Comunistii relanseaza rusificarea Basarabiei

 

Rusia, prin institutiile sale "bisericesti", mareste presiunea asupra ortodoxiei romanesti din Basarabia, Herta si nordul Bucovinei. Simultan, in timp ce rusofonii de la Tiraspol distrug Cimitirul ostasilor romani din Tighina, comunistii de la Chisinau ataca violent clericii romani ai Mitropoliei Basarabiei.

 

La sfarsitul saptamanii trecute, slujba de duminica, desfasurata in incinta manastirii romanesti din orasul Cahul (sudul Republicii Moldova), a fost tulburata de interventia in forta a unor forte de politie subordonate Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova si clerici ai Mitropoliei Chisinaului si Intregii Moldove, filiala locala a Patriarhiei Ortodoxe Rusesti de Moscova. Accesul in sfantul locas, cu hramul "Sfanta Treime", a fost blocat pentru credinciosii romani din orasul Cahul si localitatile apropiate, fiind permisa doar intrarea unui mic grup de oameni ce scandau in limba rusa impotriva prezentei in regiune a clericilor Mitropoliei Basarabiei si a credinciosilor locali de etnie romana. Pe parcursul violentelor, bunuri ale manastirii, aflate in proces de consolidare, au fost grav afectate, politistii aflati la fata locului inlesnind sustragerea materialelor de constructie depozitate in incinta curtii, dar mai ales a unor obiecte si carti de cult in limba romana, primite ca donatii din Romania.

Participantii directi la aceste manifestari au fost transportati cu mijloace de transport ale autoritatilor raionale, controlate de Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), o parte dintre protestatari fiind angajati ai administratiei publice locale sau membri ai familiilor clericilor prorusi.

 

Acest incident este doar ultimul dintr-o serie de acte violente de la inceputul anului in curs, indreptate impotriva clericilor, credinciosilor romani si proprietatilor Mitropoliei Basarabiei, parte integranta a Patriarhiei Ortodoxe Romane. Membri ai organelor de forta, controlate de conducerea comunista de la Chisinau, participa in mod direct la aceste infractiuni, ce raman nesolutionate de catre justitia moldoveneasca, fiind cunoscute cazuri cand clerici ai Mitropoliei Basarabiei au fost condamnati in mod ilegal, fiind aruncati in inchisorile regimului comunist de la Chisinau, sau obligati la plata unor amenzi usturatoare.

 

Sub coordonarea autoritatilor locale comuniste din raioanele de sud ale Republicii Moldova si a reprezentantilor Episcopiei rusofone de Comrat si Cahul, politia a intensificat actiunile de hartuire la adresa clericilor etnici romani din Mitropolia Basarabiei, cea mai mare parte fiind deja subiectul unor noi anchete penale sau administrative. Pentru a obliga clericii romani sa cedeze, presiunile au fost extinse si asupra membrilor familiilor acestora, ce nu mai pot beneficia de o serie de drepturi legitime, inclusiv asigurarea tratamentului medical gratuit.

 

Prezenta in regiunea Cahul-Cantemir, situata la granita cu Romania, a manastirilor ortodoxe romanesti de la Tiganca si Cahul, a Cimitirului militar romanesc din localitatea Stoianovca, precum si a unui important numar de parohii ortodoxe romanesti, sunt considerate de puterea comunista de la Chisinau drept forme ale "imperialismului romanesc" fata de fosta republica sovietica. Pentru a obtine desfiintarea lor sau trecerea parohiilor romanesti sub jurisdictia mitropoliei rusofone, clericii acesteia organizeaza adevarate "expeditii de pedepsire", ce au devastat in cateva ocazii lacasurile de cult romanesti, precum si cimitirul militar de la Stoianovca, unde sunt ingropati soldatii romani cazuti in cel de-al doilea razboi mondial pentru eliberarea Basarabiei si nordului Bucovinei de sub teroarea sovietica. Astfel, insemnele nationale ale statului roman si mormintele ostasilor romani au fost pangarite, tricolorul romanesc arborat in cimitir fiind ars in cursul primei saptamani a lunii februarie de catre grupuri formate din membri ai PCRM si ai unor asociatii tutelate de acesta.


Cimitirul a fost amenajat prin fonduri ale statului roman, la inaugurarea sa din vara anului trecut participand oficialitati ale statului roman, precum si fostul rege Mihai I. Astfel, dupa distrugerea de catre rusofonii de la Tiraspol a mormintelor ostasilor romani inmormantati in cimitirul militar din Tighina, asistam la un noua pangarire a mormintelor eroilor romani, la o distanta de nici 5 kilometri de granita Romaniei. Surse apropiate administratiei Mitropoliei rusofone a Chisinaului au declarat ca problema existentei si activitatii Mitropoliei Basarabiei in cadrul comunitatilor ortodoxe romanesti din fostul spatiu sovietic, considerat de patriarhia moscovita drept spatiul ei canonic, este un obiectiv prioritar pe agenda Moscovei.


Rusii vor sa obtina sprijinul reprezentantilor altor patriarhii ortodoxe in cadrul disputei cu Biserica Ortodoxa Romana privind jurisdictia canonica asupra teritoriilor istorice romanesti ale Basarabiei, nordului Bucovinei si tinutului Herta, aflate in prezent in Republica Moldova sau sub ocupatie ucraineana. Actiunile patriarhiei moscovite impotriva ortodoxiei romanesti au fost intensificate si in cadrul unor comunitati romanesti din alte state ex-sovietice, formate in principal din urmasi ai celor deportati de masina de represiune comunista. Asistam la o relansare a procesului de rusificare, in timp ce MAE al Romaniei suspenda sprijinul pentru comunitatile romanesti din spatiul ex-sovetic, directionand sume enorme de bani pentru conferinte cu scopuri electorale la Casa Poporului.
Mihai Isac, Atac

 

 

 

.

15 Februarie 2007

Vizualizari: 2164

Voteaza:

Comunistii relanseaza rusificarea Basarabiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE