Ahaz, regele Iudei, si nelegiuirile lui.

1. Ahaz era de douazeci de ani cand a fost facut rege si a domnit saisprezece ani in Ierusalim; insa el n-a facut lucruri placute inaintea ochilor Domnului, precum facuse David, stramosul lui,
2. Ci a mers pe urmele regilor lui Israel si a facut chiar chipuri turnate de baali.
3. A savarsit tamaieri in valea fiilor lui Hinom si a trecut pe fiii sai prin foc facand uraciunile popoarelor pe care le alungase Domnul dinaintea fiilor lui Israel.

4. A adus jertfe si tamaieri pe inaltimi, pe dealuri si pe sub orice copac infrunzit.
5. De aceea l-a dat Domnul Dumnezeu in mana regelui Sirienilor, care l-au lovit si i-au luat o multime de robi si i-au dus in Damasc. De asemenea a mai fost dat si in mana regelui lui Israel, care si acela a pricinuit mari pierderi regatului sau;
6. Caci Pecah, fiul lui Remalia, regele lui Israel, a ucis intr-o singura zi o suta douazeci de mii in Iuda, toti numai oameni de razboi, pentru ca aceia parasisera pe Domnul Dumnezeul parintilor lor.
7. Iar Zicri, un viteaz din Efraim, a ucis pe Maaseia, fiul regelui, pe Azricam, capetenia curtii, si pe Elcana, care era al doilea dupa rege.
8. Si au luat fiii lui Israel de la fratii lor din Iuda doua sute de mii de femei, baieti si fete, ca robi; de asemenea au luat de la ei si multa prada si au dus prada in Samaria.
9. Acolo insa se afla un prooroc al Domnului, care se numea Oded. Acesta a iesit inaintea ostirii care venea la Samaria si le-a zis: "Iata Domnul Dumnezeul parintilor vostri, fiind maniat pe Iuda, i-a dat in mainile voastre, si voi i-ati ucis cu o salbaticie care a ajuns pana la cer.
10. Si acum va ganditi sa va faceti robi si roabe pe fiii lui Iuda si ai Ierusalimului.
11. Asadar, ascultati-ma si duceti inapoi pe robii care i-ati luat de la fratii vostri; caci altfel flacara maniei Domnului va fi peste voi".
12. Atunci s-au sculat unii din capeteniile fiilor lui Efraim: Azaria, fiul lui Iohanan, Berechia, fiul lui Mesilemot, Iezechia, fiul lui Salum si Amasa, fiul lui Hadlai, impotriva celor care se intorceau din razboi
13. Si le-au zis: "Sa nu aduceti pe robi aici, pentru ca am fi vinovati inaintea Domnului. Vreti sa mai adaugati la pacatele noastre si la vinovatiile noastre? Caci si asa este mare vinovatia noastra si vapaia maniei Domnului este peste Israel".
14. Atunci ostasii au luat pe robi si prazile inaintea capeteniilor ostirii si a intregii adunari.
15. Si s-au sculat barbatii amintiti mai sus, au luat pe robi si din prada au imbracat pe toti cei goi, le-au dat haine si incaltaminte, i-au hranit, i-au adapat si i-au uns cu untdelemn, si pe toti care erau slabi i-au pus pe asini si i-au dus la Ierihon, cetatea finicilor, la fratii lor; iar ei s-au intors apoi la Samaria.
16. In acea vreme a trimis regele Ahaz la regele Asirienilor, ca sa-l ajute,
17. Ca Edomitii iar au venit si au ucis pe multi din Iuda si au luat robi;
18. Asemenea si Filistenii navalisera in cetatile din tinuturile de la ses si de la miazazi ale lui Iuda si luasera Bet-Semesul, Aialonul, Ghederotul si Soco cu satele care tineau de el, Timna cu satele care tineau de ea, si Ghimzo cu satele lui si se asezasera acolo.
19. Asa smerise Domnul pe Iuda din pricina lui Ahaz, regele lui Iuda, pentru ca dusese el pe Iuda la destrabalare si pacatuise greu inaintea Domnului.
20. Tiglatfalasar, regele Asiriei, a venit intr-adevar la el; insa in loc sa-l ajute, i-a facut greutati,
21. Pentru ca Ahaz luase vistieriile din templul Domnului si din casa regelui si de la capeteniile poporului si le daduse regelui Asiriei, dar nu spre bine.
22. Caci el si atunci, cand se afla in stramtorare, n-a incetat a savarsi faradelege inaintea Domnului. Asa era regele Ahaz.
23. El a adus jertfe dumnezeilor din Damasc, crezand ca ei l-au batut, si zicea: "Fiindca dumnezeii regilor Sirienilor le-au ajutat lor, le voi aduce jertfa, si ei imi vor ajuta si mie". Insa ei au fost pricina caderii lui si pricina caderii a tot Israelul.
24. Ahaz a strans vasele templului lui Dumnezeu, le-a sfaramat si a incuiat usile templului Domnului; si si-a facut jertfelnice pe la toate colturile in Ierusalim;
25. Si prin toate cetatile lui Iuda a facut locuri inalte ca sa tamaieze la alti dumnezei. Prin aceasta a maniat pe Domnul Dumnezeul parintilor sai.
26. Celelalte fapte ale lui si toate caile lui, cele dintai si cele de pe urma, se gasesc scrise in cartea regilor lui Iuda si ai lui Israel.
27. Si a raposat Ahaz cu parintii sai si l-au inmormantat in cetate, in Ierusalim; dar nu l-au pus in gropnitele regilor lui Israel.
In locul lui s-a facut rege Iezechia, fiul sau.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 265

Voteaza:

Ahaz, regele Iudei, si nelegiuirile lui. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE