a unei bazilici cu cripta in care erau sase martiri, a avut curajul de a-i prelua in taina si a le aseza sfintele moaste la Manastirea Cocos, salvandu-le de teroarea ateista. In toamna anului 1975, la 16 octombrie, la cererea Episcopului Iosif Gafton al Ramnicului si Argesului, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ales ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului, cu titulatura de Pitesteanul. Timp de aproape un deceniu a slujit, cu frica de Dumnezeu si dragoste de patrie si neam, toate arhierestile indatoriri incredintate de Episcopul Iosif si de Sfantul Sinod. In ziua de 30 septembrie 1984, prin votul Colegiului Electoral al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Ramnicului si Argesului, fiind inscaunat in vestitul jilt arhieresc ramnicean de catre Mitropolitul Olteniei, Nestor Vornicescu, la data de 2 decembrie 1984. In cadrul sedintei de lucru a Sfantului Sinod din 18-19 iunie 2009 s-a luat hotararea ridicarii Episcopiei Ramnicului la rangul de Arhiepiscopie. Episcopul Gherasim a fost ridicat cu acest prilej la rangul de Arhiepiscop al Ramnicului. A trecut la Domnul la data de 9 aprilie 2014 la venerabila varsta de 100 de ani.

Arhid. Ioan Liviu Gaman
Sursa: ziarullumina.ro

.

10 Iulie 2014

Vizualizari: 228

Voteaza:

Slujba de pomenire pentru IPS Gherasim Cristea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE