Astazi se incheie intalnirea specialistilor in Istoria Bisericii Crestine

 

A treia zi dedicata intalnirii specialistilor in Istoria Bisericii Crestine a marcat si sfarsitul sesiunii de comunicari. In ultima parte a sesiunii de comunicari, au fost sustinute si ultimele lucrari de specialitate, care, impreuna cu cele sustinute in prima zi de comunicari (marti, 11 septembrie), vor fi publicate in viitorul apropiat intr-un volum dedicat intalnirii de anul acesta a Comisiei Nationale de Istorie Bisericeasca (CNIB). Reamintim ca sesiunea din acest an a CNIB are loc in perioada 10-13 septembrie a.c., la Centrul Social-Cultural "Sf.

Paisie" de la Manastirea Neamt.

Icoane in pesterile din Basarabi

Lucrarea cu care s-a deschis prima parte a comunicarilor de ieri apartine preotului Ionut Holubeanu, lector universitar la Facultatea de Teologie "Patriarhul Justinian" din Bucuresti. Comunicarea pe tema "Iconografia din pesterile rupestre de la Basarabi si semnificatiile ei" s-a bucurat de o mare atentie din partea participantilor. Prin intermediul unui retroproiector au fost prezentate cateva dintre imaginile rupestre descoperite in siturile de la Basarabi. "Ceea ce am observat, studiind una dintre reprezentarile de la Basarabi, este faptul ca acea imagine era de fapt o copie dupa icoanele vremii. Aceasta ne arata ca o parte dintre reprezentarile acestea nu sunt altceva decat copii dupa icoanele care existau in acea vreme", a aratat pr. Ionut Holubeanu in expunerea sa. Mai mult decat atat, parintele Holubeanu a identificat, pe baza studiilor unor arheologi renumiti, sfintii care sunt reprezentati pe peretii pesterilor rupestre de la Basarabi. In cadrul expunerii, pr. Holubeanu a aratat ca in epoca romano-bizantina existau chiar si iconite pe care oamenii le purtau. "In aceeasi vreme s-a descoperit la Capidava un ciob pe care este reprezentat Sfantul Gheorghe. Acest lucru ne demonstreaza ca in vremea aceea, in Dobrogea, oamenii simteau nevoia sa se roage sfintilor reprezentanti in icoane si simteau nevoia sa aiba aceste icoane la ei. Atunci ei le pictau asa cum puteau", a precizat pr. Holubeanu.

Podoaba Manastirii Neamt

Urmatoarea lucrare prezentata a fost cea a arhimandritului Luca Diaconu, staretul Manastirii Popauti, Botosani, care se intituleaza "Icoanele bizantine de la manastirile Neamt si Bistrita". Parintele arhimandrit a insistat pe descrierea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Neamt. "Nimeni nu a contestat originea bizantina a acestei icoane. Ne gasim in fata unei icoane de o frumusete artistica si teologica unica. Tipul acestei icoane apartine stilului secolului al XIV-lea, in epoca Paleologilor, cand arta crestina se apropie de un sfarsit care era desavarsirea vechiului stil, cand Bizantul face ultimul si cel mai de pret cadou Europei, cand se reuseste ca dogma sa fie transpusa in mod fericit si cu ajutorul culorii si se reuseste sa se arate care sunt diferentele esentiale intre icoane si idol. Am identificat semanari ale icoanei de la Manastirea Neamt cu cinci dintre cele 23 icoane din aceeasi vreme care se pastreaza la Muzeul din Ohrida si cu doua din Muzeul de pe Insula Rodos, dar si cu cea din Manastirea Vlatadon din Tesalonic si cu cea de la Manastirea Hilandar din Muntele Athos", a aratat parintele arhimandrit Luca Diaconu.

In incheiere, un pelerinaj la manastirile nemtene

In partea a doua a zilei au mai sustinut comunicari de specialitate si alti invitati la intalnirea de anul acesta a CNIB, printre care doamna Elena Ene Vasilescu, cadru didactic la Universitatea din Oxford, care a prezentat referatul intitulat "Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane de la 1889 - succes sau esec in evolutia iconografiei romanesti". Amintim si expunerea parintelui Ion Rizea, numita "Icoanele donate de boierii craiovesti la Muntele Athos", pe cea a profesorului Tudor Teotoi, numita "Iconografia sfintilor "noi" in lumea bizantina si postbizantina" sau cea a parintelui profesor Emanoil Babus, care a avut titlul "Iconografia bizantina si aniconism islamic". Nu au lipsit discutiile pe marginea celor expuse, precum si alte prezentari, care s-au incheiat la ora 19.00, asa cum a prevazut programul, ora la care editia noastra era inchisa. Astazi, participantii sunt invitati la un pelerinaj la manastirile din zona Neamt, eveniment cu care se incheie sesiunea din acest an a CNIB.


Ne-a vorbit despre eveniment presedintele de organizare, parintele lect. dr. Mihai Vizitiu: "Avand conditii optime de cazare si de masa, munca noastra s-a usurat mult, iar Mitropolia Moldovei si Bucovinei a sprijinit financiar organizarea, dar am avut si un ajutor de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Invitatii s-au simtit bine aici, unde linistea zonei a contribuit la buna desfasurare a lucrarilor si speram ca in viitor se vor mai organiza astfel de intalniri culturale".

O intrunire eficienta, cu hotarari decisive

Desi la inchiderea editiei sesiunea de comunicari a CNIB de anul acesta nu era incheiata, presedintele Comisiei, prof. dr. acad. Emilian Popescu, ne-a spus cateva cuvinte despre intalnirea din acest an: "Intalnirea de anul acesta a adus nou tematica icoanei, una de mare actualitate. Cei care au participat cu lucrari au venit din toate partile tarii si de la diferite institutii si chiar si din strainatate. Participantii au fost de un nivel ridicat, specialisti de mana intai si de aceea lucrarile vor fi publicate pentru prima data intr-un volum. Vom adresa Sfantului Sinod rugamintea de a se intruni si a rediscuta problema icoanei astazi, fiindca, asa cum constatam in majoritatea cazurilor, sunt nu numai pictori improvizati, dar si maniera de a picta tine de liberul plac. De asemenea, dandu-ne seama ca facultatile de Teologie Ortodoxa nu au specialisti in arta crestina si acest lucru este lasat laicilor, care nu inteleg mereu foarte corect problemele de spiritualitate, am hotarat sa cerem Sfantului Sinod sa reintroduca studiul Artei crestine in facultatile de Teologie Ortodoxa, la sectia Pastorala. Am abordat si problema prezentei icoanei in institutii si am ajuns la concluzia ca icoana trebuie sa fie instrumentul Revelatiei divine ce trebuie cunoscut de societate si este un simbol al credintei. Ne-am simtit foarte bine aici la Manastirea Neamt, unde este un mediu placut, duhovniceste, dar si conditii optime pentru desfasurarea unei intalniri academice, fapt pentru care multumim organizatorilor".

 

Stefan MARCULET

 

 

 

.

13 Septembrie 2007

Vizualizari: 1586

Voteaza:

Astazi se incheie intalnirea specialistilor in Istoria Bisericii Crestine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE