20 de ani de la intrarea in monahism a IPS Parinte Mitropolit Daniel

 

Astazi se implinesc 20 de ani de la intrarea in monahism a IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Ceremonia de tundere in monahism a IPS Mitropolit Daniel a avut loc la Manastirea Sihastria, in 1987, in ziua sarbatorii Schimbarii la Fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. In aceeasi zi, dar a anului 1935, a avut loc la Manastirea Bistrita, judetul Neamt, tunderea in monahism a vrednicului de pomenire  Patriarhul Teoctist. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: "La Privegherea Schimbarii la Fata a Domnului din anul 1987, in urma cu 20 de ani, la Manastirea Sihastria devenea monah Mitropolitul de mai tarziu al Moldovei, profesorul si teologul Dan Ilie Ciobotea.

A devenit monah la indemnul staruitor al PF Parinte Patriarh Teoctist, care era si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Sucevei. Intr-o discutie de taina, de inima, pe care cei doi au avut-o in resedinta mitropolitana din Iasi, PF Teoctist l-a indemnat pe profesorul de teologie Dan Ilie Ciobotea sa faca aceasta trecere in randul monahilor in Moldova, si nu in alta parte. A fost aleasa Manastirea Sihastria, pentru ca acesta era locul in care, inca din vremea pe cand era student teolog, venea mai ales in vacantele de vara. Randuiala calugariei a fost hotarata de PF Teoctist, care, cu 52 de ani inainte, mai precis in anul 1935, la aceeasi sarbatoare a Schimbarii la Fata, devenise si el monah in obstea Manastirii Bistrita".

De asemenea, parintele arhim. Timotei Aioanei ne-a oferit mai multe detalii si despre ceremonia de tundere in monahism a IPS Parinte Mitropolit Daniel, ceremonie care a avut loc de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos din dorinta PF Parinte Teoctist: "Dorinta si sfatul PF Sale a fost ca, calugaria profesorului Dan Ilie Ciobotea sa aiba loc in aceeasi zi in care a fost si calugaria sa. Ca martor, va pot spune ca a fost o atmosfera de rugaciune, o atmosfera duhovniceasca, parintele Cleopa fiind cel care l-a purtat pe sub mantia sa pe profesorul Dan Ilie Ciobotea, care si-a tuns parul capului de catre staretul manastirii, arhim. Victorin, devenind din acea seara monahul Daniel. In ziua de 14 august, monahul Daniel a devenit ierodiaconul Daniel, iar in 15 august, de hramul Manastirii Putna, PF Teoctist l-a facut ieromonah".
Intru multi si fericiti ani, Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Daniel!

 

 

.

06 August 2007

Vizualizari: 1475

Voteaza:

20 de ani de la intrarea in monahism a IPS Parinte Mitropolit Daniel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE