Pestera Sfantului Simon Zilotul

Pestera Sfantului Simon Zilotul Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Simon Zilotul,  mirele de la Cana Galileii, la nunta caruia Mantuitorul a savarsit prima minune,  prefacerea apei in vin, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 10 mai. 

Crestinismul a fost adus in Abkhazia in secolul I de catre primii misionari crestini. Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Apostol Simon Zilotul  au ajuns in acest loc trecand prin Capadocia si prin orasul de coasta Trabzon.

Acestia au predicat cuvantul Evangheliei din partea sudica a Marii Negre inspre Sevastopol (Sukhum). Sfantul Apostol Andrei a continuat sa propovadiasca in alte regiuni, in timp ce Sfantul Apostol Simon a ramas in Abkhazia.

Sfantul Simon Zilotul a fost unul dintre cei doisprezece Αpostoli ai Mantuitorului. Sfantul Evanghelist Matei il numeste “Simon Cananeul” in timp ce Sfantul Evanghelist Luca, "Simon Zilotul” (Mat. 10:4; Luca 6:15). Cuvantul "cananeu” intrebuintat de catre Sfantul Matei se crede ca provine din "kana”, care in aramaica inseamna "zilot” sau "zelos”. Sfantul Luca, de altfel, traduce intelesul cuvantului "cananeu”. Marturii ulterioare spun ca Sfantul Simon Zilotul este mirele de la nunta din Cana Galileii, unde Domnul a prefacut apa in vin, infaptuind prima minune a Sa consemnata in Evanghelii (Ioan 2:1-11). Potrivit unor cercetatori Sfantul Simon este numit "cananeul” deoarece era originar din Cana ( potrivit altora, din Tinutul Canaanului).

Despre Sfantul Simon Zilotul se spune ca a calatorit in multe locuri, din Marea Britanie pana in zona Marii Neagre, propovaduind Evanghelia lui Hristos. Sunt numeroase marturiile cu privire la cum si unde a fost martirizat. Una dintre cele mai vechi traditii sustine ca Sfantul Apostol Simon a fost martirizat in Georgia. Moise de Chorene scrie ca Sfantul Simon a primit martiriul in Weriosphora in Iberia (Abkhazia, Georgia).

Traditia georgiana afirma ca sfantul a predicat in Georgia apuseana si ca a fost inmormantat langa Sokhumi, in satul Anakopia. In secolele IX-X pe locul mormantului a fost construita o biserica. In prezent, aceasta biserica apartine Manastirii Noul Athos.

Sfantul Apostol Simon este cinstit in mod deosebit la aceasta manastire, in ziua praznuirii sale, 10 mai, cand vin mii de pelerini. Unul din cele mai vizitate locuri ce apartin Manastirii Noul Athos este pestera Sfantului Simon Zilotul, situata in apropierea locului unde Apostolul a primit martiriul.

Potrivit traditiei, acesta ar fi locul unde a trait si s-a rugat Sfantul Apostol Simon Zilotul. Lumina isi face loc in pestera printr-o mica sapatura in piatra. Pestera este sapata natural in piatra. Peretii pesterii sunt decorati cu mozaicuri antice, cruci, inscriptii, icoane si candele. In 1884 pestera a fost sfintita. De atunci icoanele Sfantului Apostol Andrei si cea a Sfantului Simon Zilotul sunt pastrate aici. Credinciosii obisnuiesc sa lase in aceasta pestera pomelnice spre a fi pomeniti in rugaciune de catre parintii manastirii.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2019

Vizualizari: 15136

Voteaza:

Pestera Sfantului Simon Zilotul 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE