Spectacolul muzical-simfonic 'Constantin Brâncoveanu'

Spectacol inedit pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Iași


Mitropolia Moldovei și Bucovinei are bucuria de a vă invita la un inedit eveniment cultural-artistic, ce va avea loc joi, 4 decembrie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iași, începând cu ora 17.00, intrarea fiind liberă.

Este vorba de spectacolul muzical-simfonic „Constantin Brâncoveanu”, ce a avut prima reprezentație la Opera Română din București, în anul 1935. Spectacolul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, în parteneriat cu Constanța Altfel – Asociația Civică pentru Constanța și Corul Armonia, cu ocazia anului comemorativ dedicat Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

Drama muzicală sacră, în două părți, „Constantin Brâncoveanu”, este rodul creației compozitorului Sabin Drăgoi (1894-1968), folclorist și membru corespondent al Academiei Române, cunoscut lumii muzicale românești prin culegerile de folclor și colinde, dar și prin motivele muzicale populare care au stat la baza operelor muzicale de anvergură: opere, piese simfonice, miniaturi pentru pian.

„De remarcat este faptul că această operă a însemnat și un act de consacrare a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, anticipând canonizare lor ca sfinţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Este impresionantă intuiţia marelui compozitor Sabin Drăgoi”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iniţiatorul acestui proiect.

Aparatulartistic este unulcomplex, fiindconceput de maestrulDrăgoidin160 de personaje: boierișidomnițe, monahi și monahii însoțiți de un număr de șase soliști. Ansamblul artistic-vocal este alcătuit din studenți, masteranzi și doctoranzi ai Universitătii „Ovidius” din Constanța - Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadre didactice ale Inspectoratului Școlar Județean Constanța – disciplina religie, din artiști lirici ai Teatrului de Operă ș iBalet „Oleg Danovski” din Constanța, din elevi ai SeminaruluiTeologicLicealOrtodox „DionisieExiguul” și ai ColegiuluiNațional de Arte „Regina Maria” dinConstanța.

Mulțumim anticipat tuturor instituțiilor și persoanelor care vor promova, pecanale de comunicare specifice, acest eveniment ce se va desfășura la Iași cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan!


Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor

02 Decembrie 2014

Vizualizari: 175

Voteaza:

Spectacolul muzical-simfonic 'Constantin Brâncoveanu' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE