OSANDA SIMONIEI - 458-

Domnul si Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus HRistos, cand a incredintat sfintilor sai ucenici propovaduirea Evangheliei si i-a trimis pe ei invatatori oamenilor in toata lumea, le-a poruncit in chip hotarat ca darul ce l-au primit de la El, si ei in dar sa-l dea oamenilor, necastigand pentru el arama, sau argint, sau aur, sau in general o alta avere materiala sau pamanteasca. Fiindca rasplata harurilor ceresti si duhovnicesti nu sunt cele pamantesti si pieritoare. Porunca aceasta a dat-o nu numai acelora, ci, prin ei, si noua, pe care ne-a invrednicit a intra in treapta si locul lor. Si trebuie ca, precum atunci aceia, asa si noi acum sa o pastram si sa o observam riguros si sa nu nascocim prin sofisme nebunii, nici sa ne aruncam in hazard primejdios, in dar , zice, ati luat, in dar dati. Sa nu castigati nici argint la cingatorile voastre (Mt.
10, 8). Simplu si lamurit este cuvantul acestei porunci, neavand nimic indoielnic, nici imposibil de indeplinit, nici avand trebuinta de talmacire sofisticeasca. De la mine ati primit demnitatea preotiei, zice; daca Mi-ati dat pentru aceasta ceva, ori mic, ori mare, si daca aceasta s-a vandut din partea mea, vindeti-o si voi altora, iar daca ati primit-o in dar, dati-o si voi in dar. Ce este mai lamurit decat porunca aceasta? Si ce este mai de folos celor ce i se supun? Cu adevarat vai celor ce inteleg sa castige darul lui Dumnezeu ori sa-l dea pentru bani; caci, dupa cele spuse de Sf.
Petru, unii ca acestia dau prilej pentru venin de amaraciune si pentru impreunare cu nedreptatea, cuprinsi fiind de lacomia lor de argint; drept aceea, de acord cu aceasta lege a Domnului, si canonul dat in aceasta privinta al cuviosilor si fericitilor Parinti de la Sfantul si marele Sinod ecumenic adunat la Calcedon, ne spune noua lamurit astfel prin aceste cuvinte Daca vreun episcop ar savarsi hirotonia pentru bani si ar face obiect de vanzare harul care nu se vinde, si ar hirotoni pe bani episcop, sau horepiscop, sau presbiter, sau diacon, sau pe altcineva dintre cei ce se numara in cler, ori ar promova pentru bani econom, sau eedic, sau paramonar, sau pe oricare din canon pentru marsav castig, si daca se dovedeste ca a facut aceasta, sa se primejduiasca pentru treapta sa; si cel hirotonit sa nu aiba nici un folos din hirotonia sau promovarea aceea din negot; ci sa fie strain de demnitatea sau de functia pe care a dobandit-o pentru bani. Iar daca cineva a fost mijlocitor in astfel de afaceri urate si ilegale, daca ar fi cleric, sa cada din treapta sa; iar daca este laic sau monah, sa se anatematizeze .

15 Mai 2009

Vizualizari: 1365

Voteaza:

OSANDA SIMONIEI - 458- 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE