La Ohaba va avea loc un Parastas in memoria Episcopului Ioan Mihaltan

Duminica, 8 martie 2009, in prima Duminica din Postul Mare IPS Andrei va oficia sfanta liturghie la Ohaba unde este paroh Parintele Vasile Mihaltan. Dupa liturghie ierarhul nostru va oficia slujba de pomenire a vrednicului episcop Ioan Mihaltan, trecut la cele vesnice in urma cu un an de zile.

Ierarhul nostru va fi insotit de parintele Remus Onisor, consilier bisericesc la Centrul Eparhial

Necrologul trimis de PF Daniel la inmormantarea Episcopului Ioan Mihaltan, din 19 martie 2008:
“Am aflat cu multa tristete vestea ca Preasfintitul Parinte Ioan Mihaltan, Episcop al Oradiei, Salajului si Bihorului, pana la inceputul anului 2007, a parasit lumea aceasta trecatoare, prin mutarea sa la viata cea vesnica, dupa o grea suferinta, in dimineata zilei de 17 martie 2008.

Adormitul in Domnul, Preasfintitul Parinte Ioan Mihaltan, ramane atat pentru fii si fiicele duhovnicesti din Ohaba, Sibiu si Oradea, cat si pentru cei ce l-au cunoscut personal sau prin intermediul cartilor sale, o prezenta luminoasa de cuget si simtiri, un ierarh vrednic al Bisericii noastre stramosesti, care a inmultit talantii daruiti de Dumnezeu, facandu-i roditori in plan pastoral si academic.

Nascut la 26 septembrie 1926 in satul Ohaba, din judetul Alba, Preasfintitul Parinte Ioan Mihaltan a primit la botez numele de Ioan.

A urmat cursurile liceului Vasile cel Mare din Blaj (1939-1947) si studiile Institutului Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1947-1951) sustinand licenta in teologie cu teza Cele sapte discursuri despre Sf. Ap. Pavel ale Sf. Ioan Gura de Aur.

In anul 1951, a fost hirotonit preot pe seama parohiei din satul natal, Ohaba, unde a desfasurat o importanta activitate pastoral-misionara timp de aproape 40 de ani. Intre ani 1973-1976 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Teologie Dogmatica Simbolica si Indrumari Misionare la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, iar intre 1977-1979, a urmat studii de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elvetia) si la Facultatea de Teologie Protestanta de la Strasbourg (Franta). In 1985 a obtinut titlul de doctor in teologie cu teza Preotia Mantuitorului si preotia bisericeasca sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae.

Dupa ce a intrat in monahism la manastirea Sambata de Sus, in ianuarie 1990 a fost ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei cu titlul de Crisanul la propunerea Preasfintitului Episcop Vasile Coman al Episcopiei Oradiei. In urma trecerii la Domnul a Episcopului Vasile Coman, Preasfintitul Ioan Mihaltan a fost ales Episcop titular al Episcopiei Oradiei, fiind instalat la 25 octombrie 1992.

A fost numit lector la catedra de Indrumari Misionare a Institutului Teologic din Sibiu (1985), apoi profesor la Facultatile de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si Oradea, primind titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii din Oradea.

Pe taram cultural, a publicat o serie de lucrari cu continut dogmatic, pastoral-misionar si duhovnicesc, dintre care amintim: De vorba cu credinciosii (Oradea, 1993), Indrumari pentru indreptarea si marturisirea duhovniceasca a persoanei noastre (Oradea, 1994), Seminte din tarina cuminteniei crestine (Oradea, 1994), Experiente pastorale (Oradea, 1995), Idei din Sf. Evanghelii pentru predicile duminicilor si sarbatorilor de peste an (Oradea, 1999).

Este autorul mai multor studii, articole si predici, publicate in "Ortodoxia", "Studii Teologie", "Mitropolia Banatului", "Mitropolia Moldovei si Sucevei", "Telegraful Roman", "Legea romaneasca", etc.

Prin operele, predicile si activitatile sale, Preasfintitul Ioan Mihaltan s-a evidentiat ca un marturisitor al credintei, atat ca preot, cat mai ales ca ierarh, si ca un aparator al valorilor Ortodoxiei si culturii noastre romanesti.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane l-au pretuit ca pe un adevarat parinte duhovnicesc, iar in ultima parte a vietii, cand suferinta bolii il supunea la grele incercari, i-au transmis cuvinte de mangaiere si imbarbatare, incredintandu-l, totodata, de rugaciunile si dragostea lor.

In aceasta zi indurerata, ne rugam ca Hristos Domnul, Arhiereul cel Vesnic, sa aseze sufletul adormitului robului Sau, Episcopul Ioan Mihaltan, in corturile dreptilor si in randul cuviosilor si ierarhilor nevoitori, fiind incredintati in acelasi timp ca amintirea sa va ramane vie in constiinta si istoria Bisericii Ortodoxe Romane.Vesnica lui pomenire din neam in neam!"

SS + D A N I E L
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: Radio Reintregirea

.

07 Martie 2009

Vizualizari: 955

Voteaza:

La Ohaba va avea loc un Parastas in memoria Episcopului Ioan Mihaltan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE