Mai multe grupuri de colindatori din Arhiepiscopia Bucurestilor, dar si din diferite regiuni ale tarii l-au colindat ieri, 19 decembrie, pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in Sala 'Europa Christiana' a Palatului Patriarhiei.
Primul grup care l-a colindat pe Patriarhul Romaniei a fost Corul de preoti 'Doxologia' al Protoieriei Ploiesti, insotit de parintele protoiereu stefan Musat. Cei 25 de membri au interpretat mai multe colinde traditionale, dupa care au fost felicitati de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. 'Este frumos ca preotii sa fie si colindatori, si nu numai pastori care vestesc Nasterea Domnului cu icoana, mergand din casa in casa. Este bine ca aceasta zona a tarii, Prahova, care este foarte frumoasa prin natura, sa fie si mai frumoasa prin cultura. Prahova este o zona care are traditii foarte frumoase si poate deveni un fel de Bucovina a tarii Romanesti, daca se insista mai mult pe pastrarea folclorului, pe reinvierea unor traditii de inspiratie crestina, care au fost diminuate sau uitate in timpul regimului comunist, si prin implicarea mai intensa a clerului in cultivarea talentelor in randul copiilor, al tinerilor si al adultilor', a spus Preafericitul Parinte Daniel.
Urmatorii colindatori care au venit sa aduca vestea Nasterii Mantuitorului Hristos la Palatul Patriarhiei au fost membrii grupului coral al Parohiei Perisor, din comuna Zagra, judetul Bistrita-Nasaud. imbracati in costume populare specifice satului natal, ducand mai departe datinile transmise din generatie in generatie, tinerii indrumati de parintele Florentin Moldovan i-au cantat Preafericitului Parinte Patriarh Daniel colinde traditionale si i-au urat sanatate. 'E foarte frumos ca voi pastrati obiceiurile noastre traditionale romanesti, inspirate din credinta noastra crestina ortodoxa, si frumusetea costumelor populare care, prin frumoase culori, aduc si ele o lauda lui Dumnezeu. Pe langa aceasta lucrare artistica a colindelor, e bine sa vizitati si pe cei saraci sau singuri si, prin cantare, sa le aduceti o bucurie si poate sa ii si ajutati cu ceva. Nu e vorba de daruri materiale, ci poate de un mic ajutor in casa, pentru curatenie sau pentru cumparaturi. Prin toate aceste manifestari ale bunatatii sufletului, noi raspundem iubirii lui Dumnezeu, aratata in Hristos Domnul, care este darul suprem al lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii, si simtim bucuria pe care au avut-o ingerii si pastorii la Nasterea Mantuitorului in Betleem', le-a spus Patriarhul Romaniei tinerilor din satul Perisor.
Colinde ale orfanilor din Bacau
Au urmat apoi colindatorii Parohiei Liesti din Protoieria Tecuci, judetul Galati. Grupul, format din 17 copii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani, a cantat colinde specifice zonei din care provine. Grupul coral 'Speranta' s-a adaugat apoi cetelor de colindatori cu alte cantece despre Nasterea Domnului. Venit din Onesti, judetul Bacau, Corul 'Speranta' reuneste tineri care s-au aflat in grija Casei de copii din Targu Ocna, judetul Bacau. 'Va felicitam pentru ca incercati sa aduceti bucurie in timpuri in care exista si multe probleme. Noi, crestinii, aducem bucurie unde este intristare, aducem pace unde este tulburare si aducem speranta acolo unde este singuratate si uneori deznadejde. Dorim ca voi sa aveti mereu in suflete aceasta bucurie!', le-a spus Preafericirea Sa tinerilor colindatori. La Palatul Patriarhiei a fost primit aseara si Grupul 'Datina Romaneasca' din Bucuresti.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.