Dura Europos

Dura Europos

Dura Europos este un oras antic situat in estul Siriei, ce a fost distrus in timpul unui razboi din secolul al III-lea, cand a si fost parasit. Sapaturile arheoologice au scos la lumina, pe langa alte importante ruine, cea mai veche sinagoga precum si cea mai veche biserica crestina, descoperite pana in prezent, precum si artefacte uimitor de bine pastrate. Aceste descoperiri, i-au adus orasului Dura Europos renumele de "Pompeiul desertului sirian”.

Dura Europos este situat langa satul Salhiyé, din Siria, intre Deir ez Zor si Abou Kemal, la o distanta de aproximativ 100 m de malul drept al raului Eufrat.

Dura Europos

Dura Europos a fost intemeiat in anul 303 i.Hr. de catre Seleucus (succesorul lui Alexandru cel Mare). Dura Europos era parte integranta dintr-o retea de colonii militare ce aveau menirea de a asigura securitatea in partea mediana a raului Eufrat.

Dura Europos a fost reconstruit ca un maret oras elenistic in secolul II i.Hr., avand o retea de strazi dreptunghiulara, aranjate imprejurul unei piete centrale (agora) .

Localizarea sa, la intretaierea unor importante drumuri comerciale, a facut din el un oras cosmopolit: inscriptii in multe limbi au fost descoperite aici, precum si locasuri de cult ale paganilor, evreilor si crestinilor, situate foarte aproape unele de celelalte.

Dura Europos

Dura Europos a devenit mai tarziu o fortareata de frontiera a Imperiului Part. A fot apoi ocupat de catre romani in 165 d.Hr. In jurul anului 200, a fost construita cunoscuta casa-biserica precum si sinagoga din Dura Europos. Existau in aceasta perioada si un Mithraeum, Templul lui Bel, si Templul lui Adonis in acest oras multi-cultural.

Orasul a fost abandonat dupa asediul sasanid din 256-257. Ca un ultim efort de a salva orasul, sinagoga a fost umpluta cu pamant, in intentia de a realiza o fortareata, fapt ce avea sa-i confere pastrarea. Orasul apoi a fost acoperit cu nisip, nimic nemaifiind construit pe ruinele sale.

Existenta orasului Dura Europos a fost foarte multe vreme cunoscuta numai din surse literare, pana cand trupele britanice, sub comanda capitanului Murphy, a facut prima descoperire, in timpul rebeliunii arabe din Primul Razboi Mondial. Pe 30 martie 1920, un soldat sapand un transeu a descoperit frumoasele fresce, atat de bine pastrate.

Dura Europos - harta

Primele excavatii in acest sit, au fost facute de catre Franz Cumont in 1922-1923, identificand situl cu vechiul oras Dura Europos si scotand la iveala un templu pagan. Mai tarziu, alte campanii conduse de catre Michael Rostovtzeff, finantate de catre Universitatea Yale, au continat pana in 1937. Pana in 1986 sapaturile au fost oprite.

Au fost descoperite arme si armuri, uimitor de bine pastrate,, apartinand garnizoanei romane, din timpul asediului sasanid. Descoperirile includ si scuturi din lemn pictate, precum si armuri pentru cai, pastrate de la distrugerea orasului.

Dura Europos

Dura Europos era o societate cosmopolita: peste o suta de fragmente de papirus precum si inscriptii au fost descoperite in sit, in diverse limbi, dintre care amintim: greaca, latina, ebraica, pahlavi.

Trei din casele acoperite din Dura Europos, au fost transformate pentru a fi folosite ca locasuri de cult. Una a devenit Mithraeum, inchinat zeului Mitra, foarte popular in randul soldatilor romani. Alta, a suferit modificari de structura pentru a deveni o sinagoga iudaica. Cea de-a treia, a fost transformata in biserica crestina. Sinagoga si biserica sunt cele mai vechi locasuri de cult de acest tip descoperite pana acum. Este de remarcat faptul ca acestea au fost construite foarte aproape una de cealalta, fiind ridicate in aceeasi perioada.

Biserica din Dura Europos

In Dura Europos se gaseste cea mai veche biserica crestina descoperita pana in prezent. Aceasta a fost re-construita la Universitatea Yale la inceputul anilor 1930. In prezent la Dura Europos mai pot fi observata doar fundatia acesteia.

Dura Europos - Biserica

Biserica, initial era o casa romana imprejmuita cu o curte. In centrul curtii era un baptisteriu (impluvium). Casa cuprindea o camera deschisa (atrium) iar la capatul opus intrarii, se afla o zona numita tablinum, continand o masa. In tablinum, pe aceasta masa avea loc celebrarea euharistica.

Peretii bisericii de la Dura Europos au fost pictati intre 232 si 256 numarandu-se printre primele exemple ale artei crestine care au supravietuit pana in prezent. Pe peretele pe care se afla scena vindecarii paraliticului, se gaseste cea mai veche reprezentare a lui Hristos descoperita pana acum.

Vindecarea paraliticuluiDura Europos - Fresca

Biserica din Dura Europos avea sa serveasca drept model pentru bisericile crestine de mai tarziu.

In 1933 un text important a fost decoperit la Dura Europos continand o "concordanta biblica” necunoscuta pana atunci, datand de la sfarsitul secolului al II-lea.

Sinagoga din Dura Europos

In Dura Europos se afla si cea mai veche sinagoga descoperita pana in prezent, datata dupa o inscriptie in limba aramaica la anul 244. Sinagoga s-a pastrat deoarece a fost umpluta cu pamant pentru a intari fortificatiile orasului, in timpul asediului sasanid din 256.

Dura Europos - Sinagoga

Sinagoga a fost descoperita in 1935 de catre Clark Hopkins. Aceasta avea o curte exterioara si o casa de adunare pe ai carei pereti ereu reprezentate fresce. In peretele vestic, fata de Ierusalim, se gasea si chivotul Torei.

Dura Europos - Fresca din Sinagoga

Zidurile sinogogii si acoperisul din caramida arsa, au fost transportate prin desert pana in Damasc, unde au fost expuse in Muzeul National, construit in 1934.

Templele pagane in Dura Europos

Sapaturile au scos la iveala ruinele unor temple pagane inchinate zeitatilor mai multor popoare: greci, romani etc. Cele mai cunoscute sunt Templul lui Bel (o zeitate de origine semitica) si templu lui Adonis (zeitate de origine greaca)

Dura Europos - Templul lui Adonis

Din Templul lui Adonis o inscriptie, datand din sec al II-lea, a fost expusa in Muzeul Luvru. Alte vestigii din Dura Europos pot fi intalnite in Muzeul National din Damasc, dar si in alte mari muzee ale lumii.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

02 Iunie 2010

Vizualizari: 4661

Voteaza:

Dura Europos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact