Tarnosirea bisericii din lemn 'Buna Vestire' a Parohiei Troianu din Ramnicu Valcea

Credinciosii Parohiei Troianu, din municipiul Ramnicu Valcea, au primit duminica, 20 octombrie, in Duminica a XXIII-a dupa Rusalii, vizita si binecuvantarea celor doi Parinti Ierarhi ai Eparhiei Ramnicului, Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. Evenimentul a fost marcat de o intreita sarbatoare duhovniceasca: savarsirea Dumnezeiestii Liturghii Arhieresti, resfintirea bisericutei filiale din lemn cu hramul „Buna Vestire”, dupa ce lucrarile de consolidare, restaurare ale picturii si infrumusetare au fost finalizate, si sfintirea clopotnitei din curtea bisericii parohiale.

Sarbatoarea a inceput din seara zilei de sambata, 19 octombrie, cand dupa primirea Moastelor Sfantului Antonie de la Manastirea Iezer a fost savarsita slujba Privegherii. Astazi, Sfanta Liturghie, slujba de tarnosire a bisericutei din lemn si slujba de sfintirea a clopotnitei au fost oficiate in prezenta Inaltpreasfintitului Arhiepiscop Gherasim, de catre Preasfintitul Episcop Emilian Lovisteanul, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

In cadrul Sfintei Liturghii, oficiata in biserica parohiala cu hramul „Inaltarea Domnului”, dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a talcuit pericopa evanghelica a Sfantului Evanghelist Luca vorbind despre lupta dintre bine si rau, dintre puterea lui Dumnezeu care lucreaza in oameni si puterea vrajmasului care ispiteste si provoaca la pacat pe oameni. Preasfintia Sa a aratat ca si societatea romaneasca este afectata de lucrarea celui rau in contextul in care se doreste de catre unele ONG-uri si grupuri de persoane legiferarea prostitutiei si a casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

Pentru activitatea pastoral – misionara, catehetica, social – filantropica si administrativ – gospodareasca desfasurata in cadrul parohiei, Chiriarhul locului Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim le-a conferit parintilor Florin Mihael Popa si Mihail Pretorian titlul onorific de iconom stavrofor. Au mai fost felicitati membrii consiliului parohial, enoriasii parohiei si toti cei care si-au adus contributia la lucrarile de restaurare si infrumusetare ale bisericutei filiale, acestia primind din partea Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim si a Preasfintitului Parinte Emilian Lovisteanul Diplome de vrednicie. La randul lor, cei doi parinti slujitori au multumit Inaltilor Ierarhi pentru vizita si binecuvantarea arhiereasca oferita credinciosilor Parohiei Troianu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Emilian Lovisteanul impreuna cu preotii si credinciosii prezentii l-au cinstit in chip deosebit pe Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim cu prilejul sarbatoririi astazi a unuia dintre ocrotitorii spirituali, Sfantul Gherasim cel Nou din Chefalonia.

Credinciosii prezenti la sarbatoare s-au putut inchina in aceste doua zile la racla cu Moastele Sfantului Antonie ce au fost aduse sambata, 19 octombrie, de la Manastirea valceana Iezer.

La acest eveniment deosebit al parohiei Troianu au mai luat parte Parintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protopop de Ramnicu Valcea, Ing. Emilian Francu, Primarul orasului Ramnicu Valcea, Presedintele Consiliului Judetean Valcea - Ion Cilea, Subprefectul judetului Valcea - Aurora Gherghina, Prof. dr. Florin Epure, director Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Valcea, alte oficialitati locale si centrale, preoti si numerosi credinciosi din parohie si din municipiu.

Conform Traditiei Bisericii noastre, dupa Sfanta Liturghie, credinciosii veniti in numar mare la tarnosirea bisericii au trecut prin Sfantul Altar, au sarutat Sfanta Masa, Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce si au primit tarnoseala, iconite si carti de rugaciuni.

File de istorie
La iesirea din municipiul Ramnicu Valcea, pe drumul national DN 67, Ramnicu Valcea – Horezu – Targu Jiu, in cartierul Copacelu, pe partea dreapta a drumului, se inalta biserica cu hramul „Inaltarea Domnului”.

In curtea bisericii parohiale se afla si o bisericuta veche din lemn cu hramul „Buna Vestire”. Ctitorul acestei sfinte biserici este Pr. Stefan Constantinescu (1859 – 1919), care in anul 1883, impreuna cu enoriasii, au adus aceasta biserica din localitatea Balcesti, judetul Arges spre a fi de folos credinciosilor din aceasta zona.

In perioada 1943 – 1944, Pr. Zamfir Birsan impreuna cu primarul comunei Ocnele Mari, Ilie Constantinescu si enoriasii au contribuit la restaurarea bisericii. Biserica a fost tencuita din nou, turla refacuta si adaugata tinda inchisa cu geam, aceasta fiind si pictata. In 1968 – 1969, Pr. Veteleanu Gheorghe, ajutat de enoriasi, maresc interiorul bisericii si restaureaza pictura din tinda. In anul 1978 se restaureaza pridvorul bisericii, iar in anul 1983, in apropierea intrarii in biserica este construita casa parohiala. In anul 1987 este refacuta catapeteasma bisericii si pictata.

Pictura interioara a bisericii este realizata in ulei, in cadrul acesteia evidentiindu-se medalioane cu chipurile unor vechi domnitori si personalitati de seama in istoria poporului roman: Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Tudor Vladimirescu, Horea, Closca si Crisan.

Ultimele lucrari de renovare ale bisericii, necesare datorita stadiului avansat de degradare, au fost realizate in perioada 2012 - 2013, cu binecuvantarea Chiriarhului locului, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim, la initiativa preoților slujitori Pr. paroh Florin Mihael Popa si Pr. Mihail Pretorian coslujitor, cu sprijinul familiilor Valerica Pislaru, Dumitru Lovin si Filofteia Presura si cu aportul enoriasilor.

Dintre lucrarile de consolidare, restaurare si infrumusetare ale sfantului locas amintim: s-a decopertat pardoseala din lemn si s-a scos din biserica stratul de pamant de sub pardoseala; Pentru aerisire s-a turnat un strat de pietre de marime medie, peste care s-a pus plasa sudata si s-au realizat trei drenuri pentru aerisirea materialului lemnos din care este construita biserica; S-a turnat o sapa din ciment de 25 cm grosime si s-a placat cu gresie de exterior; Pentru protejarea intregii constructii s-a realizat in partea de nord a bisericii un canal pentru preluarea apei pluviale; Pictura a fost curatita (spalata) si retusate anumite spatii, acolo unde a fost necesar, iar pridvorul bisericii a fost refacut complet, fiind inchis cu pereti si geam termopan.

Sursa: arhiram.ro

.

20 Octombrie 2013

Vizualizari: 800

Voteaza:

Tarnosirea bisericii din lemn 'Buna Vestire' a Parohiei Troianu din Ramnicu Valcea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE