Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului Mareste imaginea.

Adormirea Maicii Domnului este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfanta Maria Mare.

Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.

Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani dupa Inaltarea Domnului.

Adormirea Maicii Domnului in invatatura ortodoxa si romano-catolica

Biserica Ortodoxa invata ca Fecioara Maria s-a nascut cu pacatul stramosesc si a primit iertare de acest pacat in momentul in care a acceptat sa-L nasca pe Hristos.

Biserica Romano Catolica vorbeste de Imaculata Conceptie, o dogma primita de catolicism in anul 1854, prin care afirma ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacatul stramosesc. Biserica Ortodoxa nu a acceptat aceasta invatatura, motivand ca daca Fecioara s-ar fi nascut fara acest pacat, firea ei ar fi fost alta decat cea a tuturor oamenilor. Iar daca ea ar fi daruit Cuvantului o alta fire decat cea pe care noi o avem, firea umana a lui Hristos nu ar mai fi transmis nimic firii noastre. Impotriva unei invataturi de acest gen, Sfintii Parinti au afirmat ca Hristos a mantuit ceea ce a asumat, iar ceea ce nu este asumat nu este mantuit.

Biserica Romano Catolica, afirmand ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacatul stramosesc, ne face sa credem ca invierea si inaltarea sa la cer se datoreaza meritelor sale si nu deplinei uniri cu Hristos. Ortodoxia invata ca aceasta mutare sau ridicare, este un act al Fiului. Ea nu a mai asteptat invierea obsteasca, pentru ca insasi Viata S-a salasluit in ea. Dar Maica Domnului a murit in virtutea legii omenesti si s-a inaltat prin Hristos. Ea "este faptura in care Dumnezeu este de pe acum totul in toate", dupa cum spune parintele Staniloae.

Adormirea Maicii Domnului in iconografie


In icoana Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria este reprezentata stand intinsa pe pat, in mijlocul Apostolilor, in vreme ce Hristos primeste in brate sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figura mica de copil imbracat in alb. Deasupra acestei scene, Maica Domnului este asezata pe tron intr-o mandorla pe care ingerii o poarta spre ceruri, reprezentare care vine sa intareasca si mai mult Inaltarea sa la ceruri.


In unele icoane, momentul sosirii miraculoase a Apostolilor, adunati "de la marginile pamantului, pe norii cerului" (Condac, glas 2), este infatisat in partea de sus, in cer.

Scena cu Antonie, evreul care s-a apropiat de patul funerar al Maicii Domnului, cu gandul de a-l rasturna, apare in majoritatea icoanelor Adormirii. Potrivit Traditiei, cand acesta a pus mana pe pat, un inger i-a taiat amandoua mainile "fara de veste odata cu orbirea i s-au taiat si mainile ce au ramas lipite de pat..." (Acatistul Adormirii, condac 4).

Fecioara Maria "L-a introdus pe Dumnezeu in familia oamenilor. Ea L-a ajutat pe Dumnezeu sa Se faca om si sa poata pentru noi a muri si a invia ..." (Arhim. Benedict Ghius)

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

13 August 2014

Vizualizari: 48667

Voteaza:

4.81 / 5 din 16 voturi.

Comentarii (6)

  • adriana gheorghePostat la 2013-08-14 09:04

    La milti ani tuturor acelora care poarta numele SF.Fecioare Maria.Maicuta Domnului sa ne ocrotesca pe toti!Amin!

  • Vasa NastaPostat la 2012-08-30 22:05

    Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, Maicuta Domnului nostru Iisus Hristos in vremea vietii mele nu ma incredinta ajutorului omenesc, ci singura ma sprijineste si ma ocroteste ca sa strig Bucura-te Mireasa pururea Fecioara ! Toata Nadejdea mea spre tine o pun Maica lui Dumnezeu sa ma pazesti si sa ma acoperi sub Sfantul Tau Omofor ! Amin.

  • Somlea LuciaPostat la 2011-08-15 10:13

    Pe mine de mica ma ocroteste Maica Domnului.Am crescut intr-un sat transilvanean de pe malul Tarnavei Mici.Parintii mei munceau tare mult sa ne poata oferii mie si fratelui meu un alt viitor decat au avut d-lor (au reusit, dar cu foarte multe sacrificii).Intr-o zi am fost cu mama la sapa(prasit)la sfecla si intr-o tarla mare de cateva zeci de hectare eu am dat cu sapa intr-un metal,curioasa fiind l-am ridicat,era o bucata de metal dreptunghiular plin de pamant si rugina, l-am sters cu mana si aceea bucata de metal era de fapt o icoana cu Maica Domnului si pruncul Iisus in brate.Pe toata tarlaua aceea mare mai era o singura femeie(Lele Ana lui Pacea)care sapa si ea si vazandu-ma asa entuziasmata de ce am gasit m-a intrebat si mi-a spus :no copila tu sa te rogi la Maica Domnului ca ea are grija de tine si te ocroteste in toata viata ta si mama fiind o femeie foarte credincioasa a intarit spusele femeii, mama rugandu-se zilnic cu icoana Maicii Domnului in fata.Icoana Maicii Domnului o port in suflet in fiecare zi.Cand m-am angajat am primit de la mama o icoana cu Maica Domnului.Simt cum ma ocroteste si-mi da putere.Eu cu sotul meu m-am cunoscut chiar intr-o zi de 15 august.Azi avem 25 de ani de cand ne-am cunoscut, doua fete de care suntem mandrii ca sunt cuminti si care la randul lor se roaga si ele la Maica Domnului pentru ca familia noastra o considera ocrotitoarea familiei.Fie ca bunul D-zeu sa va ocroteasca pe toti si sa va dea toate cele bune.Lucia

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-08-14 20:09

    Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Milueste-ne pe noi pacatosii! La multi ani celor ce isi serbeaza ziua onomastica (dupa ce merg la biserica:) Dumnezeu sa ne ajute!

  • cornelia crucioiu Postat la 2010-08-23 15:11

    Am fost la Efes la casa in care se spune ca a trait Fecioara MARIA si nu pot spune ce emotie am trait .Traditia din acea zona spune despre ajutorul pe care l-a primit Sfanta Nascatoare de Dumnezeu de la locuitorii celui mai apropiat sat care erau musulmani si care continua sa o venereze si in zilele noastre .M-a impresionat zidul pe care se leaga, scrise pe o bucata de panza sau hartie, dorinte de indeplinit

  • MARIA MARIAPostat la 2010-08-14 20:00

    ATAT DE MULTE SE POT SPUNE DESPRE MAICA DOMNULUI..........CEL MAI IMPORTANT ESTE SA O IUBIM, SA O CINSTIM CA PE CEEA CE ESTE, NASCATOARE DE DUMNEZEU, MAICA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS!!! MAICA DOMNULUI NE-A AJUTAT FOARTE MULT PE MINE SI PE FAMILIA MEA, ESTE MAICA NOASTRA A TUTUROR,EA ESTE CEA CARE NE-A STERS LACRIMILE, EA NE-A VINDECAT, NE-A DAT PUTERE , ESTE MIJLOCITOAREA NOASTRA IN FATA TRONULUI SFINTEI TREIMI!!!!!!! MULTUMIM SFANTA TREIME, MAICA DOMNULUI SI TOTI SFINTII!!!!!!!!!!! DUMNEZEU SA FIE CU NOI CU TOTI !!!! MARIA

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE