Femei pe Muntele Athos
Calugarii au descoperit un grup de patru imigrante ilegale care se ascundeau pe insula sacra
Patru femei din Republica Moldova au incalcat, din greseala, o lege de peste o mie de ani care interzice accesul femeilor pe insula Muntelui Athos. Cele patru imigrante ilegale au relatat politiei ca au venit din Turcia, unde au platit cu 6300 de dolari doua calauze din Ucraina ca sa le ajute sa ajunga in Grecia. Femeile au mai declarat ca nu aveau idee ca incalca legile locale si nici ca au nimerit pe Muntele Sfant.
Accesul persoanelor de sex feminin este interzis pe Muntele Athos, unde se afla douazeci de manastiri, si numeroase schituri, insula fiind considerata a fi nucleul spiritual al crestinatatii. Politistii au retinut grupul de imigranti, iar unul dintre ofiteri a povestit ca toti "au fost iertati" de catre calugari.
Femeile - nici macar femelele animalelor domestice - nu au voie pe munte conform unui decret emis de Imparatul Constantin in anul 1060. De-a lungul timpului au existat diverse tentative de incalcare a acestei decizii, unele femei, deghizate in barbati, incercand sa patrunda pe Muntele Athos. De asemenea, diverse organizatii de aparare a drepturilor femeilor au militat pentru permisiunea de a vizita Athos-ul. In ianuarie, un mic grup de femei a reusit sa patrunda pe insula in timpul unor proteste organizate de catre locuitorii unui sat care isi disputau pamanturile cu calugarii. Grecia e o destinatie preferata de imigrantii ilegali care vor sa intre in Uniunea Europeana, multi venind pe apa din Turcia spre insulele grecesti.
Gradina Maicii Domnului
Se spune ca Fecioara Maria calatorea pe mare alaturi de Sf. Ioan Evanghelistul, de la Joppa spre Cipru, pentru a-l vizita pe Lazar. Cand corabia a fost aruncata de valuri inspre Athos - teritoriu pagan pe vremea aceea - au fost nevoiti sa ancoreze langa portul Klement, in apropierea actualei manastiri Iviron. Plimbandu-se pe mal, Fecioara Maria, coplesita de frumusetea si salbaticia muntelui, l-a binecuvantat si l-a rugat pe Fiul sau sa faca din acest loc gradina sa. Atunci s-a auzit o voce: "fie ca acest loc sa fie mostenirea si gradina ta, un rai care sa salveze pe cei ce cauta sa fie salvati". De atunci muntele a fost considerat drept gradina Maicii Domnului si le-a fost interzis tuturor celorlalte femei sa calce pe acolo.
O alta veche traditie, pastrata prin viu grai, spune ca Plagudia, sotia imparatului Teodosie cel Mare, trecand cu corabia de la Roma spre Constantinopol, s-a abatut si pe la muntele Athos spre a vedea manastirea Vatoped zidita de catre sotul sau. Primita in port de catre monahi, ea a mers pana in tinda Bisericii, unde se afla Icoana Maicii Domnului numita "vie". Aici auzi o voce tunatoare: "Opreste-te si intoarce-te inapoi caci eu sunt imparateasa muntelui acestuia. Pentru ce ai venit sa tulburi linistea supusilor mei? Sa stiti ca de azi inainte, nici o femeie nu va mai calca pamantul sfant al acestui munte".
Auzind aceste cuvinte, imparateasa Plagudia cazuta cu fata la pamant, pocaindu-se de indrazneala ce a avut, darui manastirii odoare scumpe dupa care a plecat la Constantinopol. De atunci si pana azi, nici o femeie n-a mai intrat in manastirile de pe muntele Athos. Sfantul munte Athos a fost considerat intotdeauna nucleul ortodoxiei de pretutindeni si centrul prin excelenta al monahismului ortodox. (M.BICA)
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.