268.000 de persoane au beneficiat de programele sociale ale Bisericii

 

In zilele de 8-9 februarie a.c., la Resedinta patriarhala, sub presedintia PF Patriarh Teoctist, s-a desfasurat sesiunea de lucru a Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane

 

In aceste doua zile, s-a analizat activitatea social-caritativa a Bisericii Ortodoxe Romane

Sub presedintia PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in zilele de 8-9 februarie a.c., la Resedinta patriarhala, s-a desfasurat sesiunea de lucru a Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane.

 

Consiliul National Bisericesc a analizat si evaluat intreaga activitatea interna si externa bisericeasca in anul 2006 sub urmatoarele aspecte: pastoral-misionar, social-caritativ, viata monahala, invatamant teologic si religios in scolile publice, organizatoric, administrativ, cultural, relatii cu alte culte, relatii cu romanii din jurul granitelor tarii si Diaspora, relatii externe bisericesti si ecumenice etc, informeaza Biroul de presa al Patriarhiei Romane.


In urma analizei operei social-caritative a Bisericii Ortodoxe Romane, s-a constat ca pe cuprinsul Bisericii Ortodoxe Romane functioneaza 279 asezaminte sociale (237 in 2005), dintre care 91 pentru copii (65), 32 pentru varstnici (25), 92 cantine si brutarii sociale, 37 cabinete medicale si farmacii (33), sapte centre de diagnostic si tratament si sapte centre consiliere, noua centre pentru asistenta familiilor aflate in dificultate si un centru de asistenta pentru victimele traficului de persoane.


Programele sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane au ca obiective organizarea si dezvoltarea de servicii de asistenta sociala, in special la nivelul parohiilor, pentru categorii de persoane aflate in situatii de risc social, aflate in asezamintele sociale ale Bisericii si in institutiile de ocrotire ale Statului; prevenirea institutionalizarii copiilor si a persoanelor varstnice singure; infiintarea de noi institutii de asistenta sociala ca alternative la cele clasice, de tip rezidential, ale statului.

Ample campanii pentru ajutorarea sinistratilor

In anul 2006, peste 268.000 de persoane au beneficiat de programele sociale ale Bisericii. Dintre acestea, 93.000 sunt copii din asezamintele sociale ale Bisericii, din familii sarace sau victime ale inundatiilor; peste 17.000 de persoane cu dizabilitati, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependente, persoane afectate cu HIV/SIDA, victime ale traficului de persoane etc; aprox. 85.000 de persoane varstnice din asezamintele de protectie sociala, infiintate si administrate de Biserica, batrani singuri sau in familii; peste 73.000 de familii sarace, fara adapost sau victime ale inundatiilor. Biserica Ortodoxa Romana a cheltuit pentru opera social-caritativa peste 37.000.000 lei, constand in sprijin financiar si ajutoare in bunuri materiale (alimente, imbracaminte, bunuri de larg consum, rechizite pentru copii etc.); Familiile sinistrate in urma inundatiilor din primavara anului 2006, in special cele afectate de revarsarea Dunarii, au primit ajutoare financiare in valoare de 6.049.555 lei si sprijin material (alimente, materiale de constructii etc.) in valoare de 5.466.956 lei.


In urma campaniei Patriarhiei Romane si Societatii Romane de Radiodifuziune, intitulata „Mai puternica decat apele este credinta“, au fost construite 18 de case in localitatile Carna si Rast pentru familiile sinistrate in urma revarsarii Dunarii din primavara anului 2006. Acestea au fost inaugurate la 15 decembrie anul trecut. Pe langa aceste locuinte, Arhiepiscopia Craiovei, sprijinita si de alte eparhii, a mai construit, in regie proprie, alte opt case in localitatile Bechet, Carna, Negoi si Plosca pentru familiile sinistrate. Concomitent cu actiunea de construire a caselor, Mitropolia Olteniei a derulat un program de asistenta religioasa si sociala de care a beneficiat aproximativ 4000 de persoane din localitatile Rast, Carna, Macesu de Jos, Ghidici si Negoi, judetul Dolj. Sprijinul a constat in oferirea de alimente de baza, legume si fructe proaspete, apa minerala, articole de imbracaminte si incaltaminte, produse igienico-sanitare si medicamente, precum si furaje pentru animale, se mai arata in comunicatul transmis de Biroul de presa al Patriarhiei Romane. De asemenea, 60 de familii din localitatea Carna au primit ajutoare financiare pentru acoperirea cheltuielilor de manopera a reconstructiei locuintelor in regie proprie.


Valoarea totala a proiectelor destinate sinistratilor din cuprinsul Mitropoliei Olteniei insumeaza peste 3.500.000 lei.

332 de preoti misionari in spitale

Tot in cadrul sesiunii de lucru a Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a constatat ca in unitatile militare, asistenta religioasa este asigurata de 78 de preoti militari ortodocsi. In cadrul acestor unitati militare sunt amenajate 85 de biserici si capele, iar alte zece se afla in diferite stadii de constructie sau amenajare. In penitenciare, unde sunt amenajate 38 de biserici, capele si paraclise, iar alte doua sunt in constructie, asistenta religioasa este asigurata de 36 de preoti. In unitatile subordonate Ministerului Administratiei si Internelor slujesc, in prezent, 21 de preoti militari in 13 biserici si capele, alte cinci aflandu-se in diferite stadii de amenajare. In spitalele si asezamintele de ocrotire sociala asistenta sociala, serviciile religioase sunt asigurate de 332 preoti. Analiza Consiliului National Bisericesc asupra activitatii Bisericii Ortodoxe Romane in 2006 va fi supusa spre examinare Adunarii Nationale Bisericesti in sesiunea din 14 februarie 2007. Potrivit Statutului de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, Consiliul National Bisericesc este forul administrativ central pentru intreaga activitate a Bisericii si organul executiv al Sfantului Sinod si Adunarii Nationale Bisericesti, fiind alcatuit din trei clerici si sase mireni, alesi pe o perioada de patru ani, si din consilierii administrativi patriarhali, ca membri permanenti.

Narcisa BALABAN

 

 


 

.

10 Februarie 2007

Vizualizari: 2581

Voteaza:

268.000 de persoane au beneficiat de programele sociale ale Bisericii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE