Anul 2009 - An comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al celorlalti Sfinti Capadocieni


Anul 2009 - An comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al celorlalti Sfinti Capadocieni

La initiativa Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in sedinta de lucru din 29 octombrie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat anul 2009 ca An comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (+ 379 - de la a carui trecere la cele vesnice se implinesc 1 630 de ani) si al celorlalti Sfinti Capadocieni in Patriarhia Romana.

Programul manifestarilor - elaborat de Cancelaria Sfantului Sinod si care se va desfasura atat la nivelul Patriarhiei Romane, cat si al Eparhiilor din tara si strainatate - cuprinde conferinte teologice si pastoral-misionare, simpozioane stiintifice, seri duhovnicesti, proiecte editoriale, pelerinaje in provincia Capadocia (Turcia) etc. Scopul manifestarilor este de a evidentia contributia Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei si a celorlalti Sfinti Capadocieni la definirea si apararea invataturii de credinta, la dezvoltarea talcuirii Sfintei Scripturi, la imbogatirea tezaurului liturgic si canonic, aportul la dezvoltarea vietii monahale, ca exemplu pentru lucrarea pastoral-misionara si social-filantropica actuala a Bisericii Ortodoxe Romane.

In acelasi timp, prin prezentarea unor manuscrise cuprinzand opera lor tradusa in limba romana, editii tiparite ale operei lor in limba romana, contributii ale teologilor ortodocsi romani la studierea vietii si operei acestora etc. se urmareste sublinierea prezentei Sfantului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei si a celorlalti Sfinti Capadocieni in constiinta Bisericii Ortodoxe Romane.

Un moment important al manifestarilor il va constitui publicarea operei integrale a Sfantului Vasile cel Mare in cadrul noii serii a Colectiei Parinti si Scriitori bisericesti (PSB), precum si a unei serii de studii, articole si texte liturgice privitoare la Sfintii Capadocieni.

In ultima parte a anului 2009, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod consacrata Anului comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (+ 379) si al celorlalti Sfinti Capadocieni si va fi organizata o expozitie tematica (icoane si carti) la Palatul Patriarhiei din Bucuresti.


Manifestarile Anului comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (+ 379) si al celorlalti Sfinti Capadocieni vor fi mediatizate pe larg de catre Centrul de Presa Basilica al Patriarhiei Romane (Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas, publicatiile Lumina, Agentia de stiri Basilica, Biroul de Presa), mass-media bisericeasca eparhiala si presa laica.


BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

05 Ianuarie 2009

Vizualizari: 1073

Voteaza:

Anul 2009 - An comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al celorlalti Sfinti Capadocieni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE