POVATUIRE CATRE PREOTI PENTRU SLUJIREA SFINTEI LITURGHII SI PENTRU CUMINECARE - 3 Prescriptii canonice

Straduieste-te, o, preotule, sa fii lucrator fara de rusine, drept indreptand cuvantul adevarului. Niciodata sa nu mergi la slujba sfanta avand vrajmasie impotriva cuiva, ca nu cumva sa alungi pe Mangaietorul in ziua sfintei slujbe. Nu te judeca, nici nu te certa, ci staruind in biserica roaga-te si citeste pana la ceasul in care trebuie sa savarsesti dumnezeiasca slujba tainica, si astfel sa pasesti la sfantul altar cu pocainta si cu inima curata, neprivind incoace si incolo, ci cu frica si cu cutremur sa stai in fata imparatului cerurilor. Nu grabi ori scurta rugaciunile din cauza purtarii de grija omenesti si nu tine seama de fata oamenilor, ci priveste numai la imparatul cel ce sta de fata si la puterile ceresti care stau imprejur. Fii vrednic indeplinitor al sfintelor canoane.
Nu liturghisi impreuna cu cei ce sunt opriti de a liturghisi. Baga de seama inaintea cui stai, cum liturghisesti si pe cine impartasesti. Nu uita porunca Domnului si a Sfintilor Apostoli care zice Nu dati sfintele cainilor si nu aruncati margaritarele inaintea porcilor (Mt. 7, 6). Paziti-va de astfel de caini si de celelalte. Vezi sa nu cazi de frica oamenilor; nu da pe Fiul lui Dumnezeu in mainile nevrednicilor. Nu te teme in acel ceas de careva dintre cei slaviti ai pamantului, nici de cel ce poarta coroana. Celor care sunt vrednici de dumnezeiasca impartasanie, sa le-o dai in dar, precum si tu insuti ai primit-o. Sa nu o dai celor ce nu Ii se permite de dumnezeiestile canoane, caci ei se socotesc a fi ca paganii; si daca nu se convertesc, vai atat lor, cat si acelor care ii impartasesc. Baga de seama (nu ma priveste pe mine, ci pe tine) ca nu cumva din neglijenta ta soarece sau altceva sa atinga Sfintele Taine, nici sa se umezeasca sau sa se afume, sau sa umble cu ele cei profanii si nevrednicii Daca vei tine seama de acestea si de unele ca acestea, te vei mantui atat pe tine, cat si pe cei ce asculta de tine.

15 Mai 2009

Vizualizari: 792

Voteaza:

POVATUIRE CATRE PREOTI PENTRU SLUJIREA SFINTEI LITURGHII SI PENTRU CUMINECARE - 3 Prescriptii canonice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE