Cuvantul PF Daniel la Consfatuirea metodica a profesorilor de Religie din judetul Prahova


Cuvantul PF Daniel la Consfatuirea metodica a profesorilor de Religie din judetul Prahova

 

Joi, 25 septembrie 2008, la Casa de cultura a orasului Busteni are loc consfatuirea profesorilor de religie din judetul Prahova, prilej cu care Preafericitului Parinte DANIEL, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a adresat participantilor la aceasta consfatuire urmatorul mesaj:

 

Educatia religioasa - investitia cea mai pretioasa

 

Domnule Inspector Scolar General,

Distinsi profesori de Religie,

Stimati invitati,

 

Ne bucuram de faptul ca Scoala romaneasca conlucreaza cu Sfanta Biserica atat pentru innobilarea caracterului tinerilor care studiaza in scoli si licee, cat si pentru cultivarea modului de cunoastere prin comuniune in randul profesorilor din judetul Prahova, adunati in aceasta zi, la Busteni, pentru a se documenta in domeniul educational religios.

 

In timp ce stiinta cultiva cunoasterea creatiei, a universului fizic si social, credinta religioasa cultiva relatia cu Creatorul si Mantuitorul lumii, oferind omului si creatiei semnificatie si valoare eterna. Din aceasta perspectiva, studiul Religiei devine o necesitate culturala si educationala. Fara Religie, nu poti avea o cultura completa, pentru ca societatea secularizata incearca sa reduca valoarea eterna a persoanei umane la eficienta ei utilitarista.

 

Mai mult decat oricand, Biserica si Scoala sunt chemate astazi sa ofere copiilor si tinerilor nu numai stiinta si informare, ci si sens sau speranta spre a trai viata in comuniune de iubire si pretuire reciproca, cultivand demnitatea si solidaritatea umana.

 

Valorile oferite de educatia religioasa sunt extrem de necesare, pentru ca ele reprezinta pentru tineri un reper spiritual esential si un liant existential intre toate cunostintele teoretice, dobandite prin studiul celorlalte discipline. Religia il invata pe copil si pe tanar recunostinta fata de parinti si fata de binefacatori, darnicia si harnicia, sfintenia vietii, valoarea eterna a fiintei umane, sensul prim si ultim al universului, binele comun si frumusetea sufletului profund uman, cultivat si imbogatit prin idealuri nobile si virtuti.

 

Fiind lumina vietii in comuniune de iubire cu Dumnezeu si oamenii, Religia subliniaza valoarea eterna a faptelor bune, savarsite in timpul limitat al vietii terestre, si promoveaza comuniunea intre generatii, prin valorile perene ale credintei cultivate si transmise.

 

Mantuitorul nostru Iisus Hristos a iubit copiii pe care i-a chemat la Sine, zicand: "Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti!" (Matei 19, 14). Sa nu impiedicam copiii sa vina la Hristos, sa vina la Scoala si la Biserica spre a se pregati pentru o viata care cultiva valorile si virtutile. Cu aceasta pregatire spirituala, ei vor cultiva mai bine credinta, dreptatea, adevarul, demnitatea umana si tezaurul spiritual si cultural al poporului nostru in context european.

 

De la Sfintii Parinti si din experienta celor doua mii de ani de existenta a Bisericii, am invatat ca puterea credintei transforma intr-adevar sufletele oamenilor. De aceea, profesorilor de astazi le revine responsabilitatea de a valorifica sansa predarii Religiei in Scoala, prin devotamentul si prin daruirea lor, atat la catedra, cat si la Biserica. Profesorul de vocatie se comporta la catedra, cu toti copiii incredintati lui spre invatatura, precum umbla preotul cu Sfintele Daruri in Altar, slujind la formarea caracterelor, prin intelepciunea sa, care vine de la Duhul Sfant. Prin urmare, asezam la loc de cinste in ierarhia valorilor pe profesorul erudit si evlavios, cu simt pedagogic si etos misionar.

 

Proclamarea de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a anului 2008 ca An jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii trebuie sa gaseasca ecouri vii si in activitatea profesorilor si a elevilor, intrucat educatia religioasa crestin-ortodoxa autentica se sprijina pe aceste doua repere fundamentale: Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie. In acest sens, concursul jubiliar Anul 2008 - an jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii, initiat de Patriarhia Romana pentru copiii si tinerii de toate varstele, vine sa amplifice si sa stimuleze interesul pe care acestia il manifesta fata de valorile perene ale culturii si spiritualitatii noastre romanesti.

 

Tot pentru implinirea nevoilor spirituale ale copiilor si tinerilor, in scopul formarii caracterului lor religios-moral autentic, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a luat hotararea in acest an de a infiinta, la fiecare parohie si la fiecare Centru Eparhial, un birou de catehizare a tineretului, care sa desfasoare programe si activitati specifice cu tinerii. Programul catehetic "Hristos impartasit copiilor", ce va fi implementat la parohii, prin caracterul sau complementar, vine sa intregeasca educatia religioasa a copiilor si tinerilor initiata in familie si continuata prin ora de Religie din scoala. De colaborarea eficienta a preotului din parohie cu profesorul de Religie din scoala depinde succesul educational al misiunii pe care amandoi sunt chemati sa o implineasca.

 

Biserica este preocupata nu numai de participarea elevilor la orele de Religie, ci de participarea lor la toate activitatile didactice din Scoala. Astfel, Biserica acorda o deosebita atentie, prin programul "Nu abandona Scoala!", prevenirii, in randul elevilor, a abandonului scolar aflat in continua crestere, precum si diminuarii efectelor acestuia, prin reintegrarea in sistemul de invatamant a copiilor si tinerilor care, confruntati cu dificultati sociale, au renuntat la studii.

 

Asadar, nici o familie sa nu lase copiii fara scoala! Orice sacrificiu trebuie facut pentru cultura si binele copiilor. Ei sunt viitorul familiei, al neamului, al tarii si chiar al Europei, dornica sa se constituie intr-o unitate de valori din care nu pot lipsi cele religioase. Economia, stiinta si tehnologia nu pot rezolva multiplele probleme sufletesti ale omenirii, ci este nevoie de liantul viu al credintei in iubirea eterna a lui Dumnezeu fata de umanitate, ca baza pentru comuniune stabila.

 

Anul scolar 2008-2009, prin grija comuna a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, aduce pentru elevi si pentru profesorii de Religie, in premiera, programe scolare revizuite uniform, pentru intreg sistemul de invatamant preuniversitar, de la clasa I si pana la clasa a XII-a, care necesita, in scurta vreme, alcatuirea de manuale scolare corespunzatoare. Desigur ca ne dorim o armonizare a acestor programe scolare nu numai in interiorul disciplinelor, ci si o abordare interdisciplinara a educatiei, in asa fel incat cunostintele dobandite in scoala sa nu fie contradictorii sau inutile vietii de zi cu zi, ci sa conlucreze la formarea competentelor si a aptitudinilor, precum si la zidirea sufleteasca, a elevilor. Asa cum Geografia ofera cunoasterea configuratiei spatiale a pamantului, esentiala pentru cunoasterea patriei si a planetei, iar Istoria ofera cunoasterea succesiunii temporale a generatiilor umane, Religia ofera perspectiva comuniunii eterne de iubire intre Dumnezeu si oameni, intre Creator si creaturi, intre persoane si popoare.

 

Noile programe aprobate pentru invatamantul primar, gimnazial si post-gimnazial evidentiaza locul binemeritat al Religiei in randul disciplinelor din trunchiul comun ale planurilor-cadru de invatamant si confirma eforturile tuturor celor ce au sprijinit campania Nu vrem liceu fara Dumnezeu!, initiata de Patriarhia Romana pentru pastrarea studiului Religiei in curriculum-ul Scolii romanesti. Tuturor le adresam alese multumiri si binecuvantari pentru fidelitatea lor in promovarea initiativelor comune ale Bisericii, ale Scolii romanesti si ale parintilor.

 

Multumim atat autoritatilor locale ale orasului Busteni, cat si reprezentantilor Inspectoratului Scolar al Judetului Prahova, pentru ca au oferit profesorilor de Religie din Judetul Prahova posibilitatea de a fi in comuniune frateasca in aceasta zi. Rugam pe Hristos Domnul sa Va daruiasca, dumneavoastra tuturor, profesorilor, elevilor si parintilor, pace si sanatate, spor in viata si in credinta, ajutor si bucurie in activitatea pe care o desfasurati.

Cu parinteasca dragoste si multa pretuire,

 

SS+ DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 965

Voteaza:

Cuvantul PF Daniel la Consfatuirea metodica a profesorilor de Religie din judetul Prahova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE