Ecumenismul se muta la Cluj


"
Rolul Bisericilor in unificarea Europei"


80 de specialisti in drept canonic si relatii internationale participa de astazi la Cluj-Napoca la un congres cu tema "Rolul bisericilor in procesul de unificare a Europei".

 

Cel de-al XVIII-lea congres al Societatii Internationale pentru Dreptul Bisericilor Rasaritene, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Babes-Bolyai" si Institutul Roman de Studii Inter-Ortodoxe, Inter-Confesionale si Inter-Religioase, isi propune sa abordeze, in premiera in Romania, "chestiunea raportului dintre granita politica si cea cultural-spirituala a Uniunii Europene", se arata intr-un document al manifestarii.

 

"Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, harta intregului continent este redesenata. Pentru prima data in istoria europeana, granita politica rasariteana nu mai este in acelasi timp si una culturala, Europa nemaifiind identica doar cu statele de confesiune catolica si protestanta apusene. Formula unui ministru austriac, des citata in deceniul 9 al secolului trecut, potrivit careia Europa inceteaza sa mai existe acolo unde incepe Ortodoxia, nu mai are suport.

In plus, aceasta reasezare pune in lumina necesitatea cultivarii spiritului interconfesional, Clujul fiind din acest punct de vedere un posibil exemplu concret de europenitate a unitatii in diversitate", spun organizatorii.

 

Cei care vor conferentia vin din Europa, Orientul Apropiat, India si SUA, care reprezinta elita mondiala in materie, si nu vor ignora nici situatiile deosebite din Turcia sau Kosovo, "spatii ale unei confruntari politice si culturale de durata."

 

Calina BERCEANU

 

 

.

09 Septembrie 2007

Vizualizari: 1744

Voteaza:

Ecumenismul se muta la Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE