Manastirea Rohita

Manastirea Rohita Mareste imaginea.

Manastirea Rohita, in care slujeste lui Dumnezeu si oamenilor o obste de calugari, se afla asezata in satul Boiereni, la aproape un kilometru distanta fata de Manastirea Rohia si la aproape zece kilometri de orasul Targu Lapus, in judetul Maramures. Numele manastirii nu vine de la Manastirea Rohia, cum s-ar putea crede, ci de la numele unui parau aflat in apropiere.

Pe locul actualei manastiri, in prima jumatate a secolului al XVIII-lea a functionat o manastire, insa despre aceasta nu se cunoaste nici o informatie exacta. Se crede ca vechea manastire a fost desfiintata de autoritati sau de necredinciosii din sat. Se poate ca trupele generalului Bukow, care au calcat in picioare nenumarate biserici si manastiri ortodoxe, sa fi trecut si peste vatra acestei manastiri, mai inainte de jefuirea si incendierea ei.

Manastirea Rohita

Se spune ca, in vremea unei secete indelungate, calugarii manastirii au plecat prin tara, pentru a aduna alimente. Atunci, mai multi localnici lipsita de frica lui Dumnezeu ar fi jefuit manastirea si i-ar fi dat foc. La intoarcere, cand calugarii au aflat biserica facuta scrum, ei ar fi blestemat satul si ar fi poruncit pamantului sa nu mai rasara stejari.

Pana astazi, satul Boiereni a trecut de mai multe ori prin incendii si inundatii. Cat despre stejarii care inconjoara toate satele vecine, in Boiereni acestia abia daca se zaresc. Se crede ca blestemul a fost rostit intr-o zi de vineri. Pentru aceasta, in semn de pocainta, vinerea, credinciosii din sat nu lucreaza pamantul.

Vechiul locas monahal Rohita, distrus intre anii 1761 -1762, a fost reiinfiintat in anul 1993, de catre obstea Manastirii Rohia. Pe locul fostei manastiri se afla o cruce din piatra, asezata candva in anul 1904. Pe cruce sta scris: "Roaga-te si lucra (munceste)!"

Manastirea Rohita

Dorinta de a reface manastirea a avut-o mai intai preotul Emil Man, din satul Boiereni. Astfel, in anul 1985, in timpul comunismului, avand binecuvantare de la Cuviosul Iustinian Chira, staretul Manastirii Rohia, parintele Emil a inceput construirea unei biserici.

Paraclisul monahal este inchinat Acoperamantului Maicii Domnului (1 octombrie), iar biserica mare, din lemn, este inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie). Biserica mare a fost construita in anul 2004, de catre obstea monahala din Manastirea Rohia.

Iulian Predescu

Manastirea Rohita

Pe aceeaşi temă

16 August 2013

Vizualizari: 13129

Voteaza:

Manastirea Rohita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE