Ortodocsii i-au cinstit, ieri, pe toti sfintii stiuti si nestiuti


Ortodocsii i-au cinstit, ieri, pe toti sfintii stiuti si nestiuti

Ieri, in Duminica Tuturor Sfintilor, Manastirea Antim din Capitala, si-a sarbatorit hramul. Biserica si curtea manastirii au fost pline de credinciosi. Slujba a fost oficiata de Preasfintitul Vincentiu Ploiesteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti. La slujba Sfintei Liturghii, a asista si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. In scurtul cuvant de invatatura rostit la final, PS Vincentiu Ploiesteanul a amintit ca Biserica Manastirii Antim "a fost sub obladuirea tuturor sfintilor stiuti si nestiuti, inca din momentul sfintirii ei", precizand ca "Parintele Patriarh Daniel, ca urmas in scaun al Sfantului Antim, ctitorul manastirii, este cel care ocroteste si binecuvinteaza acest lacas".

In semn de multumire, PF Patriarh Daniel a primit prima medalie realizata cu ocazia implinirii a 300 de ani de la urcarea pe scaunul mitropolitan al Munteniei a Sfantului Antim Ivireanul. Mentionam ca proiectul prin care, anul acesta, au fost emise mai multe medalii a fost propus de manastire, iar partea materiala a fost sustinuta de Neculai Ontanu, primarul sectorului 2 al Capitalei, impreuna cu Catalin Barbu, director adjunct la Banca Nationala a Romaniei.

A urmat cuvantul de invatatura rostit de Patriarh, prin care Preafericirea Sa a aratat rolul Manastirii Antim, pe care a numit-o "fortareata duhovniceasa in anii grei de comunism", amintindu-si ca, atunci cand era doctorand la Institutul Teologic din Bucuresti si, apoi, consilier patriarhal, "am locuit aici, la Manastirea Antim, si am vazut evlavia preotilor si a credincio-silor, si mai ales curajul lor marturisitor. Am considerat ca acest curaj de marturisire a dreptei-credinte, in vremuri grele, venea de la toti sfintii, dar, in mod deosebit, de la Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul".

Pentru a intelege mai bine constituirea Bisericii lui Hristos

Despre prima duminica dupa Rusalii, Patriarhul Daniel a spus ca a fost inchinata Tuturor Sfintilor, pentru a intelege mai bine "rostul venirii Duhului Sfant in lume si a constituirii Bisericii Lui Iisus Hristos prin Sfantul Duh, care este acela de a ne sfinti pe noi, oamenii". Iar oamenii care au primit sfintenia de pe pamant, "stralucesc in comuniune cu Dumnezeu, prin sfintenia care vine de la Dumnezeu. Dar sfantul nu stie ca este sfant, ci pacatos. Cu cat sunt mai inaintati in sfintenie, cu atat constiinta lor le spune ca sunt pacatosi. Ei nu se uita niciodata la ceea ce au facut bine, ci la cat ar fi putut sa faca mai mult si n-au facut. Noi insine nu putem cunoaste ca suntem sfinti, ci altii vad sfintenia. Stim ca suntem pacatosi si ca dorim sa ne curatim tot timpul, dupa faptele savarsite cu cuvantul, fapta si gandul".

Alt motiv al inchinarii acestei duminici Tuturor Sfintilor este "numarul mare de sfinti care nu sunt trecuti in calendar. Sunt sfinti necunoscuti care s-au savarsit in pustie, in munti sau au trait in lume o viata sfanta. O multime de bunici, de mame, de credinciosi si-au pastrat credinta in vremuri de incercare si aproape ca n-am putea scrie numele lor in calendar la cat de multi sunt in fata lui Dumnezeu", a spus Preafericitul Parinte Patriarh. (George Aniculoaie)

Manastirea Antim, la al 293-lea hram

Protosinghelul Mihail Stanciu, egumenul Manastirii Antim, ne-a vorbit despre vechimea lacasului care a fost sfintit in anul 1715. Atunci, Sfantul Antim Ivireanul a lasat mostenire randuiala de a face in ziua hramului o masa pentru cei nevoiasi. "Anul acesta am facut 1.500 de pachete, pentru toti credinciosii care au venit la slujba, si, daca mai ramane mancare, ducem la un azil de batrani", ne-a declarat parintele egumen.

Manastirea are doua hramuri mari, Duminica Tuturor Sfintilor, si, din 1992, cand a fost canonizat Sfantul Antim Ivireanul, ziua de praznuire a acestuia. Al treilea hram, mai mic, este Sfantul Ierarh Nicolae, ocrotitorul vechii biserici, peste care a fost construita cea de acum. Aici se tinea Sfantul si Marele Mir, fiind aproape de Patriarhie. Acum, manastirea are sapte vietuitori, dintre care patru ieromonahi, doi diaconi si un frate.

Sute de maramureseni, la biserica din Botiza

Si Manastirea de calugari Piatra Scrisa din Episcopia Caransebesului si-a serbat ieri ocrotitorii, cu acest prilej, PS Episcop Lucian oficiind slujba de tarnosire a noii biserici din incinta manastirii. Ieri a fost sarbatoare si la Manastirea Poiana Marului, judetul Buzau, dar si la Biserica "Toti Sfintii" din Ramnicu Valcea.

De asemenea, Biserica noua din Botiza, judetul Maramures, a marcat ieri hramul, dar si 20 de ani de la tarnosirea bisericii. Cu acest prilej, a fost slujba arhiereasca. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inalt Preasfintitul Mitropolit Serafim, al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, impreuna cu PS Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului, in prezenta a sute de credinciosi de pe Valea Izei.

Biserica "Duminica Tuturor Sfintilor" din Botiza a fost ridicata in numai doi ani, din daniile botizenilor, care munceau aici voluntar si a fost sfintita, in anul 1988, de Arhiepiscopul Teofil al Clujului.

Hram la biserica unde a fost sfintita Prodromita

Si Manastirea Bucium din Iasi s-a aflat ieri in sarbatoare. Cu acest prilej, Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie.

In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, Inalt Preasfintia Sa a explicat semnificatiile duhovnicesti ale pericopei evanghelice citite in prima duminica dupa Rusalii: "Marturisirea cea dreapta in Biserica lui Hristos, iubirea fata de Dumnezeu, care sa fie mai puternica decat iubirea fata de lume, si asumarea crucii vietii fiecaruia sunt doar trei arme pe care le are crestinul pentru a se lupta cu ispitele care vin de la lume, de la trup si de la diavol, trei arme pe care le are crestinul pentru a se indrepta spre Dumnezeu, trei arme pe care le-au folosit toti sfintii pe care ii praznuim astazi, trei arme cu care noi sunt dotati prin mila Lui Dumnezeu si prin grija Bisericii Sale".

Manastirea Bucium a fost fondata in 1853, de catre ieroschimonahii Nifon si Nectarie. In anul 1918, dupa Primul Razboi Mondial, mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei l-a ridicat la rang de schit. Intre anii 1960-1975, a de-venit paraclis mitropolitan, iar dupa aceasta, a functio-nat sub denumirea de gospodarie anexa a Centrului eparhial Iasi. In anul 1993, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ridicarea Schitului Bucium la rang de manastire cu hramul "Duminica Tuturor Sfintilor". Vatra vechiului schit s-a extins considerabil, in cadrul actual al manastirii fiind inclusa "Casa Roznovanu", resedinta mitropolitana de vara, un frumos parc dendrologic si principala ferma viticola a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Manastirea este vestita si pentru legatura spirituala pe care o are cu Schitul romanesc Prodromu de la Muntele Athos, icoana nefacuta de mana omeneasca a Maicii Domnului fiind sfintita chiar la Manastirea Bucium, de la iesire din Iasi.

In Arhiepiscopia Iasilor, ieri a mai fost sarbatoare la Manastirile Almas si Tarcau, din judetul Neamt, dar si la biserica Banu din Iasi.

De asemenea, in prima duminica de dupa Rusalii, inchinata Tuturor Sfintilor, a fost hram la biserica Penitenciarului de maxima siguranta Botosani. Cu aceasta ocazie, capela a fost resfintita de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. La slujba au participat delegati din partea Centrului eparhial Iasi, din partea Sectorului "Diaconia" care coordoneaza lucrarile si asistenta religioasa in sectorul bugetar, preoti din Protopopiatul Botosani, precum si oficialitati locale.

.

23 Iunie 2008

Vizualizari: 900

Voteaza:

Ortodocsii i-au cinstit, ieri, pe toti sfintii stiuti si nestiuti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact