
Vineri, 25 aprilie 2025, in Saptamana Luminata, se praznuieste Izvorul Tamaduirii. Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii arata puterea vindecatoare a lui Hristos, numit in cantarile acestei sarbatori „Izvorul vietii”. Iar Maica Domnului este numita „Izvor al tamaduirilor” sau „Izvorul purtator de viata”. Aceasta sarbatoare ne aminteste de puterea rugaciunii si mijlocirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu pentru noi.
Icoana Izvorului Tamaduirii o descopera pe Maica Domnului cu mainile in rugaciune, reprezentand Biserica, si pe Hristos purtat la pieptul ei, El fiind viata Bisericii, Izvorul vietii. De aceea, si Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Hristos, devine izvor purtator de viata.
In aceasta zi praznuim pomenirea sfintirii bisericii numite "Izvorul datator de viata" sau "Izvorul Tamaduirii" de la Constantinopol, zidita in secolul al V-lea de imparatul Leon, rezidita apoi de imparatul Justinian si de imparatii Vasile Macedoneanul si Leon cel Intelept.
Conform Sinaxarului Vinerii din cadrul Saptamanii Luminate, Biserica lui Hristos "praznuieste sfintirea bisericii Preasfintei stapanei noastre si Maicii a lui Dumnezeu, a Izvorului celui de Viata purtator”. De asemenea, "se face si pomenirea minunilor celor mai presus de fire, care s-au savarsit de catre Maica lui Dumnezeu in acest sfant locas”:
„Biserica aceasta si-a luat inceputul de la imparatul Leon cel Mare, care se mai numea si Machelie. Caci fiind acela om bun si preabland, mai inainte de a se sui pe tronul imparatiei, pe cand se numara inca intre oamenii obisnuiti, umbland prin locurile acelea, a dat peste un orb ratacit si l-a luat de mana ca sa-l calauzeasca. Si ajungand aproape de locul unde s-a ridicat mai tarziu biserica, orbul a fost cuprins de o sete arzatoare si l-a rugat pe Leon sa-i dea apa ca sa-si astampere setea. Iar Leon, patrunzand in desisul din apropiere, cauta apa; caci pe atunci locul acela era acoperit cu tot felul de arbori si desisuri de verdeata cresteau pe el. Si negasind acolo apa s-a intors intristat. Dar pe cand se intorcea, a auzit glas de sus, care i-a zis: «Nu e nevoie sa te ostenesti, Leone, caci apa este aproape!» Dar intorcandu-se din nou, Leon cauta. Si ostenindu-se iarasi mult, din nou a auzit glasul acela, care i-a zis: «Patrunde, Leone imparate, mai adanc in padurea aceasta si luand cu mainile apa tulbure, potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati; si vei cunoaste de indata cine sunt Eu, Care salasluiesc aici de multa vreme». A facut deci Leon precum ii spusese glasul si indata orbul a inceput sa vada. Si ajungand Leon imparat, potrivit proorociei Maicii Domnului, a zidit langa acel izvor, cu multa cheltuiala, biserica ce se vede si astazi.
Minuni nenumarate s-au facut in acea biserica. Dupa oarecare trecere de vreme si Justinian, marele imparat al romanilor, care suferea de o boala grea, a dobandit aici vindecare; multumind pentru aceasta Maicii Cuvantului, a ridicat o biserica si mai mare, care insa, crapandu-se de cutremure, a fost rezidita in cele din urma de catre imparatul Vasile Macedoneanul si de fiul sau, Leon Inteleptul. Pe vremea lor, izvorul de aici a savarsit numeroase minuni: a vindecat multe boli si a tamaduit nenumarate feluri de rani, molime si alte suferinte. A inviat izvorul acesta si un mort; acesta era din Tesalia si plecand el cu corabia spre izvor, s-a savarsit pe cale. Cand era sa moara si isi dadea duhul, a rugat pe corabieri sa-l duca de acolo la biserica Izvorului si sa-l ingroape, dupa ce vor turna peste dansul trei ciuturi de apa. Ei au facut asa, iar mortul, fiind stropit cu apa, a inviat.
Dupa multa trecere de vreme, cand sta sa cada acea mare biserica, aratandu-se Nascatoarea de Dumnezeu a sprijinit-o pana ce multimea dinauntru a iesit afara.
Apa aceea, cand a fost bauta, a alungat multi demoni si a liberat pe cei legati din temnite. Pe imparatul Leon Inteleptul l-a vindecat de piatra la rinichi si a potolit frigurile foarte cumplite ale sotiei lui, Teofana; si pe fratele lui, Stefan patriarhul, l-a izbavit de oftica si pe patriarhul Ioan al Ierusalimului l-a vindecat de surzenie. Pe marele dregator Tarasie l-a vindecat de niste friguri preacumplite, ca si pe maica lui, Maghistrisa, iar pe fiul sau, Stelian, l-a tamaduit de o boala de rinichi. Pe o femeie cu numele de Schizina a izbavit-o de o boala de stomac. Iar imparatul Roman Lecapenul s-a tamaduit cu apa de la acest izvor de o boala de stomac; la fel si sotia lui. In Haldeea, Maica Domnului a vindecat pe calugarul Peperin si pe ucenicul lui, la rugaciunea lor; la fel si pe calugarul Matei si pe Meletie, care fusesera parati imparatului. A mai vindecat si pe niste inalti dregatori si pe multi altii, pe care cine i-ar mai putea spune?
Ce limba ar putea istorisi cate minuni a facut apa aceasta si cate continua sa faca pana astazi? Mai multe decat picaturile de ploaie si decat multimea stelelor si a frunzelor sunt minunile care se savarsesc acolo si in zilele noastre. Caci a vindecat, mai presus de fire, ulcerul si cangrena, perforatiile si abcesele aducatoare de moarte, carbunele (buba neagra) si lepra si pelagra. A mai vindecat apoi si alte boli de femei si boli ale sufletului, lacrimarea ochilor si albeata si scaderea vederii. Inca a mai vindecat de boala hidropicei pe Ioan Varanga, iar pe un alt Varanga l-a tamaduit de buba cea rea. Si pe ieromonahul Marcu l-a scapat de boala pojarului si pe calugarul Macarie de sufocarea (astmul) care-l chinuia de cincisprezece ani si totodata de piatra la rinichi. Si alte foarte multe, pe care este cu neputinta sa le enumeram in cuvantul acesta, pe care le-a savarsit si le savarseste fara incetare apa izvorului aceluia.
Pentru rugaciunile Maicii Tale, Hristoase Dumnezeule, miluieste-ne pe noi. Amin.”
In aceasta zi are loc sfintirea apei. Mentionam ca Agheasma mare se savarseste o singura data pe an, la Boboteaza; iar cea mica, in mai multe imprejurari.
SEDELNA glasul al 8-lea. Podobie: Pe înţelepciunea şi Cuvântul...la sarbatoarea Izvorul Tamaduirii
Pe Fântâna cea pururea nesecată şi înviorătoare, pe Dumnezeiescul Izvor din care ţâşnesc şuvoaie de apă, cu un glas să-l lăudăm cei ce îi cerem darul; că în fiecare zi curge şi arătând tămăduirile măcar ca pe curgerile râurilor. Pentru aceasta, după datorie apropiindu-ne cu dragoste, să scoatem cu credinţă din Izvor putere neîmpuţinată şi cu adevărat fără de moarte, care rourează arătat inimile celor binecredincioşi; şi cu buzele să grăim: Tu eşti mângâierea credincioşilor.
-
Izvorul Tamaduirii
Publicat in : Sarbatorile -
Izvorul Tamaduirii in iconografie
Publicat in : Izvorul Tamaduirii -
Manastirea Izvorul Tamaduirii - California
Publicat in : Biserica in lume -
Izvorul Tamaduirii
Publicat in : Calendar ortodox -
Izvorul Tamaduirii
Publicat in : Izvorul Tamaduirii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.