Constantin cel Mare si mama sa, Elena - Sfinti Imparati si Intocmai cu Apostolii

Constantin cel Mare si mama sa, Elena - Sfinti Imparati si Intocmai cu Apostolii Mareste imaginea.

In fiecare an, pe 21 mai, ii sarbatorim pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, cei "Intocmai cu Apostolii". Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 - 22 mai 337), cunoscut sub numele de Sfantul Constantin cel Mare, a fost imparat roman, proclamat Augustus de catre trupele sale in data de 25 iulie 306. Datorita Sfantului Constantin cel Mare, persecutiile impotriva crestinilor au incetat. Daruieste libertatea de credinta tuturor oamenilor si promoveaza cresti­nismul. A fost primul imparat roman pe care apropiatii lui l-au surprins rugandu-se si postind.

Din relatarea vietii sale, aflam ca Imparatul Constantin se roaga lui Dumnezeu sa-l intareasca in lupta impotriva lui Maxentiu si primeste in vis urmatorul raspuns de la Mantuitorul: Sfanta Cruce iti va fi semn de izbanda - "prin acest semn vei invinge". Dupa aceasta descoperire, Sfantul Constantin porunceste ca pe steaguri, coifuri si scuturi sa fie prezent semnul sfintei cruci si astfel iese biruitor in lupta cu Maxentiu. Imparatul Constantin cel Mare a generalizat in 321 duminica drept zi de odihna in imperiu, sarbatoarea saptamanala a crestinilor, zi in care si soldatii asistau la slujba.

Constantin cel Mare a interzis rastignirea ca modalitate de executie si abandonarea copiilor mici. Reuseste sa puna in legis­latie morala crestina.

Sfantul Constantin cel Mare a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, impotriva ereziei lui Arie. La acest sinod s-a proclamat invatatura ortodoxa despre dumnezeirea Fiului care este "Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal, prin care toate s-au facut" (Simbolul credintei). E bine sa precizam ca la acest sinod, imparatul nu a facut abuz de puterea sa politica, ci a participat smerit, ca un simplu catehumen, fara a se amesteca prea mult in dialogul teologic.

Sfantul Constantin cel Mare a trecut la cele vesnice pe 22 mai 337 si a fost inmormantat in Biserica "Sfintii Apostoli" din Constantinopol, ctitoria sa.

Pentru ce se numeste Sfantul Constantin intocmai cu Apostolii?

"Ca el, sa inconjoare cetati, orase si sate ca apostolii, nu a inconjurat; nici n-a umblat sa propovaduiasca numele lui Hristos si credinta, ca dansii; sa se osteneasca cu calatorie pe jos, sa asude, sa flamanzeasca si sa insetoseze ca ei, n-a facut; sa fie inchis ca Petru in temnita, cu lantul de gat, sa fie batut cu toiege, ca Pavel, sa fie spanzurat de copaci ca Andrei si sa fie pedepsit cu toate felurile de munci si de cazne si la cea de apoi sa-i taie capul, ca celorlalti apostoli, nicaieri nu se vede. Dar apoi cum si pentru ce sa fie intocmai cu apostolii? Pentru ca acelea ce le-au facut apostoli, cu osteneala lor si cu propavaduirea, el insusi le-a facut, cu a sa pilda. Caci puterea imparatilor si a domnilor este sa prefaca si sa intoarca vointa norodului, dupa cum vor vrea ei; si aceasta nu o pot face cu alt mijloc, fara numai cand vor face intai ei acelea ce poftesc sa se faca de altii. […] Asa si marele Constantin, cu a sa pilda si cu a sa crestinatate, a facut pe toti supusii lui crestini si acelea pe care nu le-au putut ispravi desavarsit toti apostolii cu propovaduirea, fiecare unde i-a dat soarta, a ispravit el singur, cu poruncile ce a dat in toata lumea si a intins numele lui Hristos si credinta cat este pamantul si lumea. […]

O, smerenie fara margine! Veniti aici, voi, locuitorii pustiului, care ati stat pilde minunate si dascali ai smereniei, veniti, zic, si va minunati de smerenia imparatului ce este intocmai ca apostolii; marturisiti ca acestia nu l-au intrecut. Pentru ca voi de ati si infranat dobitocestile patimi ale trupului, de ati smerit trupul, de ati lepadat desertaciunile poftelor, de ati iubit tinerea, de ati urat mandria, de ati trait in curatenie, de v-ati facut smeriti, nu este minune, pentru ca despartindu-va de lume si iubind saracia lesne ati gasit sufletul vostru la smerenie, pentru ca stim bine ca saracia smereste pe om. Iar marele Constantin, in luciul lumii acesteia, imparat mare, stapanitor lumii, cu domnie lata, cu stapanire desavarsita, cu marire nespusa si sa nu se mandreasca ci mai vartos sa se arate desavarsit pilda smereniei. Nu este minunea minunilor? Nu este semn de mare sfintenie? Nu este dovada a unui dar mare de la Dumnezeu in ceruri?" (Antim Ivireanul, Didahii, Editura Litera)

Imparateasa Elena facea parte dintr-o clasa sociala inferioara. Era fiica unui hangiu din Bitinia, regiune de la sud de Marea Marmara, in Turcia de astazi. S-a nascut in localitatea Drepanum, unde tatal sau avea un han, in anul 249. Aici o va intalni Constantiu Clor si o va cere de sotie. Avand in vedere ca sotul va ajunge cezar al Apusului si pentru ca realitatea timpului nu-i permitea, pentru a deveni cezar, sa aiba o sotie dintr-o clasa inferioara, renunta la casatoria cu ea si traieste impreuna cu Teodora, o ruda a imparatului Diocletian. Abia dupa ce fiul ei, Constantin ajunge cezar in Apus, in locul tatalui, o va lua pe mama sa la curtea sa de la Trier, din Germania. Iar in anul 312, cand Constantin il invinge pe Maxentiu, ii acorda mamei sale primul titlu, de "Nobilissima Femina".

Sfanta Elena, mama lui Cosntantin, a fost o crestina evlavioasa, reusind sa ridice numeroase lacasuri de cult, dintre care mentionam: Biserica Invierii Domnului zidita langa Sfantul Mormant, biserica din Ghetsimani, precum si alte 18 lacasuri de cult. Mentionam ca ajunge la Ierusalim si aici descopera Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Domnul. Sfanta Imparateasa Elena a trecut la cele vesnice la Roma, in anul 327. A fost ingropata la Roma, in mausoleul de langa biserica Sfintilor Marcelin si Petru de la Via Labicana. Sarcofagul care contine ramasitele sale se afla acum depus in muzeul din Vatican.

Particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena se gasesc si la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Sfantul Constantin si mama sa, Elena, ne descopera ca nu putem conduce oameni daca noi nu ne lasam condusi de Dumnezeu. Slujind lui Dumnezeu, slujim oamenilor!

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

13 Mai 2022

Vizualizari: 9738

Voteaza:

Constantin cel Mare si mama sa, Elena - Sfinti Imparati si Intocmai cu Apostolii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE