Pacatul este doar o hotie

Pacatul este doar o hotie Mareste imaginea.

"Facem o liturghie si cand mergem la sapa si cand avem grija de copii", imi spunea o pictorita de icoane. Mi-au ramas dragi cuvintele ei. Facem ascultari, chiar daca nu toate cu placere. Intr-o obste, unii sunt la vite, altii la strana. La fel e si in cetate. Daca inca suntem la vite, sa ne smerim, vom ajunge si la strana.

Foarte drag sufletului meu este Sfantul Teodor Studitul, al doilea "gura de aur". Este foarte optimist: daca urmam legile Sfintilor Parinti (asa le numeste dansul, legi), nu vom muri de moartea neascultarii, ci vom trai in dreptate si vom dobandi Imparatia. Ne indeamna pustnicul sa facem cele placute inaintea Cerului, ca sa ne folosim. Fara folos este pacatul, fara logica divina, fara liniste, fara pace. Pacatul este doar o hotie. Ne furam singuri vesnicia iubirii. Pacatul este o insulta pentru chipul lui Dumnezeu in om. Chipul divin nu e in cadere, ci in har, nu il regasim in neascultare, ci in isihie.

O datorie avem: sa devenim asemenea ingerilor. Nu e o metafora, nici o hiperbola, ci un adevar, spus chiar de Mesia. Starea ingereasca nu poate fi dobandita pana cand nu ne privam de cele mai mari placeri, chiar daca nu sunt pacatoase. Nu voi mai urmari transmisiile sportive, pentru a nu mai fi tulburat. Imi place la nebunie fotbalul, dar il voi pune in Recycle Bin-ul mintii mele.

Cand vei trece dincolo, daca Domnul Iisus nu va arata cum arata in sfintele icoane, sa stii ca n-ai ajuns in Rai. Atentie la profertii mincinosi si la demonii cu chip de lumina, dar cu copite. Sa nu ne falim cu doua acatiste. Gata, nu suntem sfintisori dupa o priveghere sau dupa ce am tastat un articol.

Poate nu cel mai spectaculos, dar, cu siguranta, cel mai eficient cuvant al Sfantului Teodor Studitul nu ne poate lasa indiferenti: "In sufletele smerite se odihneste Domnul, caci nimic nu dezradacineaza asa de mult buruienile rele din suflet, ca fericita smerenie." Fara acest inceput, un crestin e doar o marioneta, un toy-papagal defect.

Avem modele, avem mijlocitori: "Maria este un pamant pe care spinul pacatului n-a crescut deloc." Da, Mama, iarta-ne pentru rautatile noastre. Ajuta-ne sa dobandim pacea. Nu iti cerem averi, ci liniste si sporirea dragostei. Iata cuvintele pe care le-a rostit Sfântul Teodor Studitul, inainte de a muri: "Fiti gata intotdeauna, nu va faceti partasi prin nepasare la crimele fata de invatatura Bisericii. Rezistati pana la moarte!” Acest indemn la rabdare, la curaj, la marturisire mobilizeaza un crestin.

Dar sa nu uitam esenta: "De vreme ce prin Duhul Sfant am devenit purtatori de lumina, sa-L preamarim pe Pricinuitorul Luminii, pe Iisus, stralucirea slavei Tatalui cu suflete multumitoare." O rostire spontana, care irumpe, deoarece vine dintr-o puternica si tare convingere interioara. O asemenea moarte este moartea robilor lui Dumnezeu, care nu cer rasplată pentru fapte, ci voiesc sa se intalneasca, in casa cea mai adevarata decat cea de aici, in adevaratul "acasa“ cu Cel pe care-L iubesc si Care-i iubeste.

Vanatori de vant au mai fost in istorie: "In ce-i priveste pe cei care trancanesc, sa-i lasam sa trancaneasca despre lucruri fara noima cat doresc, iar pe defaimatori sa-i lasam sa-si rosteasca clevetelile. Noi suntem gata sa ne aparam pe noi insine in orice privinta si sa respingem orice acuza se aduce impotriva noastra.”

Un crestin se lupta pentru credinta lui, e mereu prezent la chemarea Neatinsului.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

02 August 2012

Vizualizari: 1182

Voteaza:

Pacatul este doar o hotie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE