Astazi incep sedintele Sfantului Sinod

 
Ierarhii Bisericii Ortodoxe Romne se intrunesc in sedinta pentru doua zile. Printre problemele aflate pe ordinea de zi se afla alegerea candidatilor pentru Episcopiile Caransebesului si Giurgiului. De asemenea, se va discuta si adresa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu privire la editarea unui ghid catehetic cu titlul „Hristos impartasit copiilor“

Astazi, 17 ianuarie, la Resedinta patriarhala din Bucuresti au inceput lucrarile Sfntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romne (BOR). Acestea sunt prezidate de Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul BOR, si se deruleaza pe parcursul a doua zile. Sedinta de astazi incepe la ora 10.

00, fiind precedata de oficierea Sfintei Liturghii si a unui Te Deum (rugaciune de multumire). Pe ordinea de zi sunt teme care vizeaza lucrarea pastoral-misionara, social-caritativa a Bisericii, probleme legate de invatamntul teologic, relatiile externe bisericesti si ecumenice.

Detalii despre problemele care se afla pe ordinea de zi a sedintei de iarna a Sfntului Sinod ne-a oferit parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvnt al Patriarhiei: „În sedintele Sfntului Sinod va avea loc desemnarea candidatilor pentru alegerea de catre Colegiul Electoral Bisericesc a titularilor in scaunele vacante de episcopi ai Caransebesului si Giurgiului. De asemenea, pe ordinea de zi se mai alfa un referat al sectorului Patrimoniul Cultural National Bisericesc referitor la necesitatea reactualizarii protocolului de colaborare dintre Patriarhia Romna si Ministerul Administratiei si Internelor pentru prevenirea si combaterea furturilor de bunuri care fac parte sau sunt susceptibile de a face parte din patrimoniul national aflate in detinerea unitatilor bisericesti din cadrul Patriarhiei Romne. Printre alte probleme ce urmeaza a fi discutate se afla si adresa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu privire la editarea unui ghid catehetic cu titlul «Hristos impartasit copiilor» si cteva participari ale membrilor Sfntului Sinod, dar si ale altor teologi romni, la intruniri ecumenice internationale“.

Sfntul Sinod al BOR se intruneste in sedinte ordinare de doua ori pe an. Cel care convoaca aceste sedinte este presedintele, in cazul de fata Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul BOR. Din Sfntul Sinod fac parte 48 de ierarhi - mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi, episcopi vicari si arhierei vicari.

Procedura de alegere a unui episcop

În sedintele de astazi si de mine va avea loc si desemnarea candidatilor pentru functia de episcop al Episcopiei Caransebesului, al carei scaun a ramas vacant in urma alegerii IPS Laurentiu Streza in functia de Mitropolit al Ardealului, si al Episcopiei Giurgiului, infiintata in anul 2000. Conform Statutului de functionare a BOR, desemnarea candidatilor pentru slujirea arhiereasca se face prin vot secret numai de catre Sfntul Sinod, fiind necesara prezenta a doua treimi din membrii sai. Pentru desemnarea candidatilor este necesar votul majoritatii absolute, adica a jumatate plus unu dintre membrii prezenti. Ierarhii se aleg prin vot secret de catre Colegiul Electoral Bisericesc dintre cei trei candidati desemnati de Sfntul Sinod. Colegiul Electoral este constituit din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si cei ai Adunarii Eparhiale a eparhiei vacante. Din Colegiu fac parte, ca membri de drept, cte un decan si un director (clerici) de la institutiile de invatamnt teologic din fiecare mitropolie, desemnati de mitropolitul locului. În cazul in care alegerea nu este validata de Sfntul Sinod, se va proceda la o alta alegere in termenul fixat de Sfntul Sinod. Întronizarea si instalarea se fac potrivit rnduielilor canonice si dupa datinile Bisericii Ortodoxe Romne. Numele celor alesi se comunica autoritatilor de stat competente. Gramata de instalare este emisa de catre mitropolitul locului. În cazul in care cel ales nu este arhiereu, el va fi hirotonit de catre mitropolitul locului impreuna cu cel putin alti doi ierarhi.

de Monica DUMITRESCU

 

.

17 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1740

Voteaza:

Astazi incep sedintele Sfantului Sinod 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE