Astazi este ultima zi a Sfintei Ecaterina in Romania

 

In perioada 24-27 noiembrie, icoana Sf. Mare Mc. Ecaterina, continand fragmente din sfintele sale moaste, se afla la Biserica Belvedere din Bucuresti


Vineri, 24 noiembrie, la Biserica Belvedere din Bucuresti, a fost adusa spre inchinare pana astazi, 27 noiembrie, icoana Sf. Mare Mc. Ecaterina, continand fragmente din sfintele sale moaste.

Evenimentul este remarcabil nu doar pentru ca aceste particele din moastele Sfintei Mare Mc. Ecaterina sunt singurele din Bucuresti, ci si pentru faptul ca sunt foarte putine locuri in lume in care sa se afle particele din sfintele sale moaste, trupul sau neputrezit aflandu-se aproape intreg la Manastirea "Sf. Mare Mc. Ecaterina" de la poalele Muntelui Sinai. Si pentru ca moastele ei sunt rare in lume, credinciosii care merg la Manastirea "Sf. Mare Mc. Ecaterina" primesc ca mangaiere un inel asemenea celui pe care l-a primit Sf. Ecaterina de la Mirele Hristos la rugamintile Maicii Sale: "Da-i, Fiul meu, inel de logodna si o fa pe dansa mireasa Ta, ca sa o invrednicesti imparatiei Tale".

Desi veche de 72 de ani, Biserica Belvedere nu este inca sfintita

Cinstitele moaste sunt oferite de Comunitatea ortodoxa romana "Buna Vestire" din Bruxelles si provin de la Catedrala "Sfanta Mare Mucenita Ecaterina" din capitala Belgiei. Sosirea sfintelor moaste in ajunul praznicului sfintei la Biserica Belvedere, care are si hramul "Sf. Mare Mc. Ecaterina", este o mare mangaiere pentru aceasta biserica mult-incercata. Desi are o vechime de 72 de ani, desi este apreciata de specialisti ca opera de arhitectura foarte rara, totusi biserica este si in ziua de astazi nesfintita, din lipsa fondurilor necesare terminarii ei. Din cauza lipsei termoficarii, pana iarna aceasta credinciosii nu au putut participa la sfintele slujbe in interiorul bisericii. Vreme de peste 70 de ani iarna la Biserica Belvedere din Bucuresti slujbele au fost oficiate doar la subsol. Parohia fiind foarte mica, 470 de familii, iar biserica fiind foarte mare, 520 mp, a fost foarte dificil sa se asigure fondurile necesare terminarii si intretinerii bisericii. Incalzirea este asigurata de anul acesta de peste 100 de calorifere ceea ce implica costuri de intretinere foarte mari si greu suportabile, avand in vedere numarul mic de familii din parohie, dintre care majoritatea sunt pensionari, iar salariatii au venituri lunare modeste.

Icoana Maicii Domnului pictata fara picioare

Prin structura sa arhitectonica si prin frumusetea sa deosebita, Biserica Belvedere este evaluata ca unicat in Bucuresti. Are un aspect monumental si ca structura arhitectonica se aseamana aproape in intregime cu Catedrala mitropolitana din Timisoara, fapt pentru care este considerata sora mai mica a acesteia, amandoua fiind proiectate de acelasi valoros arhitect, Ion Traianescu. Insa nu doar arhitectura o face deosebita. Pr. Ilarion Argatu, unul dintre cei mai mari duhovnici romani, trecut la Domnul in 1999, a avut un vis in care Maica Domnului aparea fara picioare. Mult timp nu a inteles acest vis pana cand o credincioasa i-a spus ca exista o biserica in Bucuresti in care Maica Domnului este pictata fara picioare. Aceasta biserica este Biserica Belvedere, care are, intr-adevar, pictata deasupra Sf. Altar pe Maica Domnului insa fara picioare de la genunchi in jos.

Sf. Ecaterina, ocrotitoarea celor invatati

La Sf. Liturghie savarsita sambata, 25 noiembrie, cu ocazia sarbatorii hramului, pr. Liviu Popa, parohul Bisericii Belvedere, a spus in cuvantul sau de invatatura despre Sf. Mare Mc. Ecaterina ca "ea este ocrotitoarea celor invatati, cea care se roaga pentru studenti, elevi, profesori, avocati, procurori, medici, pentru ca si ea a cunoscut invataturile acestor intelepti; ea este povatatuitoarea celor care vor sa se casatoreasca in Hristos pentru ca si ea a dorit acest lucru; ea este ocrotitoarea sarmanilor si saracilor pentru ca si ea a lasat palatele cele pamantesti si a imbratisat mucenicia".


Desi aflata in dificultati financiare majore, totusi parohia nu a renuntat la ideea infiintarii unei cantine sociale atat de necesara in zona deosebit de saraca unde se afla, a unei gradinite cu specific religios si a unui cor pe voci pentru serviciile religioase, biserica avand o extraordinara acustica prin cafasul structurat pe patru nivele.

 

Cosmin OLINICI

 

.

27 Noiembrie 2006

Vizualizari: 3282

Voteaza:

Astazi este ultima zi a Sfintei Ecaterina in Romania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE