Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului Mareste imaginea.

Postul Adormirii Maicii Domnului incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august). Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. In cazul in care 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului incepe pe 1 august.

In popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei.

Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixata in secolul al V lea cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Exista randuiala ca impreuna cu slujba Vecerniei sa se savarseasca in aceasta perioada a postului Adormirii Maicii Domnului si cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria, iar in ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de "dulce", caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.

Daca in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00, ora de la care se poate consuma numai mancare uscata, iar daca marti si joi ni se cere sa mancam fara ulei, nu trebuie sa intelegem ca postul Adormirii Maicii Domnului dispretuieste trupul. Nu, acest post cauta sa-l mantuiasca impreuna cu sufletul.

Sa nu ajungem la astfel de ganduri: "Maine ce voi mai gati?", "Astazi cu ce bani sa mai cumpar bucate de post?", caci nu diversificare alimentara si cheltuiala peste masura cere postul. Faceti din rugaciune mancare pentru vremea postului si veti vedea cat de hranitoare si de ieftina este adevarata mancare de post. Nu va indemn la o postire peste puterile dumneavoastra, ci doresc sa va atrag atentia ca postul are nevoie si de rugaciune. Fara ea, cele doua saptamani de post vor fi chinuitoare si vor parea ca nu mai au sfarsit.

Post cu bucurie!

Adrian Cocosila

Citeste si: Adormirea Maicii Domnului
                   Biserica Adormirea Maicii Domnului - Muntele Sion


.
Pe aceeaşi temă

01 August 2021

Vizualizari: 116720

Voteaza:

Postul Adormirii Maicii Domnului 5.00 / 5 din 18 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

  • costel popescu Postat la 2013-07-31 12:22

    Din informatiile publicate de Tudor Pamfile, in "Sarbatori de toamna si Postul Craciunului", 1914, Postul Adormirii Maicii Domnului se socoteste a fi tot asa de mare, adica de insemnat, ca si Postul Mare de dinaintea Pastilor, din care se zice chiar ca este rupt. Ca urmare, toata lumea trebuie sa-l tina cu sfintenie, nefiind ingaduita mancare de dulce decat bolnavilor si copiilor. Cu privire la perioada postului, muscelenii "nu mananca nici chiar untdelemn, iar dezlegare de peste nu-i decat o singura zi, Pobrejenia (Schimbarea la Fata n.n.), ca Postul Sinta-Mariei este rupt din Paresimi." De asemenea, in popor exista credinta potrivit careia, "la inceput, Postul Pastilor era de noua saptamani, dar vazandu-se ca e prea lung si prea saracacios, asa ca oamenii ieseau prea slabi in primavara, cand trebuia sa se dea cu totul muncilor, s-a micsorat acest post cu doua saptamani si s-au pus aceste zile de post inaintea Santa-Mariei Mari, cand e belsug de legume si zarzavaturi".

  • Sebastian MihaiPostat la 2012-08-01 12:55

    Consider ca ar fi mai benefic sa-i ajutam si pe ceilalti sa posteasca, astfel reusind si noi si ei. Sanatate Doamne ajuta

  • Gabriel BanuPostat la 2012-08-01 09:19

    Ati mancat vreodata prune uscate? stafide? asa cum exista botezul dorintei sau botezul sangelui pe langa botezul prin cufundare in numele Sfintei Treimi tot asa exista mai multe feluri de mancaruri pentru post. Trebuie sa ai dorinta adevarata, sincera pentru a tine post. Sfantul Ap. Pavel ne spune ca atunci cand postim sa postim cat putem dar sa postim sincer, cu dragoste fata de Dumnezeu si cu dorinta de a ne curatii de pacate prin spovedania si impartasirea de dupa post. Trebuie sa fim doar cu gandul la Hristos, tot timpul si nu la martiriu. Postul nu este un sacrificiu, este o dorinta de apropiere fata de iubirea lui Hristos. Prin curatirea trupului si a sufletului nadajduim ca Hristos ne va primi sa fim partasi la viata vesnica, unde este Maica Domnului, toti Apostolii, toti sfintii,toti ingerii si toti cei mantuiti de pa pamant. Doamne ajuta!

  • Gabi EstasPostat la 2012-08-01 01:39

    Iata ca m-am gasit eu inteleapta sa va spun ce inseamna postul, dar cu sinceritate va spun ca raspunsul la toate aceste intrebari il gasiti in Noul Testament. Si ca un rezumat va spun ca <post> inseamna in primul rind milostenie, ginduri curate, mila si dragoste, vorbe bune si frumoase care sa aline nu sa jigneasca, multa rabdare si nu in ultimul rind abstinenta, care ne face sa fim fara vlaga si cu un picior in lumea duhurilor, e ca o desprindere din lumea aceasta, pt. ca prin abstinenta slabeste trupul dar se intareste spiritul. Si acum partea cea mai frumoasa e ca, nu neaparat daca stiu toate astea , le si duc la indeplinire; cu cit iti doresti mai mult sa indeplinesti aceste fapte de duh, cu atit vei fi mai ispitit de diavol sa faci contrariul. Asa ca va doresc cumpatare, vointa si ginduri bune, alaturi de post usor, fara ispite! Dumnezeu sa ne insoteasca in caile noastre!

  • costel popescu Postat la 2012-07-30 16:38

    In Biserica Greaca, pe parcursul celor doua saptamani de post, se savarseste zilnic in fiecare biserica slujba Vecerniei insotita de cea a Paraclisului Maicii Domnului.

  • Florin DragomirPostat la 2011-08-02 08:31

    mancare uscata, in perioada asta se gaseste din belsug, cateva exemple:toate fructele(mere,bananae, prune), toate legumele,tot ce este fara ulei si in general fierturi.Eu de exemplu in zilele in care nu este dezlegare la ulei mananc mamaliga cu branza tofu in saramura cu rosii care imi place foarte mult.Ca un sfat persoanal trebuie imbinate foarte multe, infranarea de la mancare, rugaciune cat mai multa, infranare si milostiveni cat mai dese si fara lauda.

  • MARIANA SAVLOVSCHIPostat la 2011-08-02 07:35

    Mancare uscata, cea care nu este gatita! Paine! Multumim domnului Adrian Cocosila pentru sfaturile duhovnicesti! Post binecuvantat!

  • anne-marie crina gavrilaPostat la 2011-08-01 17:21

    Ce anseamna de fapt postul?..... cum poate ajunge un om sa tina cu adevarat un post?....sunt foarte multe persoane care spun ca nu e pacat ce bagi an gura,ci ce scoti din gura....s-au ca nu a tinut post niciodata si a murit repede iar altul care tinea toate posturile a murit foarte greu???cine poate explica ce anseamna de fapt un post adevarat si ce trebuie sa te determine pe tine ca om sa al tii fara prea mari greseli????

  • Dorina DraganPostat la 2011-08-01 15:54

    Ce inseamna, mai exact, mancare uscata? Multumesc.

  • andreea mirabelaPostat la 2011-08-01 09:42

    Multumim! :)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE