OSANDA SIMONIEI - 2 sin. IV ec.

Daca vreun episcop ar savarsi hirotonia pentru bani si ar cobori intre lucrurile de vanzare harul care nu se vinde, si ar hirotoni episcop ori horepiscop, ori presbiteri, ori diaconi, ori pe altcineva dintre aceia care se numara in cler, sau pentru bani ar inainta (ar institui, ar randui) econom sau ecdic (aparator, avocat bisericesc) sau paramonar sau pe oricine din cler (din randul slujbasilor bisericesti) pentru castig rusinos pe seama sa, cel dovedit ca a facut aceasta sa se primejduiasca in privinta propriei sale trepte (spite), iar cel hirotonit sa nu aiba nici un folos din hirotonia sau inaintarea aceea din negot; ci sa fie strain de vrednicia sau de slujba pe care a dobandit-o prin bani. Iar daca cineva s-ar vadi (ar aparea) ca mijlocitor in astfel de apucaturi (afaceri) rusinoase si nelegiuite (neingaduite), sa cada si acesta din treapta sa, daca ar fi cleric, iar daca ar fi laic sau calugar (traind calugareste), sa fie dat anatemei. (29 ap.; 22, 23 Trul; 4, 5, 15, 19 sin. VII ec; 12 Laod.
; 2 Sard.; 90 Vasile cel Mare; Scrisoarea pastorala a lui Ghenadie; Scrisoarea pastorala a lui Tarasie 3 sin. IV ec. SE OPRESTE INDELETNICIREA CU TREBURI INCOMPATIBILE CU STAREA CLERICALA A venit la Sfantul Sinod (la cunostinta Sfantului Sinod) ca oarecari dintre cei cuprinsi (inclusi) in cler se fac arendasi ai averilor straine pentru castig rusinos si se indeletnicesc cu treburi (afaceri) lumesti, apoi, lenevin-du-se in slujirea lui Dumnezeu si alergand prin casele oamenilor, din iubire de argint iau asupra lor si manuirea (administrarea) de averi.
De aceea, sfantul si marele sinod a oranduit (hotarat) ca de acum inainte nimeni, nici episcopul, nici clericul, nici monahul, sa nu ia in arenda averi, nici sa se vare (amestece) pe sine in chivernisirea (administrarea) lucrurilor lumesti, afara numai daca ar fi chemat cumva dupa legi la epitropia de neinlaturat (obligatorie) a nevarstnicilor (minorilor), sau daca episcopul cetatii l-ar randui sa poarte grija lucrurilor bisericesti sau a orfanilor sau a vaduvelor neajutorate sau a persoanelor care mai ales au trebuinta de ajutor bisericesc pentru frica lui Dumnezeu. Iar daca cineva de acum inainte ar incerca sa calce cele oranduite (hotarate), unul ca acela sa se supuna pedepselor bisericesti.

15 Mai 2009

Vizualizari: 474

Voteaza:

OSANDA SIMONIEI - 2 sin. IV ec. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE