Cine a fost Prorocul Ilie?

Cine a fost Prorocul Ilie? Mareste imaginea.

La 20 iulie, in mijlocul verii, exista o sarbatoare religioasa asteptata cu o oarecare infrigurare, pentru ca, de cele mai multe ori e insotita de fulgere, tunete si ploi torentiale - Sfantul Slavitul Proroc Ilie Tesviteanul.

Ilie este inainte de orice o figura simbolica si identitara: singurul om caruia i s-a dat puterea dumnezeiasca de a “inchide si a deschide cerurile”, singurul profet care apare in Evanghelia lui Iisus, pe muntele Tabor, alaturi de Moise si Iisus in toata slava dumnezeirii, cunoscandu-L pe Dumnezeu fata catre fata, rugatorul prin excelenta. El este recunoscut drept continuator al monoteismului, in general si inaintemergatorul al celei de-a doua veniri a lui Hristos.

Ilie este cel mai cunoscut dintre prorocii Bibliei. Este singurul proroc venerat de cele trei mari religii ale lumii: iudaismul, islamismul, crestinismul. Profetul Ilie ocupa un loc important in mistica iudaica, islamica, dar si in cadrul isihasmului ortodox: el este maestrul spiritual invizibil care se adreseaza celor care sunt chemati la o relatie directa cu lumea divina. Ilie este eroul biblic care influenteaza si in zilele noastre intreaga cultura, fiind meteorologul, prin excelenta, de serviciu al intregii lumi.

Despre viata si activitatea misionara a Prorocului Ilie cunoastem foarte putine lucruri, doar ce s-a scris in Biblie. Sfantul Ilie a venit pe lume cu peste 800 de ani i. Hr., in tinutul Tesvi din Galaad, intr-o familie de preoti, intr-o perioada grea a istoriei poporului ales, pe vremea cultului idolilor. Activitatea misionara a Profetului Ilie s-a desfasurat in regatul Israel din Samaria, fiind insarcinat cu misiunea clara de a-l preveni pe regele Ahab de faptul ca urmeaza o mare seceta. La auzirea acestor lucruri, regele Ahab porneste o prigoana asupra lui Ilie cu scopul de a-l ucide. Intervine protectia divina, ascunzandu-l pe Ilie intr-o pestera, langa un parau, iar hrana ii era adusa de pasari.
 
O caracteristica esentiala a Sfantului Ilie este aceea de a avea o mare dragoste fata de Dumnezeu, o ravna deosebita pentru rugaciune si pentru o vietuire crestina autentica de mare pustnic, asemenea Sfantului Ioan Botezatorul. Exigent cu el insusi, dar si cu cei cu care venea in contact, pustnicul Ilie a trait o viata simpla, modesta si virtuoasa. Toata viata sa a fost mistuita de focul dragostei si al slujirii, al ravnei pentru adevaratul Dumnezeu. El a trait intr-o vreme in care omenirea intreaga era idolatra si pagana, chiar poporul ales din care facea parte devenise idolatru.
 
Slavitul Ilie avea puterea dumnezeiasca de a “inchide si a deschide cerurile”. In acest sens, Ilie prin rugaciune "inchide cerul” trei ani si sase luni, foamea si seceta provocand dezastre in intreaga tara, dupa care cheama poporul si pe rege pe Muntele Carmel. De asemenea, cheama la o provocare pe toti preotii zeului Baal, pe Muntele Carmel pregateste doua altare si le spune sa aduca jertfa: cei peste 800 de preoti sa aduca jertfa zeului lor, iar el urmand sa aduca jertfa adevaratului Dumnezeu. Din cer coboara o “para de foc” peste jertfa pregatita de Ilie, spre uimirea, stupoare si ingrijorarea preotilor prezenti care se pregateau sa fuga, dar nu au reusit pentru ca au fost ucisi.

O alta caracteristica dominanta este aceea ca atat Ilie, cat si Domnul Iisus au fost ridicati la Cer: Ilie a fost luat ca un rob al lui Dumnezeu, in timp ce Iisus a fost luat ca Fiul Omului; Ilie cu o caruta de foc, Iisus a fost luat de un nor, precum zice Isaia, "sade pe nor”; Ilie, la inaltarea sa, a slobozit cojocul sau asupra ucenicului Elisei, in timp ce Iisus, dupa ce s-a inaltat la Tatal, a facut sa pogoare asupra ucenicilor sai Duhul Sfant si a facut nu numai un proroc, ci mii si au fost mai mari si mai slaviti decat Elisei.

In traditia iudaica, dar si in cea crestina, Prorocul Ilie este cunoscut ca " facator de bine” si "facator de minuni”. Mai mult, in traditia iudaica este venerat si ca "mesagerul mantuirii”, de aceea in seara zilei de Pessoh se tine deschisa usa casei ca sa poata intra la ritualul Seder si chiar se pregateste un al cincilea pahar. Ilie, fiind nevoit sa paraseasca pestera, ajunge, in cele din urma, la o vaduva din Sarepta Sidonului. Aici a considerat ca este momentul sa faca fapte bune si minuni: l-a inviat pe copilul vaduvei si i-a inmultit faina si uleiul din camara acesteia care erau pe terminate.

Traditia Bisericii Ortodoxe spune ca pentru ravna neobosita fata de Dumnezeu, pentru viata lipsita de pacat, pentru ostenelile si nevointele sale pustnicesti, Dumnezeu l-a rasplatit, ridicandu-l la Cer cu trupul, fara a trece prin moartea fizica, fireasca oricarui muritor. La fel s-a intamplat si cu Enoh, un alt profet al Vechiului Testament. De asemenea, Traditia Bisericii ne spune ca si Maica Domnului ar fi fost ridicata la Cer cu trupul. Sfanta Scriptura ne spune ca la sfarsitul veacurilor, Ilie si Enoh se vor intoarce pe pamant, il vor infrunta pe Antihrist timp de trei ani si jumatate, vor fi martirizati si vor cunoaste si ei moartea fizica.
 
Bucura-te, Ilie, marite proroc si inaintemergator al celei de-a doua veniri a lui Hristos! Amin!

Doamne, ajuta!
Stefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

20 Iulie 2018

Vizualizari: 15192

Voteaza:

Cine a fost Prorocul Ilie? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE