Sfintii Atanasie si Chiril

Sfintii Atanasie si Chiril Mareste imaginea.

Sfintii Atanasie si Chiril au luptat impotriva a doua dintre cele mai mari erezii: arianismul si nestorianismul.

Sfantul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde l-a combatut pe Arie (arianismul), care sustinea ca Fiul lui Dumnezeu este cea dintai fiinta creata. Sfantul Atanasie s-a nascut in anul 295, in Alexandria. A fost facut citet in anul 312 si diacon in 318, data dupa care el a ajuns secretarul patriarhului Alexandru. Ca diacon si secretar, el il insoteste pe patriarh la Sinodul de la Niceea, in 325, unde joaca un rol decisiv in combaterea arianismului si in condamnarea lui Arie. Datorita scrierilor sale, Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariana si a formulat un simbol de credinta, cunoscut sub numele de Simbolul niceean, in care se afirma ca Fiul este nascut din vesnicie din Tatal, deofiinta cu El. Este ales episcop al Alexandriei, odata cu moartea Sfantului Alexandru - 8 iunie 328.  A trecut la cele vesnice la 2 mai 373, dupa 45 de ani de episcopat, din care aproximativ 20 ani au fost petrecuti in exil.

In iconografie se recomanda ca Sfantul Atanasie sa fie zugravit batran, de statura potrivita, putin cam spatos si garbovit, dar vesel, avand culoarea fetei placuta, barba nu lunga, dar lata, acoperindu-i obrazul, nu prea carunt, nici de tot alb, ci numai putin galbui, cu gura mica, ce zice: "Iarasi, si de multe ori cadem la Tine si Tie ne rugam, Bunule si iubitorule de oameni…".

„Dar noi ne tinem cu indrazneala de dreapta credinta, pe temeiul dumnezeiestilor Scripturi, punand-o ca un sfesnic in candelabru si zicand: Acesta este Fiul adevarat al Tatalui, prin fire, propriu fiintei Lui, Intelepciunea unic nascuta si Cuvantul adevarat si unic al lui Dumnezeu. Nu este creatura si faptura, ci Nascutul propriu al fiintei Lui. De aceea e Dumnezeu adevarat de o fiinta cu Tatal adevarat.” (Sfantul Atanasie cel Mare)

Sfantul Chiril al Alexandriei l-a combatut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie sustinea ca in Iisus Hristos exista doua-persoane - persoana divina a Fiului lui Dumnezeu, nascut din Tatal mai inainte de toti vecii si persoana umana sau istorica a lui Iisus Hristos, cu care s-a nascut din Fecioara Maria. De aceea erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Aceasta conceptie eretica despre existenta a doua persoane in Iisus Hristos ducea la afirmatia ca Dumnezeul-Tatal a avut doi fii. Consecinta acestei erezii era ca Fecioara Maria n-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu ca sa merite a fi numita "Nascatoare de Dumnezeu" ci a nascut pe omul Hristos si de aceea trebuie numita "Nascatoare de om", sau cel mult "Nascatoare de Hristos".

Datorita Sinodului de la Efes, i se recunoaste Fecioarei Maria atributul de Nascatoare de Dumnezeu.

Sfantul Chiril este zugravit cam plesuv la tample, avand parul amestecat cu caruntete, fata neteda, obrazul lat si barba cuvioasa, deasa, lunga si despicata in doua, cu sprancene groase, mari si incercuite, impodobind fruntea, cu nasul incovoiat si narile pleostite, purtand pe cap acoperamant cu cruci, zicand: "Mai ales pentru Prea Sfanta, Prea Curata, Prea Binecuvantata, Marita Stapana noastra de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria".

"Daca cineva nu marturiseste ca Cuvantul lui Dumnezeu-Tatal S-a unit cu trupul dupa ipostas si ca Hristos este numai unul cu propriul Sau trup, Acelasi, adica Dumnezeu si om deodata, sa fie anatema!" (Sfantul Chiril al Alexandriei)

Troparul Sfintilor Ierarhi Atanasie si Chiril

Cu faptele dreptei credinte stralucind si toata credinta cea rea stingand, biruitori ati fost, cu buna credinta pe toti imbogatind, Biserica foarte impodobind, dupa vrednicie ati aflat pe Hristos Dumnezeu, Cel ce daruieste noua mare mila.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfintei Mucenite Xenia;
- Sfantului Cuvios Marcian din Cipru.

Maine, 19 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Macarie Egipteanul.
 

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

18 Ianuarie 2019

Vizualizari: 41300

Voteaza:

Sfintii Atanasie si Chiril 5.00 / 5 din 6 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox