Spectacolul teatral 'Mironositele' in premiera la Caransebes

Sala de festivitati „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebesului a fost miercuri, 4 mai 2011, gazda unui spectacol teatral indedit in distributia descalilor si elevilor Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”.

Fiind inscrisa in programul manifestarilor „Zilele credintei si culturii in Caras Severin”, evenimantul cultural de teatru din seara zilei de miercuri 4 mai a adunat in sala de festivitati a Episcopiei Caransebesului peste 200 de spectatori, care s-au bucurat de ravna si talentul tinerilor seminaristi si liceeni caransebeseni.

Astfel in organizarea cadrelor didactice ale Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebes, prin osteneala pr. prof. Patrut Banaduc si a elevilor seminaristi, la care s-au adaugat eleve ale liceelor „Traian Doda” si „C.D. Loga” din Caransebes, s-a pus in scena piesa de teatru „Mironositele”, dupa un text cules de D. St. Petrutiu, reintocmit de marele dramaturg Victor Ioan Popa, text aparut in „Cartea satului” nr. 28, in Bucurestiului anului 1938.

In cuvantul de deschidere a spectacolului parintele prof. Patrut Banaduc, dascal de limba si literatura romana spunea: „Dramaturgul Victor Ion Popa, prin piesa Mironositele, intregeste dramaturgia romana de inspiratie religioasa sau biblica si propune, prin jocul personajelor, actul insusi al perceptiei teatrale; ne impune denegarea care conduce spectatorul sa reactioneze in fata spectacolului ca in fata unui spectacol al vetii si totodata ca in fata unei opere de arta independenta de viata reala si care cere sa fie perceputa estetic”.

Spectacolul in sine a anticipat ceea ce Duminica a III a dupa Pasti va aduce in fata ochilor duhovnicesti ai credinciosilor, si anume incredintarea femeilor mironosite de Invierea Mantuitorului Iisus Hristos.

Reprezentatia a placut spectatorilor prin diversitatea interpretarii, prin succedarea scenelor aranjate intr-un decor inedit si prin acuratetea istorica si duhovniceasca a mesajului transmis.

Piesa de teatru s-a bucurat deopotriva si de participarea Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, cu a carui binecuvantare si sustinere s-a putut materializa acest eveniment. In incheiere, Preasfintia Sa a transmis gandul arhieresc de binecuvantare. „Avem o multumire si o bucurie pentru aceste preocupari culturale si artistice ale dascalilor si elevilor de la scoala noastra teologica si nu numai. In aceste zile ne-am adapat din comoara teologiei si a istoriei, prin participarea la simpozionul international, care tocmai s-a terminat, insa aceasta serata a teatrului ne-a destins intr-un mod cu totul aparte. Spunem acestea pentru ca avem cunostinta cat de important este rolul Bisericii si a invatamantului teologic in efortul de a sadi in inimile oamenilor dragostea de arta, de arta teatrului. Asa cum stiti, atat elevii seminaristi, cat si colaboratorii de la alte licee, organizeaza seri de teatru in distibutia profesorilor sau a centrului nostru de voluntariat. Iata ca in acest fel oferim caransebesenilor o alternativa la micul ecran, iar piesa de teatru religioasa le aduce mult folos spiritual si cultural, asemenea cum am denumit si aceasta saptamana a credintei si culturii in Eparhia noastra.” a spus Preasfintia Sa in cuvantul de binecuvantare.

La desfasurarea acestui festin cultural si-au dat concursul Episcopia Caransebesului, primaria municipiului Caransebes, Casa de Cultura „George Suru” din Caransebes si Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebes.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

06 Mai 2011

Vizualizari: 822

Voteaza:

Spectacolul teatral 'Mironositele' in premiera la Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE