Eveniment organizat in Italia pentru spiritualitatea ortodoxa romana


Centrul de Spiritualitate Iconografica “San Marco Evangelista” din Roma a organizat la 6 iunie la Basilica San Marco Evangelista in Campidoglio un rit de consacrare al unor icoane slavo-bizantine, la care au participat peste 150 de italieni, dar si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane din Italia, transmite pentru Romanian Global News diaconul Cristi Ariton.

Idea de a face cunoscuta traditia iconografica slavo-bizantina apartine profesoarei Luciana Guerrieri Siotto care de mai bine de 14 ani se ocupa de acest sector al iconografiei, in acest sens facand studii de specialitate la Paris si obtinand si o licenta in Teologie la Universitatea Pontificala Gregoriana. Intregul eveniment s-a desfasurat sub auspiciile Preotului romano-catolic Angelo Pedonatis, iar din partea Vicariatului Ortodox Roman al Italiei au fost prezenti Preotul Petre Bogdan, Diaconul Cristian Ariton si Iconograful Justinian Scarlatescu.

In derularea momentelor au luat cuvantul Iconografa Luciana Guerrieri, vorbind despre sensibilitatea ei pentru spiritualiatatea orientala, despre rolul stergarului in traditia ortodoxa, despre ceea ce reprezinta icoana si rolul ei in casa credinciosului. Parintele Angelo Pedonatis a vorbit despre minunea care se chiama icoana si a salutat prezenta unor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romanesti la eveniment, iar Parintele Petre Bogdan a prezentat o expunere in care a scos in relief trei caracteristici ale icoanei: terapeutic, anume acela ca fiind o alternativa a lumii la cultura televisiva, estetic, acela de a respecta erminiile bizantine si in ultimul rand, viata iconografului care trebuie sa fie o viata de rugaciune si sfintenie.

Acest eveniment reprezinta un inceput prin care cultura si traditia ortodoxa romaneasca poate fi cunoscuta in mod palpabil, plecand de la icoana si ajungand la pelerinaje, plecand de la materie si ajungand la spiritual. Initiativa Centrului de Spiritualiatate Iconografica avand-o ca mentor pe profesoara Luciana Guerrieri, intruneste pana in prezent peste 30 de membri, toti italieni. 
 
Roma, Italia/Romanain Global News 

.

08 Iunie 2006

Vizualizari: 1316

Voteaza:

Eveniment organizat in Italia pentru spiritualitatea ortodoxa romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE