Parintele Iustin Marchis, duhovnicul lui Ticu Dumitrescu, a dat note informative despre straini


Preotul Iustin Marchis, parohul Bisericii Stavropoleos din Bucuresti si membru al Grupului pentru Dialog Social, a marturisit, marti seara, in emisiunea "Oamenii Realitatii" de la Realitatea TV, ca, inainte de 1989, a dat "trei-patru, poate cinci-sase" informari catre "relatiile externe bisericesti" despre persoane straine care vizitau Manastirea Cheia, unde era staret. Parintele Marchis a admis ca, in cele din urma, notele scrise cu numele sau real ajungeau la Securitate. "Am scris trei sau patru note in care am recunoscut "In data de ? a fost in vizita la Cheia ambasadorul" sau "sotia ambasadorului" sau "diplomatii americani". Asta e tot si se poate verifica", a spus parintele Marchis, care a insistat ca nu a semnat niciodata un angajament cu Securitatea. 

Pe parcursul emisiunii, el si-a mai amintit ca ar mai fi facut informari despre "un australian pe care l-a condus prin Romania".

Chiar daca socoteste ca ceea ce vorbea el cu Securitatea era inofensiv, si-a cerut iertare in direct: "Mie mi-a parut rau, am cerut iertare ca am vorbit cu Securitatea". Despre romani, parintele Marchis a subliniat ca nu a turnat nimic: "N-am scris un rand niciodata despre cetateni ai acestei tari, cu atat mai putin despre cei care s-au spovedit la mine. Am spus despre ambasadorii si diplomatii care erau urmariti".

Parintele Marchis a povestit ca Securitatea a incercat sa-l racoleze de mai multe ori, prima data cand era ghid al turistilor straini la Manastirea Cozia. Parohul de la Stavropoleos a mentionat mai multe nume de ofiteri de Securitate cu care ar fi intrat in contact de-a lungul timpului si care acum "isi mananca linistiti pensia", pentru ca nu-i mai intreaba acum nimeni nimic: "maiorul Sima", "colonelul Rizea", "maiorul Croitoru", "domnul Mitu".

Dosarul lui "Barbaneagra"

Parintele Marchis a fost, ieri, la CNSAS, pentru a-si mai vedea o data dosarul de Securitate. "Un dosar de urmarire de contraspionaj", dupa cum l-a descris Iustin Marchis, in care el apare cu numele de urmarit "Ion Barbaneagra". Surprinzator, parintele marturiseste ca prima oara si-a vazut dosarul in 2005, "la sediul SRI". Apoi si l-a revazut pe 22 august, la sediul CNSAS, dar "mai sarac", adica periat intre timp de pagini.

Parintele Iustin Marchis este duhovnicul lui Constantin Ticu Dumitrescu, parintele legii deconspirarii Securitatii.

Florin NEGRUTIU

.

31 August 2006

Vizualizari: 2960

Voteaza:

Parintele Iustin Marchis, duhovnicul lui Ticu Dumitrescu, a dat note informative despre straini 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE