Caderea lui Samson. Razbunarea lui.

l. Venind insa odata Samson la Gaza, a vazut acolo o femeie desfranata si a intrat la ea.
2. Si li s-a spus oamenilor din Gaza: "Samson a venit aici". Atunci acestia l-au inconjurat si l-au pandit toata noaptea la portile cetatii si s-au ascuns toata noaptea, zicand: "Sa asteptam pana se va lumina de ziua si sa-l ucidem!"
3.
Samson insa a dormit pana la miezul noptii; iar la miezul noptii a luat portile cetatii din amandoi usorii si, ridicandu-le impreuna cu zavoarele, le-a pus pe umerii sai si le-a dus pe varful muntelui care este pe drumul spre Hebron si le-a lasat acolo.
4. Dupa acestea a iubit el o femeie care traia in valea Sorec si pe care o chema Dalila.
5. La aceasta au venit fruntasii Filistenilor si i-au zis: "Amageste-l si afla in ce sta puterea lui cea mare si cum l-am putea prinde, ca sa-l legam si sa-l supunem; si-li vom da pentru aceasta o mie si o suta de sicli de argint".
6. Si a zis Dalila catre Samson: "Spune-mi si mie in ce sta puterea ta cea mare si cu ce sa te lege ca sa te supuna?"
7. I-a raspuns Samson: "De ma vor lega cu sapte vine crude si inca neuscate, voi ajunge slab si voi fi ca si ceilalti oameni".
8. Atunci i-au adus ei fruntasii Filistenilor sapte vine crude si inca neuscate si ea l-a legat cu ele.
9. Si unii stateau la panda la ea in odaia de dormit; si ea a zis catre Samson: "Samsoane, Filistenii vin asupra ta!" Atunci el a rupt vinele, cum ar fi rupt o ata de calti arsi de foc. Si astfel nu s-a aflat de unde vine puterea lui.
10. Dalila a zis insa catre Samson: "Iata tu m-ai amagit si mi-ai spus minciuni. Spune-mi dar cu ce sa te lege?
11. Iar el i-a zis: "De ma vor lega cu funii noi, care sa nu mai fi fost intrebuintate, atunci eu voi slabi si voi fi ca si ceilalti oameni".
12. Si a luat Dalila funii noi si l-a legat, iar cineva pandea. Apoi ea i-a zis: "Samsoane, Filistenii vin asupra ta!" Si el le-a rupt de pe mainile sale, ca pe niste ate.
13. Atunci Dalila a zis catre Samson: "Tu ma amagesti mereu si-mi spui minciuni. Spune-mi drept, cu ce sa te lege?" Iar el i-a zis: "De vei impleti sapte suvite do par din capul meu si le vei prinde cu un cui de sulul de la razboiul de tesut, atunci eu vai slabi si voi fi ca si ceilalti oameni".
14. Si l-a adormit Dalila pe bratele sale; iar daca a adormit el, Dalila a luat sapte suvite din capul lui si le-a pironit de sulul de la razboi si apoi a strigat: "Samsoane, Filistenii vin asupra ta!" Atunci el s-a desteptat din somn si a smucit razboiul impreuna cu tesatura si nu s-a aflat de unde vine puterea lui.
15. Dalila insa i-a zis: "Cum de poti tu spune: "Te iubesc", cand inima ta nu este cu mine? Iata, de trei ori m-ai amagit si nu mi-ai spus in ce sta puterea ta cea mare".
16. Si fiindca ea tot staruia si-l necajea cu vorbele sale in fiecare zi, s-a tulburat sufletul lui pana la moarte.
17. Si atunci i-a descoperit el toata inima sa si i-a zis: "Briciul nu s-a atins de capul meu, caci eu sunt nazireu al lui Dumnezeu din pantecele maicii mele; de m-ar tunde cineva, atunci s-ar departa de la mine puterea mea si eu as slabi si as fi ca ceilalti oameni".
18. Vazand Dalila ca el i-a descoperit toata inima sa, a trimis de au chemat pe fruntasii Filistenilor, zicandu-le: "Veniti acum, ca el mi-a descoperit toata inima sa!" si au venit la ea fruntasii Filistenilor si au adus argintul cu ei.
19. Apoi Dalila l-a adormit pe genunchii sai si a chemat un om si i-a poruncit sa tunda cele sapte suvite ale capului lui. Atunci el a inceput a slabi si s-a departat de el puterea lui;
20. Iar ea a zis: "Samsoane; Filistenii vin asupra ta!" Si desteptandu-se el din somnul sau, a zis: "Voi face ca mai inainte si ma voi scapa de ei". Dar nu stia ca Domnul Se departase de el.
21. Atunci l-au luat fruntasii Filistenilor si i-au scos ochii si l-au dus la Gaza si l-au legat cu doua lanturi de arama si rasnea in temnita.
22. Si a inceput sa-i creasca parul pe capul lui, pe unde fusese tuns.
23. Atunci s-au adunat fruntasii Filistenilor, ca sa aduca jertfa marelui Dagon, dumnezeul lor, si sa se veseleasca, zicand: "Dumnezeul nostru a dat pe Samson, vrajmasul nostru, in mainile noastre".
24. De asemenea si multimea, vazandu-l, slavea pe dumnezeul sau, zicand: "Dumnezeul nostru a dat in mainile noastre pe vrajmasul nostru si pe pustiitorul tarii noastre, care a ucis pe multi dintre noi".
25. Iar dupa ce s-a veselit inima lor, au zis: "Aduceti pe Samson din inchisoare, ca sa mai radem de el". Si au adus pe Samson din temnita si radeau de el si-l trageau de urechi si l-au pus intre doi stalpi.
26. Atunci a zis Samson tanarului care-l ducea de mana: "Du-ma ca sa pipai stalpii pe care este intemeiata casa si sa ma reazem de ei". Si tanarul a facut asa.
27. Casa insa era plina de barbati si de femei, caci erau acolo toti fruntasii Filistenilor, iar pe acoperis se aflau ca la trei mii de oameni, barbati si femei, care se uitau si radeau de Samson.
28. Atunci a strigat Samson catre Domnul si a zis: "Doamne Dumnezeule, adu-ti aminte de mine si intareste-ma inca o data, o, Dumnezeule, ca printr-o singura lovitura sa ma razbun pe Filisteni pentru cei doi ochi ai mei !"
29. Si a miscat Samson din loc doi stalpi din mijloc pe care era sprijinita casa, rezemandu-se de ei, de unul cu mana dreapta si de celalalt cu stanga.
30. Si a zis Samson: "Mori, suflete al meu, cu Filistenii!" Apoi s-a sprijinit cu toata puterea si s-a prabusit casa peste fruntasii Filistenilor si peste tot poporul ce era in ea. Si cei pe care i-a ucis Samson la moartea sa au fost mai multi decat toti cei pe care-i ucisese in viata sa.
31. Atunci au venit fratii lui si toata casa tatalui sau si l-au luat si l-au dus de l-au ingropat intre Tora si Estaol, in mormantul lui Manoe, tata sau. Si a fost el judecator in Israel douazeci de ani. Iar dupa Samson s-a sculat Emegar, fiul lui Enan, si a ucis din Filisteni sase sute de oameni, afara de vite.
Acesta a izbavit pe Israel.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 272

Voteaza:

Caderea lui Samson. Razbunarea lui. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE