Pastorala la Praznicul Nasterii Domnului 2010 - IPS Nicolae

Pastorala la Praznicul Nasterii Domnului 2010 - IPS Nicolae Mareste imaginea.

† NICOLAE
din mila lui Dumnezeu
Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi
Iubitului cler si dreptmaritorilor crestini,
pace si bucurie de la Hristos Domnul cel nascut in iesle,
iar de la noi arhiereasca binecuvantare.

Acestea toate s-au facut ca sa se implineasca ceea ce s-a zis de Domnul
prin proorocul care zice: "Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu
si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu". (Mt. 1, 22-23)

Prea Cucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,

La acest praznic slavit va vestesc si eu marea minune petrecuta in Bethleemul Iudeii ca Fecioara a luat in pantece, ca Fiul lui Dumnezeu s-a intrupat, ca Dumnezeu este cu noi. Este vestirea implinirii profetiilor, este Vestea cea Buna care a schimbat destinul lumii, este nadejdea fiecarui credincios ca Dumnezeu este impreuna cu el.



Aceasta minune este implinirea unui plan al lui Dumnezeu, este descoperirea tainei celei din veac ascunsa si de ingeri nestiuta. Sf. Apostol Pavel vorbeste de implinirea acestui plan al lui Dumnezeu la momentul potrivit, atunci cand omenirea era pregatita pentru primirea acestei descoperiri: Iar cand a venit plinirea vremii, Dumnezeu, a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege, Ca pe cei de sub Lege sa-i rascumpere, ca sa dobandim infierea (Gal 4, 4-5). Iar calea implinirii acestui plan este una mai presus de fire si de intelegere, caci Fecioara astazi, pe Cel mai presus de fiinta naste (Condacul Praznicului).

Deodata apar in mintea omului multime de intrebari asupra acestui eveniment: cum o Fecioara sa nasca, cum Dumnezeu Creatorul sa se pogoare in sanul creaturii, cum Cel atotputernic sa se arate prunc neajutorat? Omul se afla in fata unei mari intrebari: cum? Sf. Ioan Gura de Aur exprima foarte frumos aceasta nedumerire: Vad pe Prunc si scutecele, vad nasterea Fecioarei lipsita de cele de trebuinta. Toate incarcate de saracie, toate pline de lipsa. Iata bogatie in mare saracie! Cum a saracit pentru noi cand era bogat? Cum n-a avut nici pat, nici asternut, ci a sezut in ieslea goala? (Bogatii oratorice)

Raspunde Dumnezeu descoperindu-ne calea rascumpararii noastre: prin smerenie din iubire. La Vecernia Nasterii Domnului se canta: Chipul cel neschimbat al Tatalui, pecetea vesniciei Lui infatisare de rob primeste, iesind din Maica ce nu stie de nunta, nesuferind schimbare . a ramas ce era, Dumnezeu adevarat fiind, si a luat ce nu era, om facandu-se din iubire de oameni. Din iubire pentru creatia Sa, Tatal si-a trimis Fiul sa ia chip de rob, sa se imbrace cu firea noastra, sa se faca ca unul dintre noi. Cunoastem cu totii inmul Sf. Pavel adresat crestinilor din Filipi despre smerenia Fiului lui Dumnezeu: Gandul acesta sa fie in voi care era si in Hristos Iisus, Care, Dumnezeu fiind in chip, n-a socotit o stirbire a fi El intocmai cu Dumnezeu, Ci S-a desertat pe Sine, chip de rob luand, facandu-Se asemenea oamenilor, si la infatisare aflandu-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultator facandu-Se pana la moarte, si inca moarte pe cruce (Fil. 2, 5-8). Dumnezeu fiind, Fiul s-a desertat, s-a smerit, s-a pogorat dintru cele inalte, a luat chip de rob. La Utrenia Nasterii Domnului cantam: Ce poate fi mai prejos decat pestera? ce poate fi mai smerit decat scutecele intru care a stralucit bogatia dumnezeirii?

Smerenia lui Dumnezeu are un scop precis, asa cum marturisim in Crez: Dumnezeu s-a facut om pentru noi si pentru a noastra mantuire. In Liturghia Sf. Vasile cel Mare se spune ca din Sfanta Fecioara intrupandu-se, S-a smerit pe Sine, chip de rob luand facandu-se pe Sine asemenea cu chipul smeritului nostru trup, ca sa ne faca pe noi asemenea chipului slavei Sale. Iar parintii Bisericii marturisesc ca Fiul lui Dumnezeu s-a facut Fiul omului pentru ca pe om sa-l faca fiu al lui Dumnezeu.

Aceasta este calea mantuirii omului pregatita de Dumnezeu. Dar aceasta smerenie a Fiului lui Dumnezeu pentru mantuirea omului are ca urmare inaltarea si cinstirea Lui. Sf. Pavel ne spune mai departe in Epistola catre Filipeni ca pentru aceea, si Dumnezeu L-a preainaltat si I-a daruit Lui nume, care este mai presus de orice nume; Ca intru numele lui Iisus tot genunchiul sa se plece, al celor ceresti si al celor pamantesti si al celor de dedesubt. Si sa marturiseasca toata limba ca Domn este Iisus Hristos, intru slava lui Dumnezeu-Tatal (Fil. 2, 9-11). Iar Sf. Grigorie Palama talcuieste aceasta nebanuita cale a inaltarii prin smerenie: Fire mai presus de fire Dumnezeu fiind, nu are a sui mai sus, la inaltime sau la slava mai mare. El se inalta din cele de jos, din a se cobori si smeri in fapturile Sale. Slava Celui Preainalt e coborarea la cele smerite.

Iubiti credinciosi,
La intrebarea noastra privind cum au fost cu putinta toate acestea primim raspuns lamuritor nu numai cum, ci si de ce si care este urmarea smereniei lui Dumnezeu. Caci Dumnezeu s-a aratat Prunc smerit pentru ca noi sa invatam calea smereniei. Fiul lui Dumnezeu s-a pogorat pe pamant ca pe noi sa ne inalte prin smerenie. Intelegem ca smerenia nu inseamna renuntarea la ceea ce suntem, ci inaltarea la ceea ce suntem chemati sa devenim, fii ai lui Dumnezeu dupa har. Intruparea Fiului lui Dumnezeu nu poate ramane numai un act obiectiv, de rascumparare a omului. Omul trebuie sa participe la aceasta rascumparare. Parintele Staniloae spune ca Hristos ne cere ascultare si ne roaga sa-i primim iubirea si sa-i urmam pilda de smerenie, de blandete si de slujire. El ne porunceste (ca Dumnezeu) si se roaga impreuna cu noi si pentru noi. (Teologie Dogmatica Ortodoxa, vol II).

La acest praznic slavit va doresc sa primiti aceasta vestire a smereniei lui Dumnezeu prin Intruparea Fiului. Sa descoperiti sensul inaltarii Lui prin smerenie ca si cale a mantuirii noastre. Sa aveti gandul lui Hristos, asa cum ne indeamna Sf. Pavel. Sa aflati propria cale a mantuirii urmand pilda lui Hristos cel smerit. Iar aceasta cale sa va fie prilej de nadejde si de mare bucurie la acest praznic cand ne vestim ca Dumnezeu este cu noi.


Va imbratisez frateste in Hristos Domnul si va urez sa petreceti sfintele sarbatori ale Craciunului, Anului Nou si Bobotezei cu sanatate, bucurii si pace.

La Multi Ani!
Al vostru frate intru rugaciune catre Dumnezeu,
† NICOLAE

.

16 Decembrie 2010

Vizualizari: 1569

Voteaza:

Pastorala la Praznicul Nasterii Domnului 2010 - IPS Nicolae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE