Biserica demolata din Ghiolt nu a apartinut niciodata greco-catolicilor

 

Comunicat de presa

In urma cu cateva saptamani, mass media locala si centrala prezenta opiniei publice din Romania, intr-un mod dramatic, cazul demolarii bisericii din satul Ghiolt, parohia Taga, ca o agresiune a comunitatii ortodoxe, cu scopul de a sterge urmele greco-catolicilor carora le-ar fi apartinut biserica.

In consecinta, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu a dispus ca organele de control ale Arhiepiscopiei sa faca o ancheta la fata locului si, in final, ne-a autorizat sa comunicam urmatoarele:

Biserica din filia Ghiolt cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” a fost construita din caramida de catre credinciosii ortodocsi intre anii 1962-1964 pe vatra vechii biserici din lemn, fosta greco-catolica, deteriorata iremediabil. Noul lacas a fost sfintit la 27 septembrie 1964 de Episcopul Clujului, Teofil Herineanu. Prin urmare, biserica nu a apartinut niciodata greco-catolicilor.

Intrucat biserica, construita fara o temelie solida, a suferit in timp degradari iremediabile si fisuri pe pereti, comunitatea ortodoxa a inceput in buna randuiala lucrarile de desfacere a vechii biserici, urmand ca pe locul ei sa fie construit un nou lacas de cult, cu toate avizele eliberate de Primarie si Consiliul Judetean.



Constructia unei noi biserici pe locul unui lacas de cult vechi si deteriorat este un fapt firesc in viata comunitatilor de credinciosi, se face cu o anume randuiala si nu constituie o tragedie.

Este regretabil faptul ca o actiune fireasca, cum este cea a construirii unei noi biserici, este transformata intr-un act de agresiune confesionala, inveninand astfel relatiile dintre ortodocsi si greco-catolici.

Cluj-Napoca, 5 iunie 2006

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

.

07 Iunie 2006

Vizualizari: 1792

Voteaza:

Biserica demolata din Ghiolt nu a apartinut niciodata greco-catolicilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE