Efectele televiziunii asupra mintii umane - un semnal de alarma privind sanatatea mentala a noilor generatii

 


In fata pericolului pe care televiziunea si mai nou internetul il reprezinta pentru dezvoltarea si functionarea creierului uman, o mare parte a omenirii este in ultimul timp tot mai ingrijorata. In sensul acesta, iata, la Bucuresti, in seara de joi, 15 martie, in Aula Palatului de pe Dealul Mitropoliei, a fost organizata conferinta cu tema Efectele Televiziunii Asupra Mintii Umane.


Oamenii de stiinta trag in felul acesta un semnificativ semnal de alarma privind deficientele de atentie si concentrare, hiperactivitatea, slabirea capacitatilor mentale, a puterii de judecata, a imaginatiei creative si a motivatiei, probleme care se afla de deja de cateva decenii in atentia cercetatorilor din lumea occidentala. In ultimii ani, insa, aceste afectiuni grave au devenit tot mai frecvente si la tot mai multi copii si tineri din Romania. Sindromul extinzandu-se cu o repeziciune alarmanta.

 

Studiile si problemele aduse in discutie de prof dr. Ilie Badescu, cercetator dr. Elisabeta Negreanu, psihiatru Elena Stuparu si prof. Cornel Ciomazga accentueaza faptul ca prelungirea timpului petrecut in fata micului ecran constituie un important factor de risc pentru sanatatea mentala si ca televiziunea si jocurile pe calculator ar putea fi incriminate pentru raspandirea fara precedent a comportamentului agresiv si a pulsiunilor sexuale exacerbate, a infractionalitatii si chiar a criminalitatii.

 

 

 

"Televiziunea", dupa cum spune Mc Luhan, cel mai important cercetator al fenomenului mediatic, "este acel gigant timid care, desi la inceput patrunde cu discretie si timiditate in viata noastra, ajunge in scurt timp sa ne domine cu totul. Ne conditioneaza orizontul de gandire si comportament, ne dirijeaza visele si cele mai tainice aspiratii, inghitindu-ne mai mult timp decat oricare alta activitate pe parcursul intregii vieti. Desigur calculatorul, respectiv Internetul, vine cu rapiditate din urma".

 

Primele discutii mai serioase asupra temei dezbatute au aparut in urma cu un an o data cu publicarea cartii "Efectele televiziunii asupra mintii umane" si a volumului al doilea al acestei serii privind fata nevazuta a televiziunii intitulat "Revrajirea lumii (sau de ce nu mai vrem sa ne desprindem de televizor)", autorul celor doua volume fiind Virgiliu Gheorghe. Cartile, bazate pe studii realizate in lumea occidentala in ultimele decenii, scot in evidenta faptul ca multe dintre problemele pe care le intampina astazi copiii, tinerii si chiar adultii, atat din punct de vedere al sanatatii mentale cat si al comportamentelor, sunt cauzate de impactul cu media video, de contactul cu lumea micului ecran.

 

Domnul Ilie Badescu, profesor la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti si director al Centrului de Studii Politice si Antropologie Vizuala din cadrul Universitatii, sublinia in cadrul dezbaterii:

 

 

"Este tulburator sa constati, prin intermediul acestor cercetari aduse in atentia noastra de catre autor, ca expunerea la televizor intr-o proportie care depaseste cateva minute si ajunge pana la un numar mare de ore are un efect dezagregant asupra activitatii cerebrale. Concluziile din acest punct de vedere sunt alarmante, sunt intrucatva inspaimantatoare pentru ca cercetarile desfasurate de catre specialisti in neuropsihologie, in activitati cerebrale, arata ca primul efect constatat la cel ce se aseaza in fata televizorului este cel de inhibitie a emisferei stangi. Deci dintre cele doua emisfere cerebrale, in clipa in care ne-am asezat in fata televizorului, una este pur si simplu inhibata, este suspendata. Ramane doar emisfera dreapta in actualitatea sa functionala, altfel spus undele beta sunt reduse aproape la zero. Raman doar undele alfa, cele care reprezinta suportul energetic al reveriei, al visului, al nalucirilor, al vedeniilor si al somnului cand, bineinteles, undele coboara spre starea teta. Emisfera stanga este deci inhibata functional. Aceleasi cercetari arata (si d-l Virgiliu Gheorghe insista in cartea sa asupra acestui aspect) ca aproape se anuleaza eficacitatea functiei interemisferice, ceea ce reprezinta corpul calos, deci sinapsele care sustin legaturile dintre cele doua emisfere cerebrale, integritatea creierului fiind afectata.

 

Mai departe, in logica acelorasi experimente, se constata de exemplu ca tot in aceasta expunere la televizor, mai mult sau mai putin prelungita, se produce, dupa opinia mea, lucrul cel mai grav si anume cortexul prefrontal este puternic afectat. Ori stim din toate cercetarile efectuate ca tocmai prefrontalul este cel in care se localizeaza nu numai procesele mentale superioare ci si toate procesele legate de credinta, de religiozitate, de legatura cu Dumnezeu. Daca asa stau lucrurile inseamna ca, iata, cultura televizuala capata intr-un fel culoarea unui fel de nihilism pe care l-a examinat cu atata inspiratie Parintele Serafim Rose in SUA. Din punctul acesta de vedere apare un conflict foarte grav, acela dintre cultura credintei si aceasta asa zisa cultura televizuala sau cultura a nihilismului, cum o numeste Parintele Serafim Rose. Ne aflam in consecinta pe o scena cu adevarat dramatica, extrem de accentuata, spiritual vorbind.

 

Intr-o evaluare sociologica mai riguroasa care include si timpul religios (au fost cuprinsi cei care se roaga regulat, cu rugaciuni zilnice), se constata ca din timpul diurn de 16 ore, daruit noua de Dumnezeu, 50% este timpul profesiunii, al muncii, 38% este timpul televizual, acordat televizorului, 10% este timpul petrecut in familie, in comunitate iar 2% este timpul religios. Va dati seama ce inseamna aceasta? Este catastrofal!"

 

Alte aspecte din dezbaterea privind efectul televiziunii asupra mintii umane vor fi prezentate saptamana viitoare pe www.crestinortodox.ro la sectiunea audio.

 

Cartile "Efectele televiziunii asupra mintii umane" si "Revrajirea lumii" din seria "Fata nevazuta a tele-viziunii" se gasesc in librarii. Autorul acestei serii, Virgiliu Gheorghe, prezent aseara la dezbaterea de la Palatul Patriarhal, doreste sa abordeze in volumele viitoare si dimensiunea eliberarii din sclavia televizualului.

 

                    

 

Deocamdata Virgiliu Gheorghe in colaborare cu doi specialisti ne propune o a treia carte aparuta recent "Efectele micului ecran asupra mintii copilului", realizata in special pentru uzul cadrelor didactice si al parintilor, o varianta sintetica, mai redusa a primului volum amintiti.

 


Lucrarea este promovata de Asociatia pentru Apararea Familiei si a Copilului care va pune la dispozitia parintilor si o linie telefonica unde vor putea fi primite informatii privind prevenirea si combaterea deficitului de atentie si hiperactivitate sau ale altor disabilitati mentale dobandite ca urmare a vizionarii TV.

 

Numerele de telefon care vor deveni functionale incepand cu luna aprilie 2007 sunt 021-3355495 si 0745-033090.

 

.

16 Martie 2007

Vizualizari: 8278

Voteaza:

Efectele televiziunii asupra mintii umane - un semnal de alarma privind sanatatea mentala a noilor generatii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE