Catedrala Adormirea Maicii Domnului este unicul lacas sfant din Basarabia care a fost pictata de marele maestru, pictorul roman, Petre Achitenie. In brosura "Catedrala Adormirii Maicii Domnului", care a fost oferita publicatiei Flux de preotul bisericii, se mentioneaza ca cea mai mare distinctie pentru locuitorii orasului Drochia ramane a fi aceasta Catedrala - un minunat obiect arhitectonic, adevarata capodopera a picturii sacre, obiect de arta, care infrumuseteaza si domina peisajul orasului Drochia.
Amploarea constructiei de la Drochia este impresionanta. In aprilie 1988 a avut loc sfintirea locului si, in mai putin de patru ani, au fost inaltati peretii catedralei. Forma si amplasarea turlelor a gandit-o si elaborat-o insusi preotul Pavel Vuluta, iar ideile sale au fost materializate de mesterii din Tighina.
In octombrie 1995, primarul orasului, Anatol Plesca, fusese invitat in
In toamna anului 1997, minunatele fresce au acoperit intreaga suprafata a peretilor, tavanului si boltilor, fiind considerata una din cele mai frumoase creatii ale pictorului Achitenie.
Numele pictorului Petre Achitenie si al feciorului sau, Ioan, au fost invesnicite intr-o inscriptie din catedrala, alaturi de numele parintelui Pavel Vuluta si ale tuturor ctitorilor catedralei.
Petre Achitenie: o viata de om si 52 de biserici
La cei peste 70 de ani, maestrul Petre Achitenie este unul din cei mai mari pictori de biserici ai Romaniei si, probabil, ai lumii. Il insoteste faima si palmaresul sau impresionant de artist complex: peste 50 de biserici pictate in toata
In cadrul tuturor expozitiilor sale nu lipsesc niciodata panourile, cu detalii de fresca, a trei dintre bisericile pe care le-a pictat si pe care le are mai dragi: Catedrala din Drochia, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Catedrala Navigatorilor din Constanta, Romania, si Catedrala Uspenia din Botosani, in care a fost botezat Mihai Eminescu.
"Cele mai dragi biserici pe care le-am pictat sunt ultimele trei, toate catedrale: una de la Botosani, "Uspenia", unde a fost botezat Eminescu, Catedrala Navigatorilor din Constanta si aceea din Basarabia, din orasul Drochia, pe care am voit s-o pictez mult mai dramatic, caci am simtit cu inima fratilor nostri de peste Prut, care au avut interdictii religioase mult mai aspre ca ale noastre". (Convorbiri cu un Mare Maestru - Petre Achitenie, in Formula As)
Faptul ca a fost invitat la Drochia sa picteze o catedrala ridicata dupa caderea comunismului il considera un semn. Mai mult, este cea mai mare pe care a pictat-o pana acum, in decursul a doi ani de munca. Se amuza: Petre Achitenie, pictor roman. Asa a fost botezata la Drochia o strada si cartierul de langa biserica.
"Distinctiile si premiile astea, toate sunt niste coronite; eu totdeauna, la scoala, luam premiul doi"
Ordine si distinctii: 1968 - Ordinul Cultural, Romania, 1991-1992 - "Om international al anului", International Biographical Center of Cambridge, 1993 - "Om international al anului", "Medalia de Aur" si "Membru de onoare din strainatate", The American Biographical Institute, 1998 - Medalia "80 de ani de la unirea Basarabiei si Bucovinei cu tara mama, Romania", acordata de Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, Diploma si Medalia de aur "Sfantul Daniel", acordata de Patriarhia Moscovei si a intregii Rusii, 1999 - Crucea de aur a Basarabiei, Cetatean de onoare al orasului Dochia, R.Moldova, 2001 - Ordinul National de Merit in grad de Ofiter, Romania, etc.
Date biografice: Nascut la 27 mai, 1929, Havarna, Judetul Botosani. Studii: 1940-1945 - elev si tipograf la Manastirea Neamt, 1945-1948 - Academia de Arte "Guguianu" si cursurile Scolii Superioare de Pictura Monumentala, Bucuresti, 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, 1951-1957 - Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, Rusia, 1962 - Specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia. Expozitii personale: 1963 - Galeria Orizont, Bucuresti, 1967 - Palatul Dante Alighieri, Roma, Italia, 1990 -
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.