
Duminica dinaintea Nasterii Domnului este numita duminica Sfintilor Parinti dupa trup ai Domnului. In biserici, in duminica dinaintea Nasterii Domnului, este citit textul evanghelic despre genealogia Mantuitorului (Mt. 1, 1-17). Scopul acestei citiri este acela de a ne descoperi ca Mantuitorul nu a avut un trup aparent. El, dupa dumnezeire este vesnic, dar ca Om s-a nascut plinirea vremii, potrivit unui plan al lui Dumnezeu de mantuire a lumii. Sfantul Grigorie, Arhiepiscopul Constantinopolului, ne spune ca El S-a nascut din Tata fara mama si la plinirea vremii din mama fara tata, ambele proprii dumnezeirii.
Genealogia Domnului Iisus Hristos este descrisa in Evangheliile dupa Luca si Matei. Genealogia prezenta la Matei, numita si "Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam", incepe cu Patriarhul Avraam si urca pe linie ascendenta pana la Domnul Hristos. Dupa Evanghelistul Luca, lista stramosilor lui Iisus este mai lunga, ea ajungand pana la Adam si Eva.
Evanghelistul Matei imparte Cartea neamului lui Iisus Hristos in 3 grupuri de 14 generatii: De la Avram pana la David; De la David pana la stramutarea in Babilon; De la stramutarea in Babilon pana la Nasterea lui Hristos. Cifra trei ne arata lucrarea Sfintei Treimi in mantuirea neamului omenesc, iar paisprezece este multiplu de sapte. Preafericitul Parinte Daniel marturisea intr-o predica inchinata acestei duminici: "In traditia ebraica, cifra sapte inseamna perfectiunea posibila in lumea aceasta pamanteasca. Dublul cifrei sapte inseamna ca generatiile acestea, paisprezece, au avut de implinit doua conditii: credinta in fagaduinta lui Dumnezeu ca va trimite un izbavitor si asteptarea cu speranta, cu pregatire, a venirii Mantuitorului Iisus Hristos. Este vorba de credinta si speranta".
Genealogia este grupata in trei, fiecare grupa mentionand cate paisprezece neamuri. Desi genealogia este luata de regula pe linie paterna, in ea sunt mentionate si patru femei care nu sunt evreice. Tamar si Rahav sunt cananeence, Rut moabiteanca, iar Batseba este hitita. De aici reiese ca Mantuitorul nu vine in lume doar pentru poporul evreu, ci pentru intreg neamul omenesc, barbati si femei. In genealogie sunt mentionati nu doar oameni sfinti, ci si pacatosi. A fost randuit ca si pacatosii sa fie amintiti pentru a ne arata ca Hristos a venit pentru a vindeca neputina din om, sa mantuiasca omul cazut in pacat. Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "A amintit si de Rut si de Rahav, una de alt neam, iar alta o desfranata, ca sa afli ca Iisus a venit sa dezlege toate pacatele noastre. Ca a venit ca doctor, nu ca judecator. Dupa cum stramosii lui Iisus s-au casatorit cu femei desfranate, tot asa si Dumnezeu s-a unit cu firea omeneasca cea desfranata".
Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca Fiul S-a nascut dupa trup, ca noi sa ne nastem dupa duh. Fiul a avut o dubla nastere, una asemenea noua, alta mai presus de nasterea noastra. Pentru ca S-a nascut din femeie, Se aseamana cu noi, dar pentru ca nu S-a nascut din vointa trupului sau a barbatului, ci de la Duhul Sfant, ne arata nasterea mai presus de noi, nastere pe care ne-o va darui prin Duhul. Cand auzi ca Fiul lui Dumnezeu este Fiu al lui David si al lui Avraam, nu te indoi ca si tu, fiu al lui Adam, vei fi fiu al lui Dumnezeu. Ca Fiul lui Dumnezeu, nu S-ar fi smerit in zadar si in desert atat de mult, daca n-ar fi vrut sa ne inalte si pe noi. S-a nascut dupa trup, ca tu sa te nasti dupa Duh.
Retineti: Fiul lui Dumnezeu, din iubire pentru oameni si pentru mantuirea lor s-a facut tocmai ceea ce iubea, om.
Iulian Predescu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.