IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, implineste 59 de ani


IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, implineste 59 de ani

 

IPS Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei implineste astazi 59 de ani. Prea Sfintia Sa s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures, din parintii Andrei si Elena. A urmat liceul in Cehul Silvaniei si apoi cursurile Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti, intre anii 1967-1972. Dupa terminarea facultatii a fost repartizat inginer la Intreprinderea de Constructii Cai Ferate din Cluj-Napoca.

Incepand cu anul 1976 a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, unde in 1978 a obtinut licenta in teologie.

In luna august a aceluiasi an a fost hirotonit preot de catre Inalt Prea Sfintitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activand apoi ca preot paroh in orasul Turda mai multi ani de zile (judetul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfintitului Emilian Birdas, la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia si ulterior numit vicar administrativ. In acelasi an (1985) a fost admis la cursurile de doctorat ale Facultatii de Teologie din Bucuresti, avandu-l drept indrumator pe P.C. Arhid. Prof. Univ. Dr. Petru I. David. Teza si-a pregatit-o in cadrul aceleiasi sectii - Teologie sistematica - sub indrumarea P.C. Prof. Univ. Dr. Dumitru Popescu, obtinand titlul de "doctor in teologie" in anul 1998.

Din februarie 1990 a fost ales si hirotonit arhiereu vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiasi an a devenit episcop titular. In anul 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. In paralel cu activitatea administrativ-bisericeasca s-a implicat si in plan spiritual si didactic. Astfel, a intemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Simion Stefan" din Alba Iulia si a fost printre fondatorii Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, realizand demersurile necesare pentru infiintarea Facultatii de Teologie din acest oras (1991). La aceasta facultate preda (functia didactica: profesor) disciplina "Teologie Morala". Din aprilie 2000 este si decan al facultatii.

La 1 Decembrie 2002 Presedentia Romaniei i-a conferit Ordinul National "Pentru Merit" in gradul de "Mare Ofiter".

Activitatea culturala
In plan cultural mentionam infiintarea Tipografiei Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Alba Iuliei si a Editurii "Reintregirea", punerea bazelor revistei "Credinta Strabuna" (organul cultural si de presa al Arhiepiscopiei de Alba Iulia) si a revistei Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, "Credinta Ortodoxa". La initiativa sa a fost reeditata "Psaltirea de la Alba Iulia din 1652" (la 350 de ani de la prima aparitie, in editie critica) si a fost retiparit Noul Testament de la Balgrad din 1648 (tot in editie critica). A sustinut nenumarate conferinte pe teme culturale si duhovnicesti (in Alba Iulia, Targu Mures, Cluj-Napoca, Timisoara, Arad, Iasi, Bucuresti etc.) si a participat la numeroase emisiuni televizate (la Televiziunea Nationala si la posturile locale de televiziune). Este redactorul-realizator permanent al emisiunii "Cuvantul Ierarhului" la Radioul crestin-ortodox "Reintregirea" Alba Iulia.

Activitatea pastoral-misionara
Pe parcursul celor 18 ani de arhipastorire a I. P. S. Andrei Andreicut, in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Alba Iuliei au fost construite 120 biserici (dintre care 40 sunt in curs de finalizare) au fost pictate (sau au beneficiat de o restaurare a picturii) 160 de biserici (inclusiv Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia) si au fost construite 65 de noi case parohiale. De asemenea, a fost infiintat Radioul crestin-ortodox "Reintregirea" Alba Iulia, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Alba Iuliei si a fost construita noua cladire a Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii "1 Decembrie" Alba Iulia (presupunand pana in prezent o investitie de peste 35 miliarde lei). Au fost infiintate 30 de noi manastiri si schituri in cele doua judete (Alba si Mures) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

In planul asistentei sociale a creat la Alba Iulia prima structura de asistenta sociala a Bisericii Ortodoxe Romane; pe parcursul celor 18 ani au fost infiintate, sub patronajul Bisericii peste 50 de asezaminte sociale.

Activitatea publicistica
In preocuparile sale teologice s-a axat pe Spiritualitatea Ortodoxa; pe langa studiile si articolele publicate in reviste, a scris sapte carti, o alta a tradus-o din limba franceza si a alcatuit mai multe brosuri de interes misionar. A publicat nenumarate articole in ziarele si revistele laice si bisericesti. Coordoneaza colectia "Isvoare Duhovnicesti", in care au aparut, pana acum, zece volume.

"La multi ani!" si pastorire rodnica in slujba lui Dumnezeu si a Bisericii lui Hristos.

.

24 Ianuarie 2008

Vizualizari: 1142

Voteaza:

IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, implineste 59 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE