Descolindatul

Descolindatul Mareste imaginea.

In lumea satului traditional, cei care refuzau sa-i primeasca pe colindatori erau sanctionati printr-un gest contrar colindatului, numit "descolindat". Este un obicei pe care nu il intalnim in toata tara si consta intr-o multime de actiuni negative impotriva celor care nu primeau colindatorii. Doamna Sabina Ispas marturiseste ca "de multe ori s-a interpretat aceasta actiune ca o agresivitate a cetei de colindatori, dar in realitate nu este asa, este un mijloc de a elimina din structura rituala acele gospodarii care ar fi putut sa primejduiasca unitatea comunitatii. Unul din rosturile colindatului era sa recreeze in spatiul si timpul sacre, in contextul teofaniei de Craciun, unitatea spirituala".

Descolindatul este un termen introdus in circuitul stiintific de etnologul Petru Caraman, explicandu-l prin "a intoarce in rau urarile de bun augur ale colindei sau ale colindelor cantate anterior".

Smulsul portilor, alungarea vitelor si a pasarilor din curte, manjitul usilor cu pacura sunt doar cateva din actiunile specifice descolindatului. Dincolo de aceste actiuni, descolindatul se lasa cu amenințari si blesteme. Versurile de la descolindat erau de cele mai multe ori contrare celor de bun-augur de la colindat. Atunci cand ii primeai pe colindatori ti se ura: "Cate cuie pe casa/ Atatia galbeni pe masa!/ Cate paie in ogor/ Atatea vite-n obor!.", in vreme ce la descolindat se spunea: "Cate paie sunt in sura/ Atatea gaini moarte-n batatura!" sau: "Cate cuie sunt pe casa/ Atatia paduchi in casa/ Si-atatia soareci pe masa!"

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

.

15 Decembrie 2016

Vizualizari: 3520

Voteaza:

Descolindatul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE