Biserica Sfantul Mina Vergu

Biserica Sfantul Mina Vergu Mareste imaginea.

Sfantul Mina este praznuit pe 11 noiembrie. Sfantul Mina era originar din Egipt si a trait pe vremea imparatiei lui Diocletian si Maximian, intre anii 286-304. Pentru ca nu a jertfit idolilor si a propovaduit invatatura lui Hristos, i s-a taiat capul.

Moastele Sfantului Mina sunt prezente si in Biserica Sfantul Mina Vergului din Bucuresti, situata aproape de Piata Unirii, din anul 1874. Aici isi gasesc bucuria si mangaierea sufleteasca foarte multi credinciosi. Lacasul de cult dateaza din anii 1724-1725, de pe vremea domnitorului Nicolaie Alexandru Voievod, cei trei ctitori importanti fiind: Ancuta Brancoveanu, sora Domnitei Balasa, mitropolitul Daniil al Ungro-Vlahiei si paharnicul Vergu.

Biserica Sfantul Mina -Vergu a fost avariata de cutremurele din 1838 si 1853. Arsa in marele incendiu din noaptea de Pasti 23 martie 1847 a fost refacuta, fiind terminata in anul 1874.

C. F. Robescu, fost primar al orasului Bucuresti, care a trait intre anii 1841-1919 si a fost enorias al Bisericii "Sfantul Mina - Vergu", a refacut biserica in anul 1900, in vremea preotului paroh Grigore Popescu, in forma de corabie, cu doua turle, si a acoperit-o cu solzi de tabla. Tot in 1900, a fost executata pictura murala de catre preotul Vasile Damian, restaurata, ulterior, in stil bizantin, de catre pictorul Moscu. Sfintirea bisericii s-a facut de Anul Nou, in 1901. A mai fost consolidata dupa cutremurul din 1977, iar pictura a fost restaurata de pictorul Gh. Busuioc.

Mentionam ca biserica a avut initial hramul "Sf. Dimitrie" si "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil". Insa, dupa refacerea bisericii la 1874 si aducerea sfintelor moaste ale Marelui Mucenic Mina, impreuna cu icoana facatoare de minuni, lacasul de cult a primit si hramul Sfantul Mucenic Mina.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

11 Noiembrie 2021

Vizualizari: 3785

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE