Raspunsul Patriarhiei la declaratiile lui Mircea Dinescu



PATRIARHIA ROMANA SESIZEAZA
CNSAS IN LEGATURA CU
DECLARATIILE D-LUI MIRCEA DINESCU

Ca urmare a articolului intitulat "IPS Antonie i-a cerut lui Ceausescu sa-l faca general", publicat in ziarul "Cotidianul" din 9 august a.c., Patriarhia Romana va sesiza Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati (CNSAS) in legatura declaratiile d-lui Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, care intra sub incidenta art. 24 din Legea nr. 187/ 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica.

De asemenea, consideram declaratiile d-lui Mircea Dinescu incompatibile cu statutul de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhievelor fostei Securitati.

Potrivit legii nr. 187 din 7 decembrie 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica,

(1) Nerespectarea prevederilor prezentei legi de catre alte persoane decat cele prevazute la art. 20 atrage, de asemenea, raspunderea penala, civila, administrativa sau disciplinara, dupa caz.

(2) Sustragerea, tainuirea, falsificarea, contrafacerea, deteriorarea sau distrugerea dosarelor, registrelor si a oricaror documente ale securitatii se pedepsesc potrivit legii penale, maximul pedepsei majorandu-se cu 2 ani.

(3) Eliberarea de adeverinte, documente sau copii de pe acestea din dosare sau informatii despre acestea, in alte conditii decat cele prevazute in prezenta lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

(4) Darea spre publicitate a unor date sau informatii din dosare, necorespunzatoare adevarului, de natura sa lezeze viata, demnitatea, onoarea sau reputatia unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

(5) Prezentarea denaturata a datelor din dosarul de securitate, in scopul discreditarii sau al nedeconspirarii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a mai lucra in domeniul arhivelor. (cf. ART. 24)

BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII AL PATRIARHIEI ROMANE

.

10 August 2007

Vizualizari: 1825

Voteaza:

Raspunsul Patriarhiei la declaratiile lui Mircea Dinescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE