FELUL, NUMARUL SI SLUJBA DIACONILOR - 16 Trul.

De vreme ce Cartea Faptelor predaniseste ca sapte diaconi au fost asezati (instituiti) de catre Apostoli, iar cei (parintii) de la sinodul din Neocezareea, in canoanele asezate de dansii, astfel au trecut (au pus) in chip lamurit dupa canon, trebuie sa fie sapte diaconi oricat de mare ar fi cetatea; sa se incredinteze (oricine) despre aceasta din Cartea Faptelor - noi potrivind cugetul parintilor la spusa apostolica, am aflat ca cuvantul lor nu era despre barbatii care slujeau tainelor, ci despre slujire (servirea) la trebuintele meselor, Cartea Faptelor astfel spunand In zilele acelea, inmultindu-se ucenicii, s-a facut cartire din partea elinistilor impotriva evreilor, ca erau trecute cu vederea vaduvele lor la slujirea cea de toate zilele (Ia impartirea ajutoarelor). Asadar, cei doisprezece, chemand multimea invataceilor, au zis nu este dupa cuviinta (potrivit) ca noi, parasind cuvantul lui Dumnezeu, sa slujim meselor. Drept aceea, cautati, fratilor, dintre voi sapte barbati cu buna marturie, plini de Duh Sfant si de intelepciune, pe care sa-i randuim (asezam) la trebuinta aceasta; iar noi vom starui in rugaciune si in slujirea cuvantului. Si a placut cuvantul inaintea intregii multimi, si au ales pe Stefan, barbat plin de credinta si de Duh Sfant, si pe Filip, si pe Prohor, si pe Nicanor, si pe Timon, si pe Parmena, si pe Nicolae prozelitul din Antiohia, pe care i-au pus inaintea Apostolilor (Fapte 6, 1-6). Talcuind acestea, dascalul (invatatorul) Bisericii, Ioan Gura de Aur, astfel graieste e vrednic de a se minuna (de admirat), cum de nu s-a dezbinat multimea la alegerea barbatilor (acestora), cum de nu au fost infruntati (dezaprobati) apostolii de catre ei.
Apoi este necesar a sti oare ce fel de vrednicie aveau acestia si ce fel de hirotonie au primit? Oare pe aceea a diaconilor? Dar acest lucru nici nu este in Biserici. Sau este oare aceasta randuirea (instituirea) presbiterilor? Dar atunci inca nu era nici un episcop, ci numai apostolii.
Drept aceea, socotesc ca nici numele diaconilor, nici al preotilor nu era cunoscut si aratat. Asadar, pe temeiul acestora, potrivit invataturii talcuite mai inainte, facem cunoscut (invatam) si noi ca cei sapte diaconi pomeniti mai sus nu trebuie sa fie socotiti ca slujitori la taine, ci ca acestia sunt cei carora li s-a incredintat purtarea de grija a trebuintei obstesti a celor adunati atunci ei ni s-au facut noua, macar prin aceasta, pilda de dragoste de oameni (filantropie) si de ravna fata de cei lipsiti.

15 Mai 2009

Vizualizari: 454

Voteaza:

FELUL, NUMARUL SI SLUJBA DIACONILOR - 16 Trul. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE