Catedrala Nationala din Washington

Catedrala Nationala din Washington Mareste imaginea.


Catedrala Nationala din Washington

Biserica Sfintilor Petru si Pavel, din orasul si dioceza Washingtonului, cunoscuta si cu denumirea de Catedrala Nationala din Washington, este o Catedrala episcopala situata in capitala Statelor Unite ale Americii. Se afla pe lista monumentelor istorice nationale, fiind desemnata si cu denumirea de "casa nationala de rugaciune" a Statelor Unite.

Catedrala este scaunul oficial al episcopului primat al Bisericii din Statele Unite ale Americii cat si al diocezei episcopale din Washington. Locatia catedralei se afla la intersetia dintre bulevardele Massachusetts si Wisconsin, in partea nord-vestica a Washingtonului.

Ca marime, Catedrala din Washington ste a sasea din lumea si a doua din Statele Unite ale Americii.

Ideea de catedrala nationala este aproape la fel de veche cu infiintarea orasului Washington. In 1791, cand congresul statului a ales locul pentru asezarea capitalei, presedintelui George Washington a insarcinat pe Pierre Enfant sa creeze un plan extraordinar pentru viitorul sediu al guvernului.

          

In planurile sale, era inclusa si o biserica, avand drept scop satisfacerea nevoilor spirituale si nationale - precum rugaciunea publica, multimirea, funeraliile - specific acesteia este faptul ca nu a fost inchinata nici unei confesiuni in sine, ea fiind deschisa tuturor in aceeasi masura.

          

In 1891, a fost tinuta a sedinta in privinta reinnoirii planurilor pentru catedrala nationala.

In 1893, fundatia protestanta episcopala a catedralei din districtul Columbiei a fost desemnata de congres in privinta ridicarii Catedralei. Locul ridicarii a fost ales - Muntele Sfantul Alban.

          

Dupa aceasta hotarare, in anul 1896, Henry Yates Satterlee, primul episcop din Washington, a reusit sa asigure terenul de constructie pe muntele Sfantul Alban - cel mai impunator loc din intregul oras.

          

Multumita eforturilor liderilor comunitatii din Washington, planurile pentru viitoarea catedrala nationala din Washington au luat amploare, devenit in cele din urma, un veritabil monument. In 6 ianuarie 1893, congresul a emis o decizie prin care se hotara teoretic organizatorul viitoarei constructii.

Semnata si de catre presedintele Benjamin Harrison, actul aceastei decizii a constituit si certificatul de nastere al Catedralei Nationale din Washington.

          

Trimisul episcopal din dioceza Washingtonului l-a ales pe Frederick Bodley, arhitectul de frunte al bisericii anglicane, ca arhitect prim al noii catedrale. Henry Vaughan a fost ales ca arhitect supraveghetor.

Constructia acesteia a inceput in 29 septembrie 1907, cu o ceremonie marcanta, la aceasta participand si cel care a pus piatra de temelie - presedintele Theodor Roosevelt.

Constructia a durat 83 de ani, ultimul detaliu arhitectural al Catedralei fiind asezat in anul 1990, in prezenta presedintelui George H. W. Bush.

La 29 septembrie 1907 a fost asezata piatra de temelie. Aceasta provine de pe un camp de langa Betleem si a fost introdusa intr-o piesa mai mare de granit din America. Pe ea se afla inscriptia: "Cuvantul s-a facut trup, si S-a salajluit intre noi" (Ioan 1, 14).

Presedintele Theodore Roosevelt si episcopul Londrei au vorbit multimii de zece mii de persoane.

In 1912, Capela Betleem s-a deschis pentru oficierea slujbelor care au continuat zilnic din acel moment pana azi.

Odata cu primul razboi mondial, coordonatorii Bodley si Vaughan au murit. Astfel, John Pershing a initiat o campanie de strans fonduri pentru catedrala, imediat dupa razboi. Arhitectul american Philip Hubert Frohman a revazut proiectul catedralei si a facut unele modificari.

Catedrala a devenit imediat locul special pentru slujbele si serviciile de interes national. Cand Statele Unite ale Americii au intrat in al doilea razboi mondial, in anul 1941, au inceput serviciile lunare pentru cei ce aveau nevoie de sustinere si unitate. Capela Sfantului Duh a servit drept cripta pentru razboi, tot aici fiind tinute si serviciile pentru memoria celor cazuti in lupta.

Constructia a continuat. Presedintele Woodrow Wilson este singurul presedinte al Statelor Unite care este inmormantat intre granitele Districtului Columbia. Mormantul acestuia i-a fost oferit in anul 1956.

          

          

In 1976, nava catedralei si fereastra rozariu de vest au fost terminate si inchinate in prezenta reginei Elizabeta II si a presedintelui Gerald Ford. Este de asemenea locul in care natinea a multumit pentru eliberarea ostaticilor americani din Iran.

Galeria de arta a Pelerinilor a fost terminata si deschisa publicului in 1982. In 1983 faza ultima a constructiei a inceput cu asezarea primei pietre pentru turnurilor de vest.

Terminarea turnurilor de vest, in septembrie 1990, a marcat sfarsitul celor 83 de ani de constructie.

Catedrala continua sa fie un loc de interes national.

         

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 10909

Voteaza:

Catedrala Nationala din Washington 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE