Sfantul Cuvios Pavel Tebeul

Sfantul Cuvios Pavel Tebeul Mareste imaginea.

Sfantul Pavel Tebeul a trait in secolul al III lea. Este considerat in istoria monahismului, drept primul ascet care s-a retras in "cele mai dinauntru ale pustiei", primul eremit sau pustnic. Informatiile despre viata Sfantului Pavel Tebeul, le avem datorita intalnirii sale cu Sfantul Antonie. Dumnezeu ii descopera lui Antonie, dupa cinci ani de petrecere in rugaciune, ca se afla in pustie o persoana mai desavarsita decat el. Este demn de retinut modul in care se adreseaza unul catre altul in momentul in care se intalnesc - Parintele Antonie a zis: "Bucura-te Pavele, vasul alegerii si stalpul cel de foc, locuitorule al pustiei", iar Pavel i-a raspuns: "Bine ai venit soare, care luminezi toata lumea, povatuitorule al celor ce se mantuiesc, gura lui Dumnezeu, care din pustie ai facut cetati si pe diavolul l-ai gonit dintr-insa". Nu se trateaza unul pe altul ca de la superior la inferior. Din dialogul cu Pavel aflam ca ajunge in pustie pentru a scapa de mania cumnatului sau. Acesta dorea sa-l denunte imparatului Deciu ca este crestin, pentru a mosteni toata averea familiei sale. Era perioada persecutiilor impotriva crestinilor.

De 70 de ani Sfantul Pavel Tebeul primea o jumatate de paine, adusa de un corb. In ziua intalnirii sale cu Antonie, corbul ii va aduce o paine intreaga. Din Sinxar reiese ca luand sfintii acea paine, se invitau unul pe altul ca s-o binecuvanteze si s-o franga, unul pe altul mai mare facandu-se cu cinstea. Fericitul Pavel a apucat painea de o parte, iar pe cealalta parte a pus-o in mainile parintelui Antonie si indata painea singura s-a frant prin mijloc si fiecare si-a luat partea sa.

Dupa trecerea la cele vesnice a Sfantului Pavel Tebeul, Sfantul Antonie s-a intors la manastirea sa, luand cu sine haina Sfantului Pavel cea impletita cu frunze de finic. Atat de mult cinstea acea haina, incat numai de doua ori pe an se imbraca cu ea: la praznicul Sfintelor Pasti si in ziua Cincizecimii.

Mai multe informatii despre Sfantul Pavel Tebeul

Troparul Sfantului Pavel Tebeul

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, Parintele nostru Pavel. Si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere, slava Celui ce te-a incununat pe tine, slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Cuvios Ioan cel sarac pentru Hristos, numit si Colibasul;

- Sfantului Mucenic Pansofie.

Maine, 16 ianuarie, serbam inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

15 Ianuarie 2013

Vizualizari: 33444

Voteaza:

5.00 / 5 din 4 voturi.

Comentarii (2)

  • gheorghe iosubPostat la 2014-01-16 19:33

    Pentru mine cele scrise de dvs. aici valoreaza extrem extrem de mult aproape ca nu am cuvinte sa va redau starea de spirit pe care o traiesc de fiecare data cand citesc randurile dvs. care ma ajuta sa pun un inceput si mai bun si mai bun in viata mea. Ce n-as da sa traiesc si eu macar ultima luna din viata asa cum a trait-o SF. PAVEL TEBEUL. Doamne ajuta-ma ! Va multumesc din suflet! IOSUB GHEORGHE Pascani

  • Iordana MironescuPostat la 2011-01-15 15:22

    Eu va multumesc ca sunteti aici pentru cei care cauta sa inteleaga multe despre credinta cea adevarata. Citindu-va zilnic, ma infranez in paacate si greseli. Asa trimit si prietenilor care nu prea merg la Sfanta Liturghie, cuvantul lui Dumnezeu! Cand mergi in fiecare duminica la slujba, te incarci cu putere de intelegere pentru semeni. E singurul lucru pe care-l fac ca la carte, in celelalte mai am multe de facut. Iar spovedania, impartasirea si sfatul cu Parintele meu duhovnic este al doilea pas ce ma ajuta. Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox