Credinciosii iau cu asalt Patriarhia

 

Dealul Mitropoliei s-a transformat, ieri-dimineata, in obiectiv militar de grad zero. Peste 500 de luptatori de la jandarmerie si alte cateva sute de politisti au venit sa tina piept puhoiului de lume care se aduna pentru venerarea moastelor Cuviosului Dimitrie cel Nou.


Treziti cu noaptea-n cap, credinciosii au format o coada de cativa kilometri, de la locul unde urmau sa fie scoase moastele si pana dincolo de poalele Dealului Mitropoliei. Batrani evlaviosi, trasi la patru ace dupa moda secolului trecut, isi plimbau piosi nepotii, in timp ce femeile contemplau in genunchi soborul de preoti care tinea slujba in aer liber. La prima ora si-au facut aparitia si personajele din lumea politica.

Deputatul Ion Stan, secretarul Comisiei SRI, povesteste ca pelerinajul la moastele sfantului Dimitrie este o obisnuinta pentru el. "Vin de mai multi ani aici. Cred ca este un prilej pentru fiecare de a se descoperi pe sine, de a se apropia de Dumnezeu, un moment in care putem medita la lucruri pe care in viata de zi cu zi le trecem adesea cu vederea", ne-a marturisit demnitarul. De la 4 dimineata, cand au inceput sa se stranga primii pelerini, si pana la ora 9, cand a fost scoasa racla cu moastele, o parte din cei adunati au renuntat la asteptare. Cativa au dat de lucru voluntarilor de la Cruce Rosie, care isi instalasera corturile de prim ajutor in apropierea Mitropoliei.


Florarii s-au incaierat cu speculantii
La capatul dinspre Unirii al tramvaiului 32 s-a dat adunarea florarilor inca de marti seara. O parte din negustorii din Piata Cosbuc si-au mutat cartierul general aici, convinsi ca obiceiul de a merge cu flori la moaste o sa le aduca bani frumosi. Spre dimineata, aici au aparut si tiganii amatori de chilipiruri. "Au venit la noi si s-au oferit sa ne cumpere toata marfa, dar la sfert de pret. Care a refuzat i-au zis ca o sa-l matraseasca. Io am mers la jandarmii de peste drum si le-am zis. Sa vedem ce o sa-mi faca", povesteste un precupet venit de cu seara. In schimbul de replici dure dintre florari si speculanti s-au impartit si ceva ghionturi, insa fortele de ordine au aplanat rapid conflictul.

 

Dan Bucura

.

26 Octombrie 2006

Vizualizari: 2094

Voteaza:

Credinciosii iau cu asalt Patriarhia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE