Biserica nu vrea sa fie controlata la averi


PF Patriarh Teoctist a cerut in numele Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, printr-o scrisoare adresata presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, eliminarea prevederilor din Legea controlului averilor prin care ierarhii intra sub incidenta acestei legi. Patriarhul BOR afirma ca este inadecvata includerea personalului din conducerea cultelor religioase, respectiv a ierarhilor Bisericii, in proiectul de lege al Agentiei Nationale de Integritate.

 

PF Teoctist arata ca personalul din conducerea BOR este alcatuit din monahi "care isi exercita mandatul pastoral si de conducere in urma alegerii de catre forul bisericesc electiv", precizand ca ei "nu pot dispune de averi personale deoarece acestea revin de drept Bisericii, dupa deces". Patriarhul Teoctist considera ca aceste prevederi ar aduce o "grava atingere autonomiei BOR si cultelor religioase recunoscute din Romania".

Deoarece aceasta cerere intra in contradictie cu legile europene si ale statului roman, am apelat, pentru Adevarul, la teologul crestin ortodox Radu Preda, pentru a-i cere parerea despre aceasta stranie luare de pozitie a ierarhilor BOR. Acesta ne-a spus: "Ideea este sa nu ne construim noi o lume paralela cu cea a societatii civile. Asta nu intelege ierarhia noastra - ca nu mai putem fi deasupra societatii si, in acelasi timp, s-o reprezentam fidel. Daca acestea sunt regulile pentru realizarea unui mediu public curat si transparent, de ce n-am fi noi primii care sa dam un exemplu? Mai ales ca n-avem ce ascunde. BOR-ul ar putea fi un motor si un model de transparenta pentru ipoteticele acte de coruptie, fiindca asta vizeaza pana la urma legea. Pe mine, ca teolog crestin ortodox, asta ma intereseaza. Argumentul acesta, al autonomiei, nu sta in picioare. De ce? Pentru ca BOR nu poate fi autonoma in raport cu statul de o maniera unilaterala. Adica statul are dreptul sa incalce autonomia si sa le dea bani ierarhilor, sa le dea salarii la nivel de ministri, iar noi avem autonomia sa nu ii dam statului socoteala atunci cand acesta cere transparenta financiara de la toti cei pe care-i plateste.Proiectul acesta are legitimitatea lui in contextul unei boli endemice a societatii noastre care se cheama coruptie. si atunci, de ce o biserica - ce pretinde ca este nationala - sa nu colaboreze in sensul bun cu statul si sa dea un exemplu incepand chiar cu ea?"

Preotul Daniel Zikeli, de la Biserica Evanghelica Lutherana C.A. din Bucuresti, ne-a declarat, la randul sau: "Este pusa in joc credibilitatea Bisericii in societate. Biserica trebuie sa fie un model demn de urmat si sa aiba o atitudine prin care sa impulsionam societatea. Partea vizibila a institutiei divino-umane numita Biserica functioneaza dupa niste reguli. Aceste reguli trebuie sa intre in concordanta deplina cu cele ale statului".

.

06 Septembrie 2006

Vizualizari: 1936

Voteaza:

Biserica nu vrea sa fie controlata la averi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE